Det er næppe gået ubemærket hen, at det er blevet dyrere at handle madvarer. Når vi stirrer på den sidste
linje på kvitteringen, rynker vi panden, og spørger os selv "men jeg har jo ikke købt noget..." Jamen, hvad skal
man egentlig gøre for at få madbudgettet til at hænge sammen? Her på siden finder du opskrifter og tips, der
sparer både tid og penge. Diætisten gæsteoptræder og spreder som sædvanlig pep i køkkenet og byder på gode
opskrifter og tips, der sparer både tid og penge.
Et andet hot emne i øjeblikket er madpakken, og når du tager din egen med, kan du spare mange penge. I Mad-
kasseguiden kan du nemt gennemgå fordele og ulemper ved de forskellige muligheder og finde dine favoritter.
Diætisten afliver også myten – Nej, maden mister ikke næring, når du varmer den i mikroovnen. Hvor længe holder
de forskellige råvarer sig i fryseren? Mange spørgsmål og lige så mange svar finder du her. Gå heller ikke glip af
opskrifterne herunder som "Den klassiske spaghetti og kødsauce i en ny version", "Varmende gryde - perfekt til
at fryse" og "Hurtig pastagratin, som børnene elsker". God læsning!
Det er næppe gået ubemærket hen, at det er blevet dyrere at handle madvarer. Når vi stirrer på den sidste linje på kvitteringen, rynker vi panden, og spørger os selv "men jeg har jo ikke købt noget..." Jamen, hvad skal man egentlig gøre for at få madbudgettet til at hænge sammen? Her på siden finder du opskrifter og tips, der sparer både tid og penge. Diætisten gæsteoptræder og spreder som sædvanlig pep i køkkenet og byder på gode opskrifter og tips, der sparer både tid og penge.
Et andet hot emne i øjeblikket er madpakken, og når du tager din egen med, kan du spare mange penge. I Madkasseguiden kan du nemt gennemgå fordele og ulemper ved de forskellige muligheder og finde dine favoritter. Diætisten afliver også myten – Nej, maden mister ikke næring, når du varmer den i mikroovnen. Hvor længe holder de forskellige råvarer sig i fryseren? Mange spørgsmål og lige så mange svar finder du her. Gå heller ikke glip af opskrifterne herunder som "Den klassiske spaghetti og kødsauce i en ny version", "Varmende gryde - perfekt til at fryse" og "Hurtig pastagratin, som børnene elsker". God læsning!
Her får du en kort forklaring af de forskellige materialer og nogle tips til, hvordan du vælger.
Glas er et fantastisk og funktionelt materiale. At det er hærdet giver mange fordele. Med samme beholder kan du først tilberede en ret i ovnen, derefter fryse den og til sidst tage den ud for siden at varme den i mikroovnen. Glas er desuden et ikke-giftigt materiale, så det ligger også i tiden at vælge glas. Fra et livscyklusperspektiv er glas meget godt. Du kan genanvende og genbruge det næsten et uendeligt antal gange. Dog er glas noget mere skrøbelig end både metal og plastik og tåler ikke hårde stød godt.
Et klassisk madkassemateriale, der har været på markedet i årtier, er metal. Den seneste er interessen for madkasser af metal blusset op igen. Dels for den vidunderlige retro følelse, som det medfører, dels (og måske primært) fordi flere af os reducerer mængden af plastikbeholdere i vores hjem. Metal er slidstærkt og nemt at vaske. Det er også et relativt let materiale, hvilket gør det perfekt at have med på for eksempel en udflugt, i skole eller på arbejde. Dog kan en madkasse af metal kan ikke bruges i mikroovnen, hvilket er mindre praktisk i en travl hverdag, hvor tiden er knap.
Plastik har de seneste år været et meget omdiskuteret emne. Som med andre materialer er der selvfølgelig både fordele og ulemper med plastik. Dog har diskussionen om plastisk hovedsageligt kredset om det negative. I denne sammenhæng er det vigtigt at tale om engangsbrug eller single use. Set ud fra et bæredygtighedsperspektiv er en plastvare, der bliver brugt flittigt, før den genanvendes, bedre end en, der kun bliver brugt én gang, før den smides ud/genanvendes. Blandt fordelene ved plast er, at det er et slidstærkt materiale, der kan opbevares i køleskab og fryser samt bruges i mikroovnen. Inden for industrien stilles der højere krav til brugen af kemikalier i produktionen end tidligere. Plastsammensætningen er generelt meget bedre i dag end tidligere, især når det kommer til den plast, der kommer i kontakt med fødevarer. Derudover er plast let at transportere og desuden holdbart. Til gengæld bliver en madkasse af plast naturligt slidt af meget brug, og efter et par år er den udtjent og skal genbruges.
Klean Kanteen, grundlagt i 2004, er et mærke, der producerer højkvalitets og holdbare vandflasker,
madkasser og krus af rustfrit stål. Klean Kanteens produkter er fremstillet af sikre og giftfrie materialer,
der er fri for skadelige kemikalier som BPA og ftalater. Mærket har et stærkt engagement i bæredygtige
fremstillingsmetoder og miljøspørgsmål, hvilket gør det til et populært valg for bevidste forbrugere, der
ønsker at reducere deres miljøpåvirkning.
Pyrex er primært kendt for sine varmebestandige glasprodukter. Mærket blev grundlagt i 1915 og er siden
blevet synonymt med holdbare produkter, der bruges både i hjemmet og i professionelle køkkener. Pyrex-
produkterne er kendte for deres modstandsdygtighed over for termisk chok, hvilket gør dem ideelle til bagning,
madlavning og opbevaring af mad. Disse er glasprodukter, der fortsat er en fast bestanddel i mange køkkener
rundt om i verden.
Zwillings Fresh & Save er en serie af vakuumemballager, poser og tilbehør designet til at holde maden
frisk i lang tid. Med vakuumteknologi fjerner Fresh & Save luften fra beholderen og forsegler dermed frisk-
heden i maden. Det fører til længere holdbarhed og mindre madspild. Produkterne er fremstillet af højkvalitets
og BPA-frie materialer. Med Fresh & Save er det muligt at opbevare en bredt udvalg af fødevarer, fra frisk frugt
og grøntsager til færdigretter og madrester. Serien indeholder også forskelligt tilbehør, såsom pumper og
adaptere, så processen med vakuumforsegligen bliver nem og bekvem. Med Fresh & Save tilbyder Zwilling
en bæredygtig og praktisk løsning til opbevaring og konservering af mad, hvilket betyder mindre spild og
flere penge i pengepungen.
At lade børnene være med til at købe ind og se, hvad maden koster, kan være nyttige lektioner i livet. Lær børnene at tage tilpas store portioner (tag hellere flere gange) og undgå dermed at smide mad ud. På den måde lærer de, at spildt mad er penge, der kunne være brugt på noget sjovere.
Ordet blender leder ofte tankerne hen på smoothies, og det er en glimrende måde at gøre brug af frugt og grøntsager, der er begyndt at se trætte ud. Men en blender hjælper dig med så meget mere! Med en blender kan du lave en kold sauce af rester af salat og eddike, purere babymad og fryse ned, eller gøre som de professionelle – puffe saucen op. Blenderen giver virkelig mulighed for at tage hånd om rester og lave noget nyt – tænk i supper, saucer, smoothies, mel af eksempelvis havre og mandler eller hvorfor ikke lave din egen vegetabilske mælk?
Tip! Vælg en blender, der kan klare både kolde og varme væsker
– samme energiforbrug som en pære!
Du kan lave simremad ved lav varme på komfuret eller i en slow cooker. Sidstnævnte bruger kun lidt mere energi end en pære. På den ene side tager det flere timer at lave simremad, men på den anden side bruger det meget lidt energi, fordi tilberedningen foregår ved lav varme. Med mange slow cookers kan du indstille tilberedningstiden og lade den lave maden for dig, mens du er på arbejde eller tilbringer tid med dine nære og kære. Hvis det skal gå lidt hurtigere, så del ingredienserne i mindre stykker.
Mens du er i gang - lav en stor portion, da det er perfekt til at fryse! Tø derefter gerne maden på i køleskabet over natten, inden den spises. Hvis du vil tø mad op i ovnen, bruge glas- eller keramikforme. Et andet trick er at slukke for varmen i ovnen cirka 10 minutter før tilberedningen er færdig, temperaturen er da stadig tilstrækkelig høj til at afslutte tilberedningen.
Når vi fryser mad, holder det meget længere. Det er en god måde at konservere mad, som vi ikke kan spise med det samme, eller som vi simpelthen bare vil spise på et senere tidspunkt. Det er godt at holde øje med, hvor længe maden kan holde sig i fryseren, for der er stor forskel på råvarerne. En pose bær holder længere end den generelle anbefaling på 10-12 måneder, men den mister smag og kvalitet derefter. Derimod harskner fede kødstykker, hvis de får ligge for længe i fryseren. Brug dine sanser – lugten fortæller dig, om din råvare har passeret sin bedst-før-dato eller ej.
Bemærk! Dette er en huskeregel – glem ikke at lugte på maden, når du tager den ud af fryseren for at afgøre, om den er spiselig eller ej. En tommelfingerregel er, at jo federe råvaren er, desto kortere er holdbarheden.
Fun facts om matlådan! Vem har flest rätt hemma? Svaren hittar du längst ner på sidan.
a. Ja, om man värmer den mer än 2 min
b. Nej, att värma maten i mikron är skonsamt
c. Bara de vattenlösliga vitaminerna minskar
a. Ja, om den däremellan har sparats i kylen och doftar och ser bra ut
b. Nej, kasta
c. Ja, om du äter den kall nästa gång
a. Ja
b. Nej
c. Ja, på sommartid
En ægte go-to ret, hvor du har de fleste ingredienser stående derhjemme. Du kan sagtens variere grøntsagerne
med det, du har. For en mildere (læs: mere børnevenlig) version, vælg en tomatsauce med basilikum. Det er
noget alle børn kan lide!
Tid: ca 40 min (heraf 25 min i ovn)
4 portioner
Du kan nemt lave din egen arrabbiata-sauce sådan her: Skræl og hak 1 gult løg. Skræl og hak 2 fed hvidløg fint. Hak 1 rød chili. Steg løg, hvidløg, chili og 3 spsk tomatpuré i en gryde med olie. Tilsæt 1 spsk balsamicoeddike, 1 spsk honning, 1 spsk tørret oregano, 0,5 tsk salt og 500 g hakkede tomater og kog under låg i ca. 30 minutter.
En favoritret - fyldig, sød og syrlig på én gang. Lav en dobbelt portion mens du er i gang, så har du en bund
klar til en lækker lasagne senere på ugen. Eller frys den ned – der er intet bedre end at have en gryderet klar
i fryseren.
Tid: ca 35 min
4 portioner
Det skal du have derhjemme
Til servering
Tip! Hvis du har en støbejernsgryde, så brug den! Maden kan få op til fire gange højere jernværdi, end hvis du bruger et andet redskab. Effekten er bedst, hvis maden indeholder noget syrligt, som i taginen, der har både tomat og citron.
Aftensmadsforberedelserne tager 10 minutter, og retten er også oplagt til madpakken. Prøv at lave lasagnen
direkte i glasmadkasser - den er klar på et øjeblik, og der er også minimal opvask!
Gulerodssauce med soltørrede tomater
Tid: ca 40 min
4-6 portioner x 2
OBS: Vælg en rigtig stor gryde, for 2 kilo gulerødder giver en enorm mængde. OBS igen: At rive 2 kilo gulerødder bliver dagens træning. Det er i øvrigt en rigtig klassiker hos os. Vi har fordoblet opskriften - du sætter halvdelen til side, og med minimal ekstra indsats har du bunden klar til en lækker gulerodslasagne senere på ugen.
Det skal du have derhjemme: 4 fed hvidløg, 3 spsk tomatpuré, 0,5 dl grøntsagsbouillon, 2 spsk balsamicoeddike, 1 spsk tørret oregano, 1 spsk tørret timian, salt og peber
Serveringsforslag: frisk kogt bønnepasta, revet ost og frisk persille
Tip! Hvis du foretrækker almindelig pasta - tag den og tilsæt 1,5 dl tørrede røde linser og ca. 1,5 dl ekstra vand til saucen. Vi kan godt lide at have 1-2 teskefulde chiliflager i gulerodssaucen, men hvis vi har yngre gæster ved bordet, vil det give mest mening at tilføje det ved siden af.
Tid ca. 35 min (heraf 25 min i ovn)
4 portioner
Med hyggelige madkasser kan du nemt skabe smil og glæde i hverdagen hos dine børn. Vi har et stort udvalg af smukke madkasser til alle aldre og i mange farver, så der er både til piger og drenge. Vi har samlet en række store brands som LEGO, Bloomingville Mini og Stelton. Der er noget for enhver smag og alle vil med glade skabe glæde i børnehaven eller i skolen.
Madkasserne fås i forskellige former og størrelser, alt efter hvad jeres behov er. Nogle har brug for store madpakker til de lange dage, hvor andre har brug for flere rum og måske lidt bestik. Mulighederne er mange og det kan være svært at vælge den helt rigtige.