Druen: Sauvignon Blanc er en af verdens mest populære grønne druer. Vinene adskiller sig lidt i forhold til landet, men de har alle friskheden og den aromatiske karakter til fælles. Almindelige tilsætninger er grønne æbler, stikkelsbær, hambær, græs og brændenælde.
Glasset: Et stort og højt vinglas med en relativ lille åbning anbefales her. Formen forbedrer nemlig druens friskhed og duftenes intensitet. Dette giver også vinen en god balance mellem frugt, syre og mineralitet.
Druen: Riesling er en populær grøn drue, og Rieslings-vine fås i mange forskellige stilarter. De unge vine har ofte en klar tone af citrus, mens de ældre, lagrede vine er mere generøse med toner af honning, abrikos og olie. Fælles for vinene er, at de går under kategorien frisk og frugtagtig.
Glasset: Et lille og højt glas med en relativ lukket åbning anbefales her, da det afbalancerer syren i vinen ved at fremhæve druens frugtighed. Af samme grund passer dette glas til rødvin med fin syre og afbalancerede tanniner som Zinfandel og Chianti.
Druen: Pinot Noir er en populær blå drue med oprindelse i Frankrig. Pinot Noir fra den nye verden (lande uden for Europa) er ofte sødere og mere komplekse end den franske. Pinot Noir fra Bourgogne er kendt for sin friskhed og mørke aroma.
Glasset: Her hører et stort og generøst vinglas til. Et glas til Pinot Noir fra lande uden for Europa har en lige del øverst, der leder vinen forbi spidsen af tungen hvilket gør sødheden af vinen mindre mærkbar. Til den franske Pinot Noir leder glasset vinen foran på tungen og fremhæver frugtens sødme i den sure vin.
Druen: Zinfandel er en blå drue der er dyrket i USA og Californien siden 1800-tallet. I løbet af 1980’erne besluttede et par vinproducenter at fremstille en rødvin af høj kvalitet fra druen. Det er denne vin der i dag kendetegner Zinfandel. En krydret, frugtagtig vin med en mellem hårdhed og toner af solmodne bær.
Glasset: Her passer en relativt lille vinglas med en lang smal runding og en lukket åbning. Formen undertrykker syren og alkoholen i vinen og understreger i stedet dens bæreevne. Derfor fungerer glasset også til hvide vine med frisk syre og frugt som f.eks. Riesling.
Druen: Shiraz og sure vine er fremstillet af den samme blå drue. Navnet afslører hvilken stil vinen har. Syrah er en stram vin med en krydret syrlighed og smag af blomme og kirsebær. Shiraz er varmere og mere generøs og har en pebret tone og smag af vilde hindbær og brombær.
Glasset: Et vinglas til Syrah er rundt med en lille åbning. Formen på glasset øger aromaen i vinen og giver den en rundere og mindre lurvet smag. Et vinglas til Shiraz er stort og højt med en bred åbning.
Druen: Cabernet Sauvignon er en af verdens mest kendte blå druer. Vine fremstillet af disse druer har ofte en stærk smag med masser af tanniner og høj syreindhold samt toner af solbær.
Glasset: Et stort og højt vinglas med en relativ bred åbning forbedrer oplevelsen af vinen ved at blødgøre ruheden og syrligheden. Dette får frugtens sødme i druen til at fremstå og smagen af vinen bliver rundere og fyldigere.
Druen: En af vinverdenens mest berømte grønne druer. I Chablis vindistriktet i det nordlige Bourgogne er Chardonnay-vinene normalt sprøde og frugtagtige med en klar tone af citrus. I resten af Bourgogne og i ‘den nye verden’ er vinene mere fyldige og smagfulde. Dette skyldes at klimaet er varmere - men hovedsageligt fordi Chardonnay-vinene uden for Chablis opbevares på egetræstønder.
Glasset: Chablis Chardonnay træder bedst i kraft i et glas med en lille åbning som leder vinen til fronten af tungen. Her kommer frugtens sødme i spil og vinen får en rundere smag med mindre syre. Chardonnay fra egetræstønder passer bedre i et stort glas med en stor åbning hvilket giver vinen mere luft. Det forbedrer aromaen af vinen og de generøse toner fra egetræstønderne.
Druen: Champagne er verdens mest berømte mousserende vin. En klassisk champagne er lavet af saft fra druerne af Chardonnay, Pinot Noir og Pinot Meunier. Kun mousserende vin produceret i vindistriktet Champagne i Frankrig, kan kaldes Champagne. Vinene fremstilles ved traditionel metode: en almindelig vin produceres af druesaften, som derefter fermenteres igen på flaske. Vinen får en rigelig mængde bobler, der kommer fra det høje tryk der dannes i flasken og den karakteristiske sprudlende tone fremkommer.
Glasset: Dette glas understreger en bestemt drink og ikke en bestemt drue. Champagne-glasset er ideelt til alle mousserende vine. Den store kuppel løfter aromaerne og fremhæver således vinens friskhed. Den spidse åbning fører duften til næsen og dirigerer også drinken til forenden af tungen, hvilket gør oplevelsen af sødmen større.
Blanc de Blancs: Champagne fremstillet udelukkende af Chardonnay. Det har god holdbarhed.
Brut: Tør Champagne
Blanc de Noirs: Champagne fremstillet kun af blå druer, dvs. Pinot Noir eller Pinot Meunier
Cuvée: En blanding af stille vine
Dosage: Tilsætning af en lille mængde sød væske.
Demi-sec: Halvsød/sød Champagne
Ekstra brut, brut non dose, brut nature, ultra brut: Ekstra tør Champagne
NV, ikke vintage, ikke millésimé: Champagne blandet med vin fra flere årgange.
Prestige: Luksus Champagne fra de store huse og af allerhøjeste kvalitet.
Rosé: Champagne i forskellige lyserøde toner.
Sek: Halvtør Champagne
Vintage, Millésimé: Vintage-kampagne foretages normalt kun i gode vinår.
Det er ikke kun druesorten og landet de er fremstillet i, der gør forskellen for Cava og Prosecco. Måden det produceres på, adskiller sig på en afgørende måde og giver anledning til vine med forskellige nuancer.
Cava fremstilles efter den traditionelle metode hvor anden gæringsproces sker på flaske. Du starter med en for-gæret vin, tilsætter ny gæring og sukker og fylder det derefter på flaske og forsegler den. Når vinen gærer i flaske, kan kuldioxid ikke undslippe og vinen bliver boblende og mousserende. Cavaens gæringsperiode på flaske varer ca. 9 måneder, og det er her, den mangefacetterede smag i cavaen opstår. Champagne og Crémant fremstilles ved samme metode.
Proseccoens anden gæring foregår i stedet i en trykbeholder af stål og går meget hurtigere. Så snart fermenteringen er afsluttet, tappes vinen, og kontakten med gærudfældningen bliver meget kort. Som et resultat bevares aromaerne af den originale vin i meget større grad, og de komplekse smage udebliver.
Vin er en fornøjelse i sig selv, men oplevelsen bliver ekstra eksklusiv, når det serveres i smukke og unikke glas. Hos KitchenOne.dk kan du finde vinglas til at gøre din vinoplevelse mere eksklusiv.
Har du nogen spørgsmål til vores produkter er du velkommen til at kontakte kundeservice, hvor vi vil være dig behjælpelig med valget af f.eks. vinglas.