Big green egg
Tilbage i 1974 startede Big Green Egg op i Atlanta, Georgia i USA. Manden bag virksomheden var Ed Fisher, som gjorde det muligt, at hele den amerikanske befolkning kunne købe en kamado - også kaldet en lerovn. Det startede egentlig ud med, at de importerede japanske og kinesiske lerovne, men efterhånden besluttede de sig for at perfektionere den gamle model, i henhold til den nuværende viden, produktionsteknikker og innovative materialer.
Ideen bag en kamado er flere århundrede år gammel. For over 3000 år siden blev der, i Østasien, allerede tilberedt mad på lerovne, som blev fyret op med brænde. Forgængerne blev japanerne, der var enormt begejstrede for dem og tog dem med hjem. Herefter blev de runde lerovne døbt "kamado", der betyder ovn eller ildsted. Den nye generation af Big Green Egg-modeller er resultatet af en kombination af gammel visdom og innovativ teknologi. Dertil også de keramiktyper, der er specialudviklet af NASA, som gør, at de gamle lerovne blev videreudviklet til unikke, modstandsdygtige grill til udendørs brug.
)
Udendørsmadlavning, når den er som bedst!
Big Green Egg er originalen, der har skabt minder for os, siden den blev lanceret i 1974.
Big Green Egg er til dig, der vil kombinere livskvalitet og optimal smag med valgmuligheder.
Kamado-grillen er alsidig og kan bruges som en "almindelig" grill, stenovn og BBQ-grill. Den åbner op for alle
mulige tilberedningsmetoder såsom slow cooking, røgning, dampning, stegning, bagning og naturligvis – grilning!
Og så har den livslang garanti – en garanti for at hygge sig hele livet langt.
Jomfruhummer med ramsløgssmør
Byd på grillede jomfruhummer med urteduftende ramsløgssmør. Server med et par dråber saft fra en grillet citron og et godt brød, der kan suge hver en dråbe af den vidunderlige sky og smørret op.
Du skal bruge
10 jomfruhummere
15 blade ramsløg
120 gram smør, stuetempereret
0,5 tsk. havsalt
2 tsk. citronskal
1 tsk. citronsaft
Sådan gør du
Lad smørret få stuetemperatur. Du kan evt. lune det i mikrobølgeovnen, men uden at det smelter.
Skyl og hak ramsløgbladene fint.
Kom det i en skål sammen med smørret.
Skyl og riv citronskallen, og del og pres noget af saften ud.
Bland ramsløg, citronskal, citronsaft og salt med det bløde smør. Smag smørret til med salt.
Læg smørret på plastfilm eller fedtsugende papir.
Form og rul til en rulle på ca. 3,5 cm i diameter. Sno enderne sammen.
Stil den i køleskabet i mindst en halv time, men gerne et par timer, så smørret virkelig får smag af ramsløg.
Pensl ramsløgsmørret på de halverede jomfruhummer, inden de skal på grillen.
Grill i 5-7 minutter afhængigt af jomfruhummernes størrelse.
)
)
)
)
)
Dessertpizza med nødder
Pizza passer perfekt til enhver begivenhed, stor som lille, som forret, hovedret eller dessert. Det bedste er, at du kan toppen den med lige præcis det, du eller dine gæster bedst kan lide.
Her er en lækker opskrift på pizza med pistaciecreme, pisket ricotta, jordbær og hakkede pistacienødder.
Du skal bruge
Pizzadej
12 g gær (ca. 1/4 pakke)
1,5 dl vand, stuetemperatur
1 spsk. olivenolie
1 tsk. salt
4 dl hvedemel
Topping
Pistaciecreme (køb eller lav din egen)
Ricotta
Piskefløde
Jordbær
Pistacienødder
Sådan gør du
Pizzadej: Smuldr gæren i en skål. Tilsæt vandet. Rør rundt, indtil gæren er opløst.
Tilsæt olivenolie, salt og næsten alt hvedemelet. Arbejd dejen glat i en røremaskine eller i hånden. Tilsæt mere mel, hvis det er nødvendigt.
Dæk med et rent viskestykke, og lad dejen hæve ved stuetemperatur i ca. 1 time eller i køleskabet i ca. 8 timer eller natten over.
Mens dejen hæver – pisk ricottaen med et skvæt fløde til en luftig konsistens.
Arbejd dejen ud til en rund form, og fordel pistaciecremen.
Bag den i din Big Green Egg, indtil pizzaen har luftige kanter og er blevet gylden.
Tag den ud, og top med pisket ricotta, jordbær i skiver og hakkede pistacienødder.
)
)
)
)
Uendelige muligheder – rygning
Der findes ingen grænse for eller råvarer, der ikke kan røges, når du lader din fantasi få frit løb og begynder at udforske. Kød og fisk er
fremragende at røge på din Big Green Egg, det samme er rejer, kartofler eller hvorfor ikke en hel brieost serveret, som servere med honning og valnødder?
Vil du vide mere om røgning på din Big Green Egg – læs vores rygeguide.
)
)
Uendelige muligheder – bagning
Brødbagning kan varieres i det uendelige takket være brugen af forskellige meltyper, fyld og toppings.
Denne focaccia, som du bager i Big Green Egg, indeholder oliven, tomater og grillede peberfrugter og har en
perfekt sprød skorpe med et blødt indre. Server brødet med charcuteri, flødeost, tapenade eller anden topping.
Vil du vide mere om bagning på din Big Green Egg – læs vores bageguide.
)
)
At kalde den fænomenalt holdbar er ingen overdrivelse. Den keramiske teknologi er delvist udviklet af NASA og leveres med livslang garanti. Produktionen er ISO-certificeret og følger de strengeste kvalitetsstandarder. Det er en grill, der kan gå i arv fra generation til generation.
Takket være keramikken i EGGet reflekteres varmen, og der skabes en meget gunstig luftstrøm – resultatet er jævnt tilberedte og ekstra møre retter og ingredienser. En anden fordel ved din Big Green Egg kamado-grill er, at den er godt isoleret. Den påvirkes ikke af vejrforhold – heller ikke langt under frysepunktet. Du kan nemt regulere og opretholde den ønskede temperatur mellem 70 til 350 °C.
Hele året rundt og uanset vejret er du klar med din Kamado-grill. Big Green Egg er en investering for livet.
6 fordele ved en Big Green Egg
Leveres med livslang garanti
Alsidig: grille, røge, dampe, koge, stege og bage
Bliver ikke varm på ydersiden – så ingen brænder sig!
Isolerende teknologi – du bestemmer selv temperaturen mellem 70 og 350 °C
Økonomisk – grillkullet holder længere
Nem at rengøre – takket være kamado-grillens konstruktion produceres mindre aske
)
)
TRIN-FOR-TRIN-GUIDER
Big Green Egg er let at samle og bruge. Her kommer nogle enkle trin-for-trin-guider med tips til,
hvordan du bedst kommer i gang og får mest muligt ud af din kamado-grill.
LÄR DIG SKILLNADEN - DIREKT & INDIREKT VÄRME
Grill med direkte varme
Utrolig alsidighed
Big Green Egg-grillen er en mester i at give en bred variation af retter enestående smag. Den kan grille, ryge, bage, stege og endda fungere som en ovn. Uanset om det er saftige kødstykker, sprøde grøntsager, lækre pizzaer eller delikate desserter, du er på udkig efter, vil Big Green Egg levere fantastiske resultater hver gang.
Grill med indirekte varme
Exceptionel smag og saftighed
Big Green Egg-grillen bevarer og låser fugten i maden, hvilket giver en utrolig saftig og smagfuld oplevelse. Den keramiske konstruktion og det effektive luftflow skaber et optimalt miljø for at bevare smagene og saftigheden i dine retter. Resultatet er enestående smagsoplevelser, der får dine smagsløg til at juble.
Tilberedningsteknikker
Tekniker når du skal i gang
Videoen viser nogle forskellige tilberedningsteknikker, som kan være gode at kende til, når du skal begynde at bruge dit Egg.
Rygning
For de bedste resultater anbefaler vi at bruge en convEGGtor, når du røger. På den måde beskyttes retten mod varmen fra de glødende grillkul. Med convEGGtor'en holder du i stedet en ønsket lav temperatur, hvilket er det, man vil have ved røgning. Røgen holder du stabil i lang tid med rEGGulatoren, som er placeret øverst, og med luftspjældet i bunden af dit EGG. Skal du røge med en røgeplanke? Så behøver du ikke at bruge convEGGtor.
Sådan gør du:
Skal du røge med en røgeplanke? Læg den i blød på forhånd i cirka en time. Træblokke, Wood Chuncks, behøver du ikke lægge i blød. Træflis, Wood Chips, kan du lægge i blød, men det er ikke et krav.
Fyld Big Green Egg med trækul og tænd dem. Bemærk! Brug ikke tændvæske uden en grillstarter eller brug optændingsblokke.
Indstil temperaturen til mellem 100 og 150 °C. Varmrøgning foregår normalt ved lavere temperaturer, mellem 60 og 110 °C. Men husk, at temperaturen i EGGen vil falde ca. 40 °C, når convEGGtoren placeres.
Strø Wood Chips over, eller læg Wood Chunks mellem de glødende grillkul. Placer convEGGtor med fødderne opad i EGGen og placer en grillrist ovenpå.
Læg den eller de ingredienser eller retten, som du vil røge på grillen, og luk låget. Temperaturen vil nu falde en smule. Vent, indtil du ser, hvad temperaturen lander på, og juster derefter, hvis det skulle være nødvendigt.
Tilberedningstiden afhænger af madens eller råvarens tykkelse. Online findes der mange gode tabeller med røgetider til forskellige råvarer, som du kan søge efter. Men meget handler også om at eksperimentere – nogle foretrækker en mere intens røgsmag, mens andre vil have en mildere.
)
)
Bagning
Med Big Green Egg skaber du fantastiske bagværk, og det udendørs. Det er den jævne varme, stabile hvis du så
vil, samt den gode temperaturkontrol som muliggør de udsøgte pizzaer med sprød bund og saftigt brød med
luftigt indhold.
)
)
GRILLTILBEHØR, DER GØR DET NEMT AT LAVE MAD MED BIG GREEN EGG
ConvEGGtor (fås i flere størrelser)
ConvEGGtor placeres nemt i grillen for at skabe indirekte varme og muliggøre langsom grilning, røgning og bagning. Den giver jævn temperaturkontrol og reducerer flare-ups. ConvEGGtor er et uundværligt tilbehør for perfekte resultater og alsidig madlavning på Big Green Egg.
Trækul 9 kg
For den bedste smag og for at holde den ønskede temperatur er det vigtigt at bruge kvalitetskul, når du griller. Kul fra Big Green Egg er økologisk, har høj kvalitet og er en optimal blanding af udvalgte hårde træsorter: hickory og eg. Posen indeholder 9 kilo trækul, og kulstykkerne er store, hvilket har den egenskab, at de brænder længere og producerer mindre aske.
Fire Bowl trækulskurv
Med en Fire Bowl fra Big Green Egg er det nemt at tømme din kamado for kul og aske efter brug. Fire Bowl er en trækulskurv i rustfrit stål, som kan løftes op med praktiske håndtag og filtreres fri for aske, samt at den er let at tømme for kul.
Rund grillrist i støbejern
Den runde grillrist, i støbejern, er designet til hurtig opvarmning. Risten laver de karakteristiske grillstriber på maden og varmes meget hurtigt op til meget høje temperaturer. Grill grøntsager, bøffer eller laks, og nyd både smag og udseende efter at have grillet med risten – for ekstra attitude! Big Green Eggs grillriste er tilpasset størrelsen på den grill, du har, så du finder naturligvis alle størrelser i sortimentet.
Måneformet grillplade, der kan vendes
Et rigtig smart grilltilbehør! Grillpladens design er halvmåneformet og kan vendes, så den kan kombineres med andet tilbehør. Du kan bruge den sammen med pizzastenen med samme form, eller en anden grillplade, så du kan lave mad på en flad og en rillet side samtidigt. Den rillede side af grillpladen er perfekt til kød og giver maden en lækker overflade og sørger for, at fedtet løber væk. Den flade side er god til grøntsager, eller når du vil stege æg på grillen.
)
)
OM BIG GREEN EGG
)
Om Big Green Egg
Big Green Egg er en virksomhed med en idéoprindelse, der kan spores næsten 3.000 år tilbage i tiden. Ideen nedstammer fra Østasien, hvor en stor del af maden blev kogt på runde brændeovne, som senere spredte sig til Japan og blev opkaldt "kamado", som betyder "ovn" på japansk. Fra Japan blev kamadoen bragt til USA af udstationerede amerikanere, der tog den med hjem som souvenir på grund af den fantastiske madoplevelse, som kamadoen gav. Siden 1974, da Big Green Egg åbnede sine døre i USA, har de arbejdet med at perfektionere denne gamle teknik for at opnå maksimale resultater for madlavningen og oplevelsen. Dette gør de eksempelvis ved at anvende en speciel keramik udviklet af NASA.
)
Keramik udviklet af NASA
Keramikken reflekterer varmen i Egg og skaber derefter en luftstrøm, der gør maden ekstra mør. Big Green Eggs keramik er delvist udviklet af NASA, og produktionsprocessen finder sted i Nordamerika i henhold til strenge kvalitetskrav. Derfor holder Egg også en utrolig høj kvalitet og har desuden imponerende isolerende egenskaber samt tåler ekstreme temperaturer og temperatursvingning. Egg kan opvarmes mindst 100.000 gange uden at der gås på kompromis med kvaliteten. Hvilket sandsynligvis betyder, at din Egg vil være med dig hele livet!
Den gode luftcirkulation har endnu en fordel: da den varme luft forbliver i Egg, er Egg økonomisk at bruge. Trækullet rækker længere og producerer mindre aske. Egg er ikke bare holdbar; den består også af holdbare materialer.
)
Livsgaranti
Big Green Egg tilbyder en begrænset livslang garanti på materialet og konstruktion af alle Egg's keramiske dele. I andre dele tilbyder de en begrænset garanti. For at bruge garantien skal du registrere din Egg https://www.biggreenegg.eu/dk/instruktioner-og-service/registrering så hurtigt som muligt efter køb. Et tip er også at gemme kvitteringen, da den kan være nødvendig i fremtiden (gælder også tilbehør, men du behøver ikke at registrere dem).
Med en Big Green Egg sætter kun fantasien grænser. Ud over at grille, kan du også dampe, stege og røge din mad. Grillen er også perfekt til slow cooking, hvilket er oplagt, når du vil tilberede skaldyr, fisk eller større stykker kød. Egg kan også konverteres til en ovn ved hjælp af den keramiske convEGGtor.
FAQ - OFTE STILLEDE SPØRGSMÅL
)
)
Hvor fremstilles Big Green Egg?
Alle komponenter er fremstillet i Nordamerika. Dette gør Big Green Egg til den eneste helt og aldeles amerikanske kamadogrill. Overhovedet produceres Big Green Egg med stor bevidsthed og omhu, hvor hver del kontrolleres gennem hele processen.
Hvordan bør jeg tænde mit Big Green Egg?
Først og fremmest skal du ikke bruge tændvæske til at tænde grillen. Tændvæske kan dels være sundhedsskadelig, men kan også skade grillen. Brug i stedet tændblokke eller en grillstarter. Når det gælder kul, fungerer både almindeligt grillkul og briketter i en Big Green Egg.
Hvor kan jeg placere Big Green Egg?
Tænk på at holde afstand til materiale, der let antændes, og placér ægget i hældning. Ellers er EGGet modstandsdygtigt over for det meste vejr!
Hvordan styrer jeg temperaturen i min Big Green Egg?
To hovedfaktorer styrer temperaturen i grillen. Dels er det luftstrømmen, og dels er det kullet. Luftstrømmen kan kalibreres ret præcist både ovenpå og under grillen. Hvor meget kul man bruger, og hvilken kvalitet kullet har, styrer hvilken varme man kan nå. Jo mere kul, desto varmere temperaturer kan man opnå.
Hvordan rengør jeg mit Big Green Egg?
Overskydende aske bør tømmes regelmæssigt, så luften kan strømme ordentligt gennem grillen. Ellers kan det være en god idé at tage de indre dele ud og børste dem af en gang om året. Mere vedligeholdelse kræver Big Green Egg egentlig ikke. Det, du derimod bør undgå, er at bruge kemikalier til at rengøre grillen.
Hvorfor er det fordelagtigt at købe Big Green Egg med et kompletpakke?
Hvis du køber grillen uden et tilbehørspakke, er der for eksempel ikke noget underlag - hvilket letter placeringen af grillen. Derudover er der sideborde, som forvandler grillen til et mindre udekøkken.
)
)
Big green egg
Big Green Eggproducerer unikke kulgriller i forskellige størrelser. Ofte i store størrelser på ægte amerikansk manér. Den type kulgriller, som Big Green Egg producerer, stammer dog ikke oprindeligt fra USA, men fra Japan og Kina, hvor man har brugt de såkaldte Kamadogriller i cirka 3000 år.
I 70'erne begyndte Big Green Egg at lave kamadogrillere i USA, og succesen blev enorm. Det helt unikke grønne design gjorde, at folk hurtigt fik øjnene op for Big Green Egg-grillene, og den uovertrufne kvalitet gjorde, at folk tog den til deres hjerter. Det er først i de senere år, at Big Green Egg er kommet ind i svenske haver, men interessen for de specielle grillere vokser konstant. Hos Bagaren og Kocken finder du et stort udvalg af grillere fra Big Green Egg online til gode priser og med smidige leverancer.
)