Der er selvfølgelig fordele og ulemper ved de forskellige optændingsmetoder. Kul er enkelt at arbejde med og kan hurtig tændes op. De kan som regel brænde ved 400 grader. Grillkul kan blive varmere end briketter. Briketter kan være svære at optænde, men til gengæld brænder de længe og jævnt når de er tændt. Med briketter er varmen nem at styre, hvor kul kan være betydeligt sværere. Træpillerne er derimod nemmest at styre, da der som oftest er en temperaturkontrol. Således kan du få præcis den temperatur du ønsker. Samtidig er træpillerne også nemme at tænde op og bliver hurtigt varme og klar til brug.
Ulempen ved kul er, at de bliver skrøbelige. Det gør, at de brænder hurtigt ud og der er mere støv og oprydning efterfølgende. Ligeledes er ulempen ved briketter, at de er lang tid om at blive varme. Samtidig er der også en del mere aske når du er færdig med at grille. Ulempen ved træpiller er at der i starten kommer meget røg, så du skal være klar på en mere røget smag til din mad. Derudover skal du også være sikker på, at træpillerne du bruger er godkendt af levnedsmidlet. Du kan nemlig ikke bruge almindelig træpiller, som du vil bruge til et fyr.
Grillkul
Kort brændetid
Giver høj varme
Hurtig optænding
Grillkul kaldes i nogle sammenhænge også for trækul. Denne type optænding er ideel til at grille pølser, steaks, fisk eller grøntsager. Det er ideel til disse mindre typer af råvarer, der ikke skal grilles i lang tid ad gangen. Du får tilmed også en let røget smag.
Træpiller
Hurtig klar til brug
Giver en god røget smag
Som oftest med temperaturstyring
Træpiller kan bruges til alle typer råvarer. Det ideelle ved træpiller er at du får en rigtig røgsmag, hvorfor den er specielt perfekt til spareribs og lignende kød. Det er ligeledes nemt at få et perfekt resultat, da du nemt kan styre temperaturen ved denne brændsel.
Briketter
Lang brændetid
Giver en jævn varme
Ideel til store stykker mad
Briketter er den type optænding der er ideel til en oksesteg eller måske endda juleanden. Det er en type brændsel der holder længe, hvorfor det er perfekt til at holde grillen i gang i længere tid. Grillbriketter består af presset stenkul, trækul eller rester af kokosnødder.