Japanske knive

Japanske knive

Både professionelle og hjemmekokke vælger i stigende grad at bruge japanske knive, hvilket ikke er helt svært at forstå.
De japanske køkkenknive tilbyder en over tusinde år lang tradition for kvalitet, og det er fantastisk, at vi i dag kan tage del i den viden.
og det håndværk, der er blevet forfinet i så lang tid.

Udvalgte FAVORITTER

DE FORSKELLIGE MODELLER

I den japanske knivflora findes der et væld af forskellige slags knive. Nogle af de mest almindelige er:

Gyoto (kokkekniv)

Skal du kun satse på en kniv, så er dette modellen for dig. Denne kniv er hvad kokke plejer at referere til som kokkekniv. Det er en alsidig kniv med bladlængde fra 18 cm og opad. Signaturen for denne kniv er en god højde i bladet og en let opadgående profil.

Santoku (kokkekniv)

Santokukniven er måske den mest almindelige kniv blandt de japanske knive. "San" betyder tre på japansk og "Toku" omtrent opgaver, hvilket kan tolkes som at en santokukniv er velegnet til tre opgaver; tern, strimle, hakke, eller kød, fisk, grøntsager. Det er med andre ord en meget alsidig kniv. En santoku er oftest mellem 14 og 18 cm lang.

Nakiri (grøntsagskniv)

Den tydeligt lige profil hos en Nakiri kan ikke misforstås. Med sit lige blad rammer en Nakiri en stor del af underlaget på én gang. Dette gør kniven næsten uslåelig til at hakke store mængder grøntsager og lignende råvarer, som kræver meget hakning.

Sujihiki (skærekniv)

Et langt blad er en forudsætning, når du trancherer. Et smalt blad slipper let fra den råvare, du skærer. Sujihiki er det japanske navn for trancheringskniv eller forskærer. Stegen, laksen eller skinken håndterer denne kniv med glæde.

Kiritsuke/Bunka

Denne kniv har en meget spids spids, hvilket gør den god at arbejde præcist med, da man hele tiden kan se spidsen, når man skærer. Bladets skærende profil minder mest om en Gyoto. Den korte variant af denne model kaldes Bunka, mens den længere ofte kaldes Kiritsuke.

Petty / Utility (lille kniv)

Petty er navnet på små knive. Ved ca. 10 cm og opad får kniven ofte navnet Utility. Fælles for de små knive er, at de bruges til præcisionsarbejde ofte frit i luften uden skærebrættet.

Fugle næb (skalkniv)

Et navn, der tydeligt fortæller om formen på denne lille skalkniv. Kniven falder også under navnet Petty.