Espressokanden, også kaldet en moka-kande, er en kaffebrygger til komfuret. Den brygger kaffen ved at lade kogende vand gennemløbe malet kaffe, som vi kender det. Ved espressokanden er vandet nederst, kaffen i midten og den færdigbrygget i toppen. Grundet trykket der kommer når vandet begynder at koge bliver det automatisk suget op gennem kaffen og videre op til det færdige resultat.
Espressokandens navn stammer fra Yemeni byen af Mocha. Den er opfundet af en italiensk ingeniør ved navn Alfonso Bialetti tilbage i 1933. Den blev hurtigt et stykke italiensk kultur. Navnet Bialetti er også et af de mærker vi kender i dag indenfor kaffe-verden og de producerer den samme gamle model under navnet “Moka-Express”. Den ikoniske espressokande er tilmed også udstillet på MoMA i New York, som et design monument.
Det er en velkendt bryggemetode, der dog kan kræve noget tilvænning og tålmodighed. Det kan være en bryggemetode, der altid giver lyst til mere. Faktisk kan det være en hel kunst at brygge kaffe på en one-pot kande over et komfur. Teknisk set brygger en mokkakande ikke en espresso, da de benytter et lavere tryk på 1-2 bar, hvor en rigtig espressomaskine bruger mindst 9 bar i tryk. Men kaffen du får ved espressokanden er enormt kraftfuld og rig på smag. Nogle kander vil endda lave en smule crema, nøjagtig som en high-end espressomaskine vil gøre det. Hvis dit formål med espressokanden er at lave cafe latte eller cappuccino, så vil du blive yderst tilfreds med resultatet. Ønsker du derimod et shot tyk, cremet espresso, skal du bruge en rigtig espressomaskine.
Der er en klar tidløs charme ved at brygge på den ikoniske kaffebrygger, men det er ikke den eneste fordel ved espressokanden. Det er klart også en fordel hvis man tager prisen i betragtning, den nemme håndtering og det pladsbesparende aspekt.
Derudover er der også andre væsentlige fordele ved mokkakanden. En af grundene til at mange kaffeelskere benytter denne metode er dens evne til at respektere aromaens fylde der findes ved malet kaffe. Takket være metoden med vanddamp, bliver aromaerne ikke knust eller brændt i brygningen, hvilket bevarer en langt bedre smag.
Holdbarheden på bryggeren er bestemt også værd at tænke på. Oftest er en espressokande fremstillet af aluminium eller rustfrit stål, hvilket i sig selv giver en lang holdbarhed. Når du investerer i denne type espressobrygger, er der stor sandsynlighed for at den holder i uendelig mange år frem. Oveni dette er det samtidig også en fordel at der som udgangspunkt ikke er tale om et elektrisk produkt. Der kan ikke ske at komme skader i samme omfang. I det lange løb er den mere holdbar end en espressomaskine.
Først og fremmest skal du tage udgangspunkt i hvilken komfurtype du har; almindelig, keramisk, gas eller induktion.
De fleste espressokander virker på både gas-, keramiske og elektriske komfurer. Gaskomfurer kan dog have den ulempe at håndtaget bliver meget varmt. Derfor skal du sikre dig, at du kan undgå dette eller vælge en model, hvor håndtaget ikke er fremstillet i plast og derved ikke kan risikere at smelte.
Som udgangspunkt virker de fleste espressokander på induktionskomfurer. Udfordringen kan ligge i typen af dit induktionskomfur, da det kan betyde at kanden ikke vil tænde for komfuret. Derfor skal du undersøge om dit induktionskomfur har specifikke krav til størrelsen på det, der skal tændes. Hvis den har krav, skal du være opmærksom på om espressokanden kan leve op til dette. Derudover skal du også være opmærksom på om der er krav til overfladen for magnetismen af det produkt der sættes på komfuret. Der kan nemlig være forskel på om zonerne på komfuret overhovedet kan tænde mokkakanden.
Der er dog råd for, hvis du har et induktionskomfur og ønsker en bestemt type espressokande: induktionsplade. Denne smarte plade, kan nemlig sikre dig, at du kan bruge hvilken som helst mokkakande på dit induktionskomfur. Du kan tilmed også bruge pladen til mange andre typer kogegrej, der måske ikke nødvendigvis virker på induktion. Induktionspladen kommer i flere forskellige størrelser, så du kan finde den der passer bedst til dit komfur.
De fleste typer kommer i forskellige størrelser, herunder 1 kop, 3 kopper, 6 kopper, 9-10 kopper og 12 kopper. Dog er det vigtigt at du husker på at disse “kopper” er espresso shots, hvilket betyder, at det er små kopper og ikke en helt kop kaffe som vi kender den. En størrelse med 6 kopper er ideel til par eller personer der ønsker to “normale” kopper kaffe med mælk. Ligeledes er 9-12 kopper perfekt til familier eller hvis du har gæster.
Oftest er espressokanderne udført i enten alumnium eller rustfri stål. Modeller der er lavet af rustfri stål er sommetider smartere, mere holdbare og typisk nemmere at rengøre. Normalt er dem i aluminium mindst lige så gode, men det er dog vigtigt at du prioriterer en af god kvalitet frem for blot at købe den billigste. Et rigtig godt bud på en aluminium vil være Bialettis Moka Express, som er den der startede det hele. Foretrækker du rustfri stål kan du vælge Bialettis Venus Elegance.
Mange af espressokanderne minder rigtig meget om hinanden i designet. Princippet er det samme, da bryggemetoden er ens uanset hvilken mokkakande du vælger. Derfor kan det også virke uoverskueligt når der er over 30 forskellige slags at vælge i mellem. Mange gange er det dog ofte kun størrelser og design der skiller dem ad. Designet er som ofte den tidløse stål-farve der går igen fordi materialet netop er rustfri stål eller aluminium. Der hvor du kan finde de mest unikke designs er ved Alessis modeller såsom Pulcina- eller Ossidiana-modellen. Udformningen minder stadig om de traditionelle kander, men har alligevel et special-design over sig.