Krydderikværnen er køkkenredskabet intet velassorteret køkken bør være foruden! At købe
færdigmalede krydderier fra butikken kan ikke sammenlignes med at male dine egne med en
krydderikværn.
Når krydderierne knuses, forstærkes og fremhæves smagene og tager din ret til nye niveauer.
Mange køber færdigmalede krydderier, men man skal huske, at alt knust, undtagen salt, mister
smagen med tiden. Friskkværnede krydderier er altid det bedste valg! Invester i en god
krydderikværn, så du er sikker på altid at have friskkværnede krydderier klar.
Hvis kværnværket i din krydderikværn er af rustfrit stål, vil det blive specialbehandlet for ikke at ruste. Når det kommer til keramiske værker, er det det samme værk, uanset om det er til en salt- eller peberkværn. Vælger du en krydderikværn med keramisk værk, så vær sikker på, at det er en krydderikværn af høj kvalitet, da kværnen kan være brændt ved for lav temperatur og dermed ikke være lige så kraftfuld. En fordel ved keramiske værker er, at de ikke ruster, og hvis du passer på dem, kan de holde hele livet.
Hvis du overvejer, hvilken kværntype du skal vælge, er der fordele ved begge typer. En elektrisk krydderikværn er perfekt, hvis du skal male en større mængde krydderi. Det kan også være praktisk altid at have en hånd fri, for eksempel til at røre i gryden med. Det er også at foretrække, hvis du lider af ledsmerter i hænder og håndled.
Med en manuel kværn kan du nemt kværne en lille smule krydderi direkte på tallerkenen eller i gryden. I modsætning til den elektriske kværn kan du være sikker på, at den manuelle kværn kan knuse selv de hårdeste krydderier (du skal have en anden kværn til muskatnød). Og lad os være ærlige – der er noget særligt ved at krydre med en rigtig god manuel kværn – det forstærker følelsen!
Kun fantasien sætter grænser! Mal sukker til flormelis, korn eller croutoner til rasp, for eksempel. Prøv dig frem! Der findes også specialudviklede møller til krydderier, såsom muskatnød og chili. Og vil du lave dine egne krydderiblandinger, er en morter et godt supplement!
Nogle gange kan blødere krydderier sætte sig fast i kværnen. Hvis det sker, skal du muligvis skille kværnen ad og rengøre med en børste. Tænk gerne på at blande bløde krydderier som grøn peber eller allehånde med sort eller hvid peber. Disse er tørrere og hårdere, hvilket minimerer risikoen for, at krydderierne sætter sig fast. Hvis du vil rengøre din krydderikværn, er et godt tip at kværne ukogte ris i den!
Er egentlig ikke rigtig peber, men kommer fra et træ i Brasilien. Det er mildt og vanskeligt at slibe, fordi det klasser. Passer til kylling og andre kødretter, samt i desserter sammen med rørsukker og jordbær, eller i nybagt marengscreme.
Knus rosépeberkorn og drys over en salat eller bland det i en vinaigrette. Smagen kommer bedre frem i en olie. virkelig god parret med en gruyere ost.
Når du høster frugten af peberplanten Piper Nigrum umoden, kalder vi den grøn peber. Det kan både tørres og bruges frisk; syltede i saltlage eller eddike, lufttørret eller lyofiliseret. Når grøn peber skal lufttørres, dyppes den i kogende vand for at stoppe oxidationsprocessen. Den grønne peber er syrlig og frisk med et hint af græsklædte smage og antydninger chévre. Det passer godt til skaldyr, svinekød, kalvekød, lam, kylling, mejeriprodukter og lette saucer.
Bland med kanel og hvidløg og brug den som en krydderpuré.
Sort peber kommer fra, at man høster de modne røde bær fra Piper Nigrum. De opsamles i bunker og placeres i solen til tørring. Peberfrugterne får deres mørke farve når de udsættes for lys og oxiderer.
Siden antikken er sort peber fra Indien blevet betragtet som den bedste, især den, der dyrkes i staten Tellicherry. Når sort peber modnes bliver det rødt. Når den er orange har den nået højden af sin modenhed - og det er denne, der plukkes i Tellicherry, "Kongen af sort peber". Det er den sorte peber der har de mest komplekse aromaer.
Tellicherry serveres bedst hvis det males lige før serveringen. Hvis du lader det koge fra starten, forsvinder aromaerne. Tellicherry passer også fremragende når det er let knust på toppen i en G&T. I spiritus viser smagene sig næsten øjeblikkeligt.
Hvid peber selv er essensen af den modne frugt. De opnåes ved at dyppe frugten i rindende vand for at opløse massen. Derfor kræver voksende hvid peber adgang til rent, flydende vand. Efter en til to uger afhentes peberkornene og frigøres fra skal og papirmasse. Derefter tørres de. Hvid peber er velegnet til lette retter som skaldyr, svinekød, kalvekød, lam, bechamelsauce, spinat, blomkål og mayonnaise.
Hvis du vil anvende hvid peber i en varm ret - så tilføj hvid peber i begyndelsen af madlavningen og tilføj aromaer fra for eksempel Tellicherry i slutningen.
Indisk lang peber er tæt forbundet med Piper Nigrum. Det kaldes endda chokoladepeber og er en tropisk urt. Det er en meget lille busk, der bokser vildt på de sydlige skråninger af Himalaya. Det blev især populært i Grækenland, hvor det bruges som et dagligt krydderi. I Indien findes lange peber ofte i pickles og karry. Det passer både til desserter og mørke, vilde og tungere kødretter, grundet sine chokoladetoner. Det tørres i specielle soltuneller eller ved brande - så får peberet nemlig en røget smag. Koges den hel med i en madret, kan den sågar spises som en almindelig grøntsag.
Giver god varme i meget søde desserter. Anvendes med fordel i vildtretter eller grøntsagsgryderetter. Tilføj dem gerne hele og lad det simre og sprede smagen.
Her finder du vores store udvalg af kværne og stødere, som bl.a. omfatter parmasankværne, krydderikværne og krydderurtesnittere. Vores sortiment tæller mange forskellige kværne i forskellige designs, så du kan her finde kværne, der passer ind i dit køkken eller på det dækkede køkkenbord. Få styr på dine krydderier med disse produkter, der alle er i høj kvalitet.