Let at lave i naturen

Let at lave i naturen – en smagfuld oplevelse

At lave mad under åben himmel er meget mere end blot en måde at stille sulten på – det er en oplevelse. Duften af smør, der bruser på panden, lyden af en knitrende ild og følelsen af at skabe noget lækkert i det fri gør måltidet til noget helt særligt. Uanset om du befinder dig dybt inde i skoven, ved en fjeldsø eller på en klippe ved havet, bliver madlavning i naturen en nydelse i sig selv. Det handler om at være til stede i nuet, nyde enkelheden og opdage, hvor fantastisk velsmagende det kan være at lave mad under åben himmel.

Nedenfor byder vi på gnocchi på trangia-køkken og vafler over åben ild. Dertil en forfriskende skovlemonade.

Udvalgte produkter

Se alle produkter

Enkel gnocchi i Trangia køkkenet

Med brunet smør, fløjlsfod, spidskål, enebærrøget svinekæber og rårørte tyttebær.

Vafler over åben ild

Med flødeskum, multebær og mjødurtsirup.

Skovens lemonade

Med æble, vintergran og engleurt.

Tag kaffekanden med udenfor

1 liter kaffe

Lav kaffe i otte nemme trin

At lave kaffe i det fri er fantastisk. Hos Trangia finder du kaffekander, der både kan bruges på sprit- og gasblus samt over knitrende åben ild.

Gør sådan her:

  1. Fyld kaffekanden med cirka to tredjedele vand.

  2. Hæld kaffen i, ca. 2 dl, så den danner en bunke i midten af kanden.

  3. Lad kaffen langsomt stige i temperatur.

  4. Tag kaffen af varmen lige før kogepunktet. Hvis du koger kaffen, kan den blive bitter.

  5. Snur kaffekanden et par gange, og bank den i jorden et par gange.

  6. Lad gryden stå i et par minutter, så kaffen synker til bunds.

  7. Hæld den første sjat kaffe ud, da der kan være kaffegrums i tuden.

  8. Hæld kaffen i en kop og nyd.

Ild til madlavning

Nyd rygende varm mad midt i naturen, tilberedt på traditionel vis over åben ild. For at få det bedste bål til madlavning kan du følge de syv enkle trin nedenfor.

Gør sådan her

  1. Start med tre grove brændestykker, og læg dem lodret ved siden af hinanden med lidt mellemrum.

  2. Stabl det næste lag vandret med tre lidt mindre kævler og plads imellem dem. Læg derefter to små brændestykker i yderkanten af det næste lag, så der er plads i midten.

  3. Læg optændingsbrænde, f.eks. brændenælder eller et bundt tørre, små grankviste i midten af det stablede bål.

  4. Del optændingsbrændet i to størrelser. En bunke med små tynde og en bunke med lidt større.

  5. Tænd optændingsbrændet, og når der går ild i det, lægger du det mindste kløvede optændingsbrænde på og derefter de lidt større.

  6. Ilden vil nu sprede sig nedad og skabe en fin glød at lave mad på.

  7. Tilføj mere brænde undervejs.

Her er en lille påmindelse til dig, der ikke er vant til at lave bål i naturen: Lad ilden brænde helt ud. Gløder kan gå ned i jorden, så sluk bålet grundigt med vand, og rør rundt, så alle gløder slukkes. Bålstedet skal altid genetableres til sin oprindelige tilstand.

De vilde råvarer

Elgurt

Ælgrød er almindelig i hele Sverige. Den trives på fugtige eller våde, lyse vækststeder med et muldrigt vækstunderlag med lavere pH-værdi såsom fugtige enge, grøfter, strandenge, fugtige lunde og kær.

Elgurt har været brugt som naturmedicin, da den indeholder salicylsyre, et stof vi ser i hverdagen i håndkøbsmedicin. Elgurt er også populært i kulinariske sammenhænge, gerne som drik eller sirup lavet af plantens blomster.

Fjällkvanne

Kvanen har sit udspring i det nordlige Skandinavien, og i Norge anses den for at have overlevet istiden. Den forekommer især på fjeldet (fjeldkvanne) og langs kyststrækningen (strandkvanne). Begge er flerårige, men blomstrer kun én gang, hvorefter de dør efter blomstringen.

Kvannen har været vigtig som fødevaregrøntsag i Norden, men har også været brugt til medicinske formål. Kvanneroden anvendes ved fremstilling af benediktin- og chartreuse-likør og også somIngrediens inden for spritfremstilling.

Vinterskivling

En svamp, der virkelig fortjener opmærksomhed i vintermånederne!
Vinterskivlingen vokser på død ved af diverse løvtræer i sensommer og vinter, hvor den trives på både stubbe og stammer. Som dyrket er den velkendt som Enoki og har da et andet udseende, da den dyrkes i mørke og dermed helt mangler farvepigmenter. Der findes flere arter i komplekset vinter-skivlinger, og alle er heldigvis spiselige. Svampen klarer minusgrader uden problemer og kan plukkes hele vinteren.

Let at lave i naturen