Filosofien bag 'Social Dining' er at bruge måltider specifikt som en måde at komme i kontakt med andre på. En brunch, middag
eller aftensmad er populære eksempler på muligheder for at socialisere over maden. Saml dine venner, deres bekendte eller
fremmede omkring bordet for at tilbringe kvalitetstid og skabe nye forbindelser. Uanset om man samles hjemme eller på en
restaurant, handler det om at have en inkluderende atmosfære, hvor spisebordet er i centrum for oplevelsen.
Lige siden samuraiernes tid har de skarpeste knive kommet fra Japan. Satake er oprindeligt baseret på den japanske tradition med damaskus sværd og knive. Damaskus stålet er smedet på samme måde som et samuraisværd – lag på lag foldes og hamres ud igen og igen, hvilket giver klingen dens karakteristiske smukke mønster.
I 1994 begyndte Satake med at lave produkter til det nordiske marked med produktion i Satake Cutlery fabrikken i Seki City, Japan. Satake startede med to forskellige serier af knive – Novac og Houcho. Begge er stadig i sortimentet, og udvalget af både stålknive men også andre køkkenredskaber som stegepander, gryder, redskaber, slibesten, støbejernsgryder, bordgrill med mere er desuden blevet meget større. Produktionen foregår stadig på fabrikken i Seki City, men Satake har nu også fabrikker i flere andre lande i både Asien og Europa.
Satakes inspirerende og smukke produkter er alle designet med den japanske tradition for øje tilpasset det nordiske køkken.
Japanske knive er traditionelt fremstillet af et hårdere stål end det, der bruges i den europæiske fremstilling af knive. Slibevinklen for europæiske knive er 20-25 grader, mens man kan slibe en japansk kniv i en stejlere vinkel (12-15 grader), og dermed bliver skæret også tyndere. De fleste japanske knive er enkeltslebet, hvilket betyder, at de kun slibes på den ene side. Et klassisk "trick" til at måle dette er at se, hvor tyndt og nemt man kan skære en tomat.
Betyder det noget, hvor mange lag stål en køkkenkniv har? Lad os begynde ved begyndelsen. Når man smeder en kniv, komprimerer man stålet sammen ved hjælp af en fals og en hammer, hvilket giver kniven gode egenskaber, fordi stålet bliver kompakt.
Nogen sammenlignede (meget passende) smedning bestående af flere lag stål med en taco. Hvor et hårdt stål danner kernen, og "brødet", der omgiver begge sider, er lavet af et blødere stål. Du får dermed fordelen af en hård knivsæg med en meget god skarphed, samtidig med at det blødere ståls rustbestandige egenskaber kommer til nytte.
Damaskus-stål har fået sit navn fra den by, hvor det stammer fra - Damaskus. Teknologien bag damaskus-stål er baseret på ideen om at få den perfekte blanding af to forskellige typer stål for at give klingen både jernets sejhed og stålets skarphed. I praksis skete der det, at de to ståltyper blev foldet sammen, hamret ud, foldet sammen igen, og derefter blev processen gentaget, indtil blandingen af ståltyperne var perfekt.
Damaskering (også kendt som damaskussmedning) er en teknik, hvor knivbladet bygges op af flere udenpå hinanden liggende lag og får gode egenskaber fra både hårdt og blødt stål. Det er en meget avanceret smedeteknik, og knivene kan have alt fra tre til over hundrede lag. Når kniven slibes, træder de forskellige lag frem som årringe på et træ. Efterhånden som antallet af lag stiger, bliver "kernen" tyndere (bemærk, at den er af hårdt stål) og dermed skarpere. I Satakes sortiment finder du flere smukke knive med damaskering i serierne Kuro og Kaizen.
Knivens design er ikke kun æstetisk tiltalende, den har også den funktion, at f.eks. kartofler eller lignende ikke klæber til bladet.
Blad: Håndbanket af 5 lag AUS10-stål • Hårdhed: 60-61 HRC • Håndtag: canadisk lærketræ
Knivens overflade er ujævn, hvilket giver et stilfuldt udtryk, men det har også et formål. Det er den, der modvirker vakuummet imellem kniv og råvaren, hvilket betyder, at bladet let skærer igennem alt.
Blade: groft hamret af 67 lag VG-10 stål, forarbejdet otte gange • Hårdhed: ca. 58 HRC • Håndtag: Brændt træ
Ordet ’houcho’ betyder kniv på japansk. Hvis du passer på din houcho-kniv korrekt, kan du have den hele livet! Den ligger let i hånden med sit funktionelle skaft og et skarpt blad.
Blad: kulstofstål • Slibevinkel: 15 grader • Håndtag: magnoliatræ
Med knive fra Satake Kaizen får du førsteklasses kvalitetsknive fra knivenes hovedstad, Seki City i Japan. Du får et ergonomisk greb, en æstetisk form og blade af høj kvalitet.
Blad: Damaskblade med 67 lag - 66 lag støttestål og en kerne af MVS10Cob stål • Håndtag: Ældet oliventræ
De lette støbejernspander har en Honeycomb Whitford Xylan belægning, som er en patenteret non-stick belægning. Den knudrede stegeflade gør, at råvaren ikke klæber til panden. Stegepanden kombinerer de suveræne egenskaber fra en støbejernspande med fordelene ved non-stick belægning.
Denne pande af hamret kulstål er en investering, der holder hele livet, hvis du plejer den rigtigt. Den er forbehandlet og skal ikke brændes ind, så du kan begynde at bruge den med det samme. Kulstål er et godt valg, fordi det både tåler høje temperaturer, virker på alle varmekilder og giver en rigtig flot grilloverflade.
En støbejernspande har mange fordele og holder hele livet, hvis du plejer den på den rigtige måde. Denne variant fra Satake er mat emaljeret, hvilket giver et utroligt stegeresultat og gør panden nem at bruge og rengøre. Panden tåler opvaskemaskine, ruster ikke, virker på alle varmekilder og tåler høje temperaturer.
De skarpeste knive er kommet fra Japan lige siden samuraisværdenes tid. Det er også det Satake tager udgangspunkt i. Derfor finder man i deres sortiment alt fra Houcho, No Vac, Damaskus og flere slags køkkenredskaber. F.eks. er Houcho en stor kniv med et håndtag i magnoliatræ. No Vac vinder gang på gang bedst i test. Her bevirker udformning, at det, der hakkes og skives ikke suger sig fast til klingen. Damaskus smedes på nøjagtig samme måde som et samuraisværd, hvor lagdelingen foldes og bankes ud 62 gange - hvilket er det der giver kniven dens karakteristiske årer i bladet.
Hos KitchenOne finder du et bredt udvalg af de mange slags knive fra Satake, så du kan finde den der passer bedst i dit køkken og ikke mindst i din hånd.