Stegesoen er vendt stærkt tilbage til Danmark indenfor de seneste år. Mange omtaler den som en Römertopf eller Römer, efter det populære mærke. Når du har en stegeso, er det let at lave simreretter, der gør kødet utrolig mørt efter at have været mange timer i ovnen. Der findes mange gode bud på stegesøer heriblandt den ovennævnte Römertopf eller Le Creuset. Hos KitchenOne.dk fører vi disse mærker samt stegesøer fra Pyrex og Holm. Det kan være noget af et valg at tage, når man skal investere i en stegeso, for hvilken skal man vælge. Stegesøerne lægger også i forskellige prisklasser, så hvor meget er man villig til at bruge på sin stegeso. Skal man flotte sig og investere i en fra Le Creuset eller vil man bare gerne have en Römertopf, der er lavet i ler. Udvalget er stort og det hele handler om hvad man hver især foretrækker.
Tag f.eks. Le Creuset og Römertopf, som er nogle af de mest kendte mærker. Det er to vidt forskellige stegesøer, men som udgangspunkt kan de fuldstændig det samme. Ved Römertopf får du et funktionelt produkt til en rigtig god pris. Le Creuset er mere enkel, men også til en højere pris. Den tåler en mere hård behandling og du skal ikke være bange for de høje temperaturer. Denne stegeso er også noget lettere at gøre ren og den tager ikke farve fra råvarerne. Mange foretrækker også Le Creuset, fordi de i forvejen har køkkenredskaber derfra, og så fås de i et udvalg af flotte farver. Mange foretrækker også den helt klassiske stegeso fra Pyrex i glas. Fordelen ved en stegeso i glas er, at du kan følge med i hvad der foregår undervejs. Et god råd er altid at læse brugsanvisningen før og efter brug for, at du er sikret en lang levetid på din stegeso.
Når du skal lave mad i en stegeso, lægger du bare et helt stykke kød i soen med en masse lækre grøntsager og rodfrugter, eventuelt sammen med nogle krydderurter også. Så kan du tilføje lidt væske, som f.eks. en god fond eller noget vin. Kødet bliver altså tilberedt i sin egen saft og holder derved på fugtigheden, så det ikke bliver tørt. Det er derfor heller ikke helt tilfældigt, at denne form for madlavning er blevet så populært, da det i bund og grund er en super nem måde at lave mad på og samtidig bliver det en virkelig smagfuld ret.
Det er klart, at du får bedre mad i en stegeso, men mange er måske lidt skræmte, da det kræver lidt at vænne sig til de forskellige. Hvis det er den første stegeso du skal eje, er der nogle faktorer du bør tage højde til i forhold til hvordan man bruger en stegeso. De kan alle det samme og leverer lækre resultater. Men vælger du at investere i den velkendte Römer (eller Römertopf, som den helt korrekt hedder) så skal du være opmærksom på nogle brugsanvisninger, som ingen af de andre har. Ved en Römer skal du sørge for at lægge den i blød i vand i 10 minutter inden brug. Römeren er lavet af ler og derfor kan du risikere, at den går i stykker hvis ikke den ligger i blød inden. Samtidig skal du også altid stille den i en kold ovn. Det gør, at madlavningen kan ske at tage en smule længere tid.
Der findes et væld af fantastiske retter der er eminente at lave i en stegeso. Hvis det skal være nemt og ligetil bør du prøve at tilberede kylling i stegeso. Fjerkræ kan godt have en tendens til at blive meget tørt, hvis det ikke bliver tilberedt rigtigt. Derfor er kylling i stegeso helt fantastisk. Kødet bliver mørt og saftigt. Hvis det skal mere avanceret og fint kan du prøve at tilberede osso buco i din stegeso. Osso buco er kød der smager fantastisk og simpelthen er så mørt, hvis bare det bliver tilberedt rigtigt. En af de bedste måder at tilberede osso buco er i en stegeso.
Selvom en stegeso er perfekt til langtidsstegning og møre simreretter kan du faktisk også lave andet i en stegeso. En Le Creuset stegeso giver dig mulighed for også at bage. Når du bager brød i stegeso får du et fantastisk luftigt og lækkert brød. Det kræver ikke meget tilberedning og resultatet er fantastisk.