Når det kommer til græsk mad, handler det i høj grad om friske smag og fællesskab - det er
skabt til at blive nydt i selskab med andre. Tzatziki, musaka, græsk salat – nyd med en let kølig
vin, og du har alt, hvad du behøver til en herlig sommerfest.
Saftige grillspyd med lammefilet. Citronsaften gør kødet endnu mere mørt, og sammen med
pitabrød, hummus, salat og fetaost er det som at være på en strandrestaurant i Grækenland.
4 portioner
Aftensmaden kan næppe blive enklere end dette! Bland alle de gode ingredienser og vidunderlige smage, og server derefter direkte fra panden.
4 portioner
SAUCE
Det kan næppe blive mere græsk end dette! Klassisk moussaka med aubergine er et must på en græsk mad-aften.
6 portioner
BECHAMELSAUCE
Ovn 180° C
Melitzanosalata er en kold auberginepuré, der er god til at dyppe brødet i, mens du nipper til den lokale hvidvin og lader op til hovedretten. Auberginen ryges over åben ild og koges blød med hele hvidløgsfed i. Indholdet skrabes ud og blandes med presset citron og mayonnaise eller yoghurt.
Tilberedt korrekt, som hos den gamle onkel i skuret på Nissyros, slår denne ret alt, der serveres på de fine restauranter.
En kold og mild kaviarmos lavet af tørret rogn fra karpe eller torsk blandet med kartofler eller brødkrummer, olivenolie og friskpresset citron. Spises som en forret med et par stykker græsk brød - perfekt saltet ret efter en dag i solen.
Imam bayildi (den besvimede imam på tyrkisk) serveres også i Tyrkiet, og hvor retten egentlig hører hjemme er et inficeret spørgsmål. Under alle omstændigheder er det en vidunderlig vegetarisk hovedret med aubergine, der er kogt i lang tid med den klassiske middelhavskombination af tomater, hvidløg, persille, citron og olivenolie.
I mange gadehjørner i Grækenland er der gyroskiosker, hvor en slags kebab på svinekød skæres af et roterende stykke kød og placeres i et pitabrød sammen med et par stegte kartoffelstykker, tomat, rødløg og tzatziki. Sjældent koster retten mere end et par euro. Den perfekte fastfood.
Denne kødgryderet vil være enhvers yndlingsret fra Grækenland. Stykker af oksekød koges i mange timer med løg, hvidløg, tomater, laurbærblade, en kanelstang, nelliker og syltede løg. Kødet er så mørt, at det smelter i munden. Serveres ofte med stegte kartofler. Afhængighedsskabende.
Ingen industrielt fremstillede blæksprutteringe, men i stedet hele små mini-blæksprutter med arme, sugekopper og krop. Nyd dem friturestegte med friskpresset citron. Det kan godt se lidt skræmmende ud, men prøv det! Spændstig, salt og sprødt. Mums!
En pastagratin med lange makaronier, hakket kød og bechamelsauce, som regel krydret med kanel og nogen gange også nelliker. Mild og ukompliceret. Favoritten hos mange - især børn og unge.
Citron- og olivenolie-marineret kylling tilberedt i ovn eller på grill. En hel kylling vil altid være at finde på den græske tavernas menukort. Hos taverna Platanos i Plaka, Athen og strandkrogen på Mikri Viglia-stranden på Naxos opnår retten himmelske dimensioner. Serveres med ovnbagte kartofler, som også serveres med friskpresset citron.
En favoritdessert blandt mange i Grækenland. Intet besvær, bare hele råvarer. Det er kombinationen af dem, der giver smag og tekstur. Cremet græsk yoghurt, rigeligt med valnødder og en generøs mængde gyldenbrun græsk flydende honning.