Sommeren er en tid til afslapning, solskin og nydelse. Og hvad kan være bedre end at sidde i skyggen med en kølig drink i hånden, mens solen
skinner fra en høj blå himmel? Sommerdrinks er en lækker kombination af friske smage og forfriskende ingredienser, der passer til enhver solskinsdag.
Nedenfor deler vi vores bedste tips og sommerlige opskrifter på afkølende drinks.
Is
Sommerdrikke skal være smagrige og kølige. Hav altid isterninger i fryseren, eller anskaf en praktisk maskine til at lave isterninger. En kraftig blender og is er den perfekte base til at lave kølende slushdrinks med uendelige muligheder. Frys bær ned enkeltvis og brug dem som et kølende element, eller fyld dine isterninger med forskellige urter, blomster, bær og frugt.
I sæson
Benyt lejligheden til at plukke spiselige planter, bær og frugter i sæsonen. Smag drinks til med muddlede urter, og hæng en friskplukket kirsebærkvist på dit glas for at få en smuk og velsmagende oplevelse.
Det visuelle
Man siger, at vi spiser med øjnene, så det siger sig selv, at vi også nyder visuelt tiltalende drinks. Vælg smukke glas, der matcher drinken, dekorer med omhu, og vælg glassugerør, der kombinerer dekoration med funktion.
Cocktailpinde
En enkel og festlig måde at løfte en sommerdrink på er at bruge cocktailpinde eller lignende til at give smag. Hvad kan være mere luksuriøst end en drink med jordbær på et strå?
En skøn lyserød, kølende og boblende spritz med syrlige rabarber og Limoncello.
Du skal bruge:
Is
6 cl Limoncello
2 cl rabarbersirup
12 cl mousserende rosévin
Rabarber
Rabarbersirup:
150 g rabarber
1½ dl sukker
2 spsk. vand
Sådan gør du:
Rabarbersirup:
Opskrift til to glas. En forfriskende sommerdrink, der kombinerer friskheden fra jordbær
og basilikum med et sødt strejf af hindbærsirup og et syrligt strejf af citronsaft.
Du skal bruge:
Is
200 g jordbær
8 cl gin
4 cl hindbærsirup
4 cl citronsaft
Jordbær og basilikum til pynt
Hindbærsirup:
150 g hindbær
1½ dl sukker
2 spsk. vand
Sådan gør du:
Hindbærsirup:
Opskrift til to glas. En eksotisk drink, der kombinerer den fyldige smag af mørk rom
med tropiske noter af passionsfrugt og ananas, afrundet med et syrligt strejf af limesaft.
Du skal bruge:
4 cl mørk rom
4 cl Passoã (passionsfrugtlikør)
2 cl limesaft
10 cl ananasjuice
Kokosskum
2 dl kokosfløde
½ dl sukker
Sådan gør du:
Kokosskum:
Elsker du at lave dine egne drinks derhjemme, og vil du løfte interessen til næste niveau? Så har du fundet det helt rigtige sted. Vi har spurgt bartender Gustav Enerlöv om hans bedste tips og tre gode opskrifter, hvor naturens spisekammer spiller en væsentlig rolle. Et par populære klassikere med lidt trendfokus – simpelthen!
At mixe egne cocktails derhjemme er blevet et stadig mere udbredt fænomen. Det ser vi nærmere på sammen med Gustav Enerlöv, der har arbejdet i restaurationsbranchen i cirka elleve, år heraf de sidste syv år på deciderede cocktailbarer. De seneste seks år har han været på Drinks20, der ligger i den svenske hovedstad, hvor han også har været ansvarlig for baren siden begyndelsen af 2020.
"Under pandemien, hvor restaurationsbranchen stødte på restriktioner, og vi blev bedt om at bruge mere tid derhjemme, tror jeg, at mange mennesker begyndte, for eksempel ved hjælp af profiler som David Kringlund på YouTube, til at blande drinks derhjemme. Det har tydeligt kunne mærkes i min rolle som bartender, at vores gæster i dag ved meget mere om drinks og har højere krav end for cirka 5 år siden. Hvilket selvfølgelig er rigtig sjovt for os!
Da jeg, som mange af os, havde lidt mere tid, end jeg var vant til under pandemien, fik jeg mulighed for at følge med min ven og kollega Simon ud i naturen med Det Vilda Skafferiet og lære om alt, hvad man kan finde og bruge derfra. Inden da havde jeg selv en idé om, at det, der kunne findes i vores skandinaviske natur, måske ikke smagte af særlig meget. Der tog jeg fejl! Der er meget, der egner sig rigtig godt til både madlavning og drikke. Udover at anvende den viden på Drinks20, har det i høj grad også været en fordel i de cocktailkonkurrencer, jeg har deltaget i de seneste år. En perfekt måde at fremvise sine egne passioner og anvende ingredienser, der findes lokalt omkring os. Det er i dag noget, jeg ser er en stor interesse blandt mange mennesker, og ikke mindst gennem interessen for Det Vilda Skafferiet og vores guidede ture i naturen."
Vigtigt at overveje, når det kommer til at mixe drinks hjemme, er først og fremmest is. Jeg vil aldrig stoppe med at minde folk om, at is nok er den vigtigste ingrediens i en god drink. Uanset om den er i glasset eller i shakeren inden. Så skal man jo selvfølgelig også have afkølede ingredienser og frisk juice.
Og alle drinks smager bare bedre, hvis de nydes fra det rigtige glas! Jeg kan personligt godt lide tynde, stilrene glas, så man får den helt rigtige mundfølelse, når man drikker det, der er i. Men til drinks, som man godt kan lide at drikke med sugerør, kan glasset eksempelvis godt have lidt mønster og struktur. Riedel er de seneste år kommet med kollektioner med cocktailglas, der er fantastiske. Perfekt tynde og utroligt gode at drikke af.
"Når det kommer til selv at mixe drinks, er jeg en stærk fortaler for at starte med at lære opskrifter på en masse klassikere, noget til enhver lejlighed, og føle, at man mestrer dem 100%. Derfor har jeg forsøgt at kombinere nogle klassiske drinks med sæsonens smage og til dels fra den vilde natur. Dels for at give en idé om, hvordan man kan smagssætte netop disse drinks, men også for at inspirere til at bruge vores "vilde" smage generelt. Det ene udelukker naturligvis ikke det andet. Man kan sagtens indarbejde de "almindelige smagsvarianter" som rabarber og jordbær, hvis man ikke har adgang til de øvrige blomster og urter."
*Vi har længe eksperimenteret med tonic-lignende drikke, da der er mange gode bitterstoffer ude i vores natur, så man ikke behøver at bruge kinabark og risikere kininforgiftning. Vi har derfor lavet en tonicsirup med en base af strand-kvan og smagt til med gran.
Evt. 10 g citronsyre, 4 g vinsyre
Få ting signalerer sommer så meget som rabarber og hyben, og det er en fantastisk nem sirup at lave.
Skær rabarberne i stykker, og kom dem i en gryde med vandet. Bring det i kog, og lad det simre, indtil mængden er omkring 700 ml. Si rabarberne, tilsæt sukker og rosenbladene. Lad det afkøle. Si og kom på flaske.
Hæld Camparinen op i en skål/beholder. Skær jordbærrene i tynde skiver (hvis de er friske), eller tilsæt dem hele (hvis de er frosne), lad dem stå ved stuetemperatur i 12-24 timer. Si (gerne gennem et klæde).