Med en Slow Cooker laver du mad på en sund og nem måde. Tilsæt kød, grøntsager og vand om morgenen, og når du kommer hjem fra arbejde, har du en fantastisk gryderet, der venter på dig. Maden tilberedes ved lav temperatur i lang tid, og det gør ingredienserne saftige og møre som resultat.
Det er også godt at vide, at de er meget energieffektive, og sammenlignet med et almindeligt komfur sparer du meget energi. Lidt uforsigtigt kan vi forklare en Slow Cooker som "en elektrisk gryde, der koger maden til dig, mens du kan lave alt muligt andet". Opskrifter og inspiration til forskellige retter, der kan tilberedes i en Slow Cooker, findes der mange af. Det kan du læse mere om lidt længere nede på siden.
Det er let at lykkes med madlavningen, når man har en Slow Cooker - maden bliver både god og nærende på samme tid! Allerede i 1970'erne lancerede Crock-Pot deres første Slow Cooker. Den har siden været meget værdsat i USA, og dens popularitet har siden spredt sig rundt omkring i verden. Hos KitchenOne tror vi på, at en Slow Cooker er et oplagt køkkenredskab i hjemmet!
Gryde: De fleste Slow Cooker gryder er ovale for at kunne rumme store bøffer og grøntsager i alle slags former. Den ovale form er at foretrække frem for den cirkulære.
Låg: Et gennemsigtigt låg i glas eller plast er et plus, fordi du kan se, hvordan madlavningen skrider frem uden at skulle løfte låget. Hvis du vil være i stand til at transportere din gryde til fester og lignende, kan det være en fordel at have et låg, som kan låses og har et håndtag på toppen, så du nemt kan bære din Slow Cooker.
Kapacitet: Vores Slow Cookers kan rumme alt fra ca. 2 liter til lidt over 6 liter, og i portionsstørrelser kan det oversættes til ca. 3 til over 10 portioner. Nogle hævder, at du får det bedste resultat, hvis du kun fylder din Slow Cooker halvt op og i så fald også reducerer antallet af portioner. Her bør man blot teste sig selv og ens smagsløg for at finde ud af, hvilken størrelse, der vil give en de bedste resultater.
En populær størrelse på en Slow Cooker er 5,7 liter, da den giver flere portioner, mens der også kan være rester tilovers til frokosten dagen efter. Nogle foretrækker dog de mindre størrelser, fordi jo større gryden er, desto mere plads kræves det, man har i skabene. Ønsker du at nyde den gode mad, som en Slow Cooker giver, og samtidig have plads i køkkenskabene, kan en mindre model være den bedste løsning for dig.
Temperaturindstillinger: Når det gælder temperaturindstillinger på en Slow Cooker, er det sandsynligvis tilfældet, at der ikke er nogen enorm forskel. De er normalt udstyret med to valgmuligheder: høj og lav varme. Teknologien på køkkenapparaterne er dog udviklet på en sådan måde, at nogle har temperaturmålere både i bunden og i låget, og ved andre medfølger et termometer. Begge metoder er der for at sikre, at maden ikke overskrider den ønskede temperatur. Angiv den ønskede temperatur, og når fødevaren når denne temperatur, vil din Slow Cooker skifte over til ”hold varm”-funktionen, så maden ikke koges videre og dermed får for meget.
Rengøring: Tåler gryden at komme i opvaskemaskinen, og hvilket materiale er den lavet af - er den for eksempel ridsefast? Til sidst skal du ikke glemme, at det er lettere at rengøre et display end knapper.
Et godt tip! Stabile håndtag, der ikke er varmeledende, kan være en god ekstra funktion - hold øje med det, når du læser produktspecifikationerne. Nogle Slow Cookers leveres også med smart tilbehør såsom stegestativer (til stegning af kød, fisk og fjerkræ eller dampede grøntsager), opbevaring til ledninger samt varmeisolerende opbevaringstaske. Disse redskaber er på ingen måde et must for succes med maden, men kan alligevel være værd at overveje, når du skal vælge en Slow Cooker.
Hvordan fungerer en Slow Cooker?
Præcis som navnet afslører, handler slow-cooking om langsom madlavning. Maden tilberedes langsomt og overstiger hverken 100 grader eller den temperatur, du har indstillet på forhånd. På den måde bevares næringsstoffer, og råvarerne bevarer også deres saftighed. Du bestemmer, hvor længe maden skal tilberedes, og jo lavere temperatur og jo længere tid, desto mere mørt bliver resultatet.
En af de største fordele ved en Slow Cooker er, at den gør jobbet for dig - du skal bare indstille tid og temperatur. Du kan derefter gå på arbejde, og maden er klar til at blive serveret, når du kommer hjem. Med en Slow Cooker kan du tilberede alt fra lette måltider til festmåltider, og det er endda også en mulighed at bage desserter i den (se opskrifter for inspiration).
Hvilken slow cooker er bedst?
Som med så meget andet er meningerne forskellige, og hvad der er bedst for dig, er måske ikke det bedste for andre. Nogle mener, at Crock-Prot har den bedste Slow Cooker, mens andre mener, at Hamilton Beach eller Sage er det bedste valg. Hos KitchenOne har vi derfor flere mærker og modeller i vores sortiment - vi ønsker, at du skal kunne vælge en model, der passer til lige netop dig. Du er velkommen til at bruge vores købsguide til at identificere, hvilke funktioner, der er vigtigst for dig. Overvej, hvilken pris du vil bruge på din Slow Cooker - er dette en mindre eller større investering for dig?
Hvad er forskellen mellem slow-cooking og tilberedning i en trykkoger eller stegeso?
En trykkoger tilbereder din mad hurtigt og bevarer også næringsstofferne bedre end ved "almindelig" madlavning i ovn eller på komfur. Stegesoen har en tradition, der strækker sig langt tilbage i tiden og blev allerede anvendt i romertiden. Fordele ved en stegeso er dens evne til at bevare næringsstoffer, opnå gode smage i maden, og at den fylder ganske lidt.
En Slow Cooker tilbereder derimod ikke maden hurtigt (som trykkogeren gør), men bevarer næringsstoffer lige så godt som en trykkoger og en stegeso. Derimod er Slow Cookeren bedst i klassen, når det kommer til at "klare sig selv", og det er derfor, du med sikkerhed kan overdrage ansvaret for at lave mad til din Slow Cooker. Dette mens du er på arbejde, træner eller er sammen med venner.
En gammel kunst, der kun er blevet bedre
En Slow Cooker er egentlig ikke noget nyt fænomen. Madlavning på denne måde har været hos mennesker i lang tid, omend under forskellige navne, fra kogegrube dækket med sten til den nordafrikanske tagine af ler. Slow Cookers tog dog USA med storm for første gang i 70'erne, da de såkaldte Crock-Pots dukkede op i hvert andet hjem. Siden da har slow-cooking været fremme i perioder, men er blevet endnu mere populær i de senere år.
Måske lyder ”pulled pork” eller ”chili” bekendt? Dette er fremragende retter at bikse sammen i en Slow Cooker, men der findes så meget mere at udforske, at det næsten kun er fantasien, der sætter grænser. Og bedst af alt? At lave meget mad på én gang er økonomisk - en perfekt løsning til dig, der vil lave ugens madpakker eller bare har en stor familie. Det gør det kun bedre, at resultatet bliver både velsmagende og mere næringsrigt, når maden tilberedes på denne måde.
Tilbereder maden, mens du foretager dig noget andet
En Slow Cooker elsker at passe sig selv ved at simre mad i flere timer. Alt, hvad du har brug for udover en Slow Cooker, er en god opskrift, gode råvarer, en kniv og et skærebræt – det er bare med at komme i gang! Enkelheden appellerer til os i dag, da det tit hænder, at vi ikke har den tid i køkkenet, som vi gerne vil have, men på samme tid ønsker god, hjemmelavet mad efter arbejde eller til weekendens lange aftener.
Med en Slow Cooker kan du opnå dette helt uden besvær. Mange gode opskrifter til Slow Cooker tager sig af sig selv, mens du er væk og arbejder, udfører ærinder eller bare nyder at holde fri og slappe af. Når du kommer hjem og er klar til aftensmad, vil du blive mødt af en duft af færdiglavet mad. Findes der noget bedre?
Hvilken Slow Cooker skal jeg vælge?
Har du overvejet at købe en Slow Cooker? Så kan det være godt at vide, hvilke forskelle der gemmer sig i blandt de forskellige varianter. Alle Slow Cookers har én ting til fælles, og det er, at de er verdens bedste til at tilberede mad over længere tid.
Men har du lidt flere behov, kan det være en god idé at kigge efter detaljerne. Har du brug for en Slow Cooker, der kan holde maden varm, når den er klar? Vil du have en, der ikke fylder så meget? Måske du gerne vil have en, som du nemt kan tage med dig? Skal den kunne gå i opvaskemaskinen? Vi har alle varianter i vores sortiment, så du kan vælge en Slow Cooker efter dine specifikke behov.
Hvad skal du lave som det første i din slow cooker? Vi har samlet opskrifter, der kan inspirere dig. Nedenfor finder du en lækker opskrift på tacos med kylling. Du kan finde flere velsmagende opskrifter og tips til hvordan du lykkedes med slowcooking på vores blogg, klik her for at læse videre!
Du skal bruge:
1 kg udbenede kyllingebryst uden skind
2 tsk ancho poblano chilipulver
1 tsk stødt spidskommen
½ tsk stødt koriander
1 fed hvidløg i skiver
2,5 dl tacosauce eller hjemmelavet salsa
Salt og friskkværnet peber
Serveres med varme tortillas, creme fraiche, lime & salsa!
Sådan gør du:
1. Bland krydderierne i et fad. Vend kyllingen i krydderierne.
2. Hæld tacosaucen på hvert stykke kylling. Lad dem koge i din slow cooker i 5-6 timer.
3. Tag kyllingen op og skær den i små stykker. Læg kyllingen tilbage i saucen.
4. Serveres i opvarmede tortillas eller tacoskaller med creme fraiche, lime og salsa.