Da restauranterne lukkede og natten faldt på, bød vi fem personer fra Sveriges mad- og vinelite ind i køkkenets varme for at lave mad sammen.
I vores udvalg finder du naturligvis alt det køkkengrej, som de professionelle selv vælger – uanset om det er på arbejde, eller når kokkejakken er knappet op – efter lukketid.
Thomas Sjögren er den stigende stjerne, der vandt den svenske Kokkenes Kamp i 2018 og Årets Kok i 2015. I begge konkurrencer blev han den yngste vinder nogensinde. Thomas kommer oprindeligt fra Granö uden for Umeå i det nordlige Sverige, men har siden gymnasiet boet på den svenske vestkyst. I dag driver han flere prominente restauranter her, blandt andet det berømte Grano i Gøteborg, Smögen och Fjällbacka, Skärets Krog i Smögen og restaurant Signum i Mölnlycke. I 2023 blev Signum tildelt en stjerne i Guide Michelin.
Thomas tager altid udgangspunkt i råvaren, når han laver mad og arbejder udelukkende med råvarer fra lokale landmænd, fiskere og producenter. Selv når det kommer til køkkenredskaber, er kvalitet et nøgle for Thomas. Han er ambassadør for mærket Scanpan, der fremstiller stegepander, gryder og pander af højeste kvalitet.
Frida Ronge er noget af en visionær inden for nordisk-japansk madlavning. Hun var tidligere køkkenchef på restaurant VRÅ i Gøteborg og er i dag kulinarisk leder af de anerkendte restauranter TAK og UNN i Stockholm og TAK i Oslo. Hun har også skrevet flere kogebøger og laver af og til mad i svenske TV4s Nyhetsmorgon. I 2021 blev hun nummer tre i Kokkenes Kamp.
Da Frida begyndte at arbejde som kok, satte hun først og fremmest pris på kvaliteten af råvarerne – smag, konsistens og udseende. I dag synes hun, det er lige så vigtigt at vide, at råvaren kommer fra et bæredygtigt sted på kloden, for at maden kan smage godt. Det har blandt andet ført til et engagement i Hunger Project og MSC, hvor hun udbreder viden om bæredygtigt fødevareforbrug og bæredygtigt fiskeri. I 2013 blev Frida kåret til Årets Rising Star af White Guide og i 2017 til Årets Taste Maker ved Restaurant-gallaen. Derudover har hun vundet Karin Franssons mentorpris og vundet en sølvmedalje i verdensmesterskabet Seven Sushi Samurai i London. Frida har også en forkærlighed for japansk håndværk, ikke mindst for Yaxell-knivene, som hun er svensk ambassadør for.
Sebastian Gibrand er en rigtig konkurrencekok med akkreditiver fra flere professionelle konkurrencer. Han har været leder af det svenske kokkelandshold, vundet Kokkenes Kamp og repræsenteret Sverige i den prestigefyldte Bocuse d'Or-konkurrence ved to lejligheder. Under alle sine gastronomiske bedrifter har Sebastian haft Global-kniven lige ved hånden.
Sebastians kulinariske rejse begyndte i Skåne, nærmere bestemt i hans barndomsby Helsingborg, hvor han først fik smag for kokkefaget gennem et praktikophold på Restaurang Gastro. Siden har han mildest talt gjort sig bemærket i Sveriges restaurantverden. Udover at Sebastian har opnået stor succes i konkurrencesammenhæng, har han også stået i køkkenet på stjernerestauranterne Studio Frantzén og Oaxen Krog & Slip i Stockholm. I 2019 havde han også æren af at lave Nobelmiddagen.
Maya Samuelsson voksede praktisk talt op på vingårde rundt om i verden. Allerede som baby fulgte hun for første gang med sine forældre til en vingård,
og som 18-årig uddannede hun sig til sommelier. Maya er i dag medejer af familievirksomheden Vinkällan, som er Nordens største uddannelsessted
for sommelierer. I 2014 vandt hun Lily Bollinger Awards, og hun har også vundet flere medaljer i de svenske sommeliermesterskaber.
Uden for branchekredse er Maya især kendt fra den svenske Nyhetsmorgon på TV4, hvor hun regelmæssigt deler ud af sin vinekspertise.
Interessen for vin er hendes livsstil, og hun har et stort kendskab til både vin og vinglas, hvilket gør hende til en glasklar ambassadør for Riedel.
Louise Johansson vandt Sveriges mesterkok i 2011 og Kokkenes Kamp i 2022 og er den eneste, der har vundet i begge konkurrencer. Udover at drive firmaet Taste by Louise har hun skrevet flere kogebøger, lavet mad i tv, arbejdet som madstylist, uddannet sig som sommelier og arbejdet på fine restauranter som Upperhouse, Familjen og VRÅ i Göteborg. Hun har desuden deltaget i finalen i den svenske Årets Kok tre gange og har en tredjepræmie fra 2021 som bedste resultat.
Louises madlavning er baseret på grønne råvarer i kombination med fisk, skaldyr og ost. Hendes motto er, at maden skal være nem at tilberede, tilberedt med gode råvarer og – naturligvis – smage godt! Hun blev kendt som "sauce-dronningen" i Kokkenes Kamp, efter hun i duel efter duel viste, hvordan en god sauce skulle slås. Som ambassadør for Zassenhaus har Louise altid krydderikværnene lige ved hånden i køkkenet og byder gerne på retter med et velkrydret twist.
Hvilke redskaber bruger kokkene hjemme i sine køkkener? Når kokkejakken er hængt op for dagen, og
middagen med vennerne skal tilberedes, hvilke redskaber bliver der så brugt? Vi lader fem personer fra
Sveriges mad- og vinelite lave mad sammen. Scroll ned for at se resultaterne og kokkenes
yndlingsprodukter!
Thomas Sjögren er den kok, der vandt det svenske "Kockarnas kamp" i 2018 og "Årets Kock" i 2015. I begge konkurrencer blev han den yngste vinder nogensinde. Thomas har tidligere været medlem af Junior Kokkelandsholdet i Sverige og vandt også sølv i både "Nordiska Mästerskapen" og "Culinary World Cup".
Idéen til Cocktail Club kommer fra Norge og folk med baggrund i drikkevarebranchen. Alle produkterne er udviklet i tæt samarbejde med dygtige mixologer og bartendere, som har lagt stor vægt på at sikre, at produkterne er velegnede til både amatører og professionelle. Der er alt fra shakere og strainere til cocktailskeer, mixerglas og isspande. Derudover har Cocktail Club udviklet en app med flotte drinkopskrifter og videoer, hvor redskaberne demonstreres.