Rörstrand er det næstældste porselænsmærke i Europa, som blev grundlagt allerede i 1726. Lige fra start har mærket stået for kvalitet og solidt håndværk. Rörstrand byder på porcelæn i unikke og smukke designs i alt fra kopper, krus og underkopper til tallerkener, skåle og hele service-sæt. Ambitionen er at skabe enestående spisestel i storslået design.
Det er formentlig ikke gået nogens næse forbi, at Rörstrand stadig i dag er en af de helt store spillere, når det kommer til porcelæn. Opskriften på succes ser ud til at ligge i deres evne til at kombinere to essentielle ingredienser i udformningen af deres produkter: En forståelse for, at enhver tid har sin egen stil og for, at kvalitet indebærer, at noget både skal holde og fungere over lang tid.
Allerede i 1740’erne begyndte Rörstrand at lave deres egne tidstypiske designs. Det internationale gennembrud kom for alvor i år 1900 på Verdensudstillingen i Paris. Dengang var det det pragtfulde service og urnerne i jugendstil, som kendetegnede Rörstrand som brand.
I år 1930 skabte Louise Adelborg den klassiske porcelænsserie, som vi i dag kender som Swedish Grace (tidligere gik den under navnet ”Grand old Lady”). Det tog ikke mere end to år til, før Rörstrand tilføjede endnu succes til deres sortiment med serien Ostindia. Mønsteret er designet med inspiration fra et skår fra en porcelænstallerken, som blev fundet på det forliste skib, Götheborg. Tallerkenen viste sig at stamme fra Østindien, og derfra fik kollektionen sit navn.
I 1950’erne havde Rörstrand allerede samarbejdet med en række kunstnere og designere. En af dem, Marianne Westman, skiller sig ud med sin legesyge stil, og det er hende, som står bag den utroligt populære serie, Rörstrand Mon Amie.
Det er let at finde favoritter blandt Rörstrands mange porcelænsserier. Den populære porcelænsproducent bliver ved med at udvikle sig og lykkes hele tiden med at skabe nye trends. Ikke mindst til 80’års-jubilæet af Rörstrand Ostindia med det opdaterede og populære skud på stammen – Ostindia Floris.
Mon Amie
På en regnfuld midsommeraften i slutningen af 1940’erne sad Marianne Westman og tegnede en smuk, lille hvid blomst. Hun var næsten færdig med sin uddannelse hos Kunstakademiet, og efter den sidste eksamen var det netop denne blomst, som kom til at danne rammen om det senere velroste Mon Amie-mønster. Lanceringen af Mon Amie-kollektionen fandt sted i 1952, og til den tid havde den tidligere hvide blomst fået sin karakteristiske koboltblå farve.
Swedish Grace-stellet blev skabt af Louise Adelborg. Ved lanceringen i år 1930 gik den under et andet navn, nemlig Nationalservisen. Mønstret bestod af en hvedeaks, som vajer i sommervinden. I dag er stellet enormt populært og et tidsløst stilikon. Rörstrand Swedish Grace fås i et væld af fine farver, så valgmuligheder er der nok af. Til den kreative, som holder af at blande på kryds og tværs, er det et oplagt stel at dække op med både til hverdag og fest.
Inspirationen til Rörstrand Ostindia strækker sig langt tilbage i tiden. I år 1746 var skibet Götheborg på hjem fra en rejse til Kina, men skibet forliste desværre ud for Göteborg. Da lasten senere blev bjerget, havnede et skår fra en tallerken i et skab hos Rörstrand. Den daværende chef, Knut Almströms, hustru fik øje på skåret og sagde ifølge historien: ”Knut, jeg synes, at du skal lave noget med det her”. I år 1932 blev mønsteret skabt til det i dag klassiske motiv. Ostindia er endda blevet udnævnt som århundredets service af det svenske folk.
Feldspats-porcelæn: Rörstrands produkter fremstilles oftest af feldspats-porcelæn, som er et ekstremt robust materiale. Teknikken minder meget om den, man har brugt i Kina siden 900-tallet. Første gang, materialet blev fremstillet i Europa var i begyndelsen af 1700-tallet i den tyske by Meißen. Det rå materiale tilføjes først en glasur, som smelter ved 1400°C under brændingen og bliver til den skinnende blanke belægning. Det sidste trin er vådpoleringen, som er en proces, der mindsker friktionen mellem tallerkenerne, når de stables ovenpå hinanden. Feldspats-porcelæn er hvidt med toner af gråblå, og er delvist gennemsigtigt, eftersom materialet indeholder glas. Tre af Rörstrands kollektioner, som er fremstillet af Feldspats-porcelæn er Mon Amie, Ostindia og Swedish Grace.
Vitro-porcelæn: Vitro-porcelæn har en varm, hvid tone, som tangerer til cremehvid. Ligesom feldspats-porcelæn er det et robust materiale. Rörstrand Pergola, Inwhite og Inblue er alle kollektioner, som er fremstillet af vitro-porcelæn.
Stentøj: Höganäs Keramik er klassisk stentøj fra Rörstrand. Materialet er stærkt, men mere porøst end porcelæn. Alt afhængigt af brændingsteknikken har stentøj en grå eller brun grundfarve.
Rörstrand porcelæn er unikt design skabt af nogle af de største kunstnere. De har i omtrent 300 år været kendt for at skabe kvalitet kombineret med godt håndværk. Det gør også, at Rörstrand er det andenældste brand af keramik i Europa. Siden 1726 har de været at finde på de svenske køkkenborde og har nu endelig indtaget Danmark. Og med god grund; flot og eksklusivt stel i både sort og hvid. Swedish Grace er Rörstrands mest tidsløse stilikon, som passer i ethvert hjem og blev i sin tid designet af Louise Adelborg og er blevet videreført af designer Margot Barolo. De mange års erfaring gør, at de ved hvad de arbejder med og deraf tilegner de sig også en høj og god kvalitet.
I serien fås både kopper, tallerkener og skåle. Stellet blev i starten omtalt som Sveriges Nationale Service, hvorefter det senere så ændrede navn til Swedish Grace. Senere er der kommet nye dele til serien. Det enkle og stilrene design gør, at det passer ind i ethvert nordisk køkken. Det stærke porcelæn tåler både fryser, mikroovn og opvaskemaskine. Så du får et alsidigt stel med høj brugsevne i dagligdagen. Derfor er det også et stel, som enhver med smag for stil bør overveje. Takket være det gennemgående design, men de forskellige farver kan du mixe og matche alle delene, som du ønsker og være sikker på stellet stadig passer sammen.