Udover at finthakke grøntsager og få perfekte kartoffelskiver til kartoffelgratin, så er en foodprocessor god til meget andet. En lille hjælper som altid står klar til at give en hånd med i køkkenet!
Jovist, du kan rive ost på et rivejern og er det ikke nemt nok? Men så smutter fingrene en gang i mellem og så skærer man sig og man får aldrig skåret det hele. I foodprocessoren med osten og den klarer rivningen med bravur for dig.
Nok kan man efterhånden få mange gode bud på mayonnaiser i supermarkederne. At lave sin helt egen og samtidig kunne tilsætte lige de smagsforstærkere man har lyst til, er noget helt andet.
Er du typen der godt kan lide en god cheesecake? Så er det næsten alfa omega at kunne lave en god bund. En foodprocessor gør det muligt at få den perfekte konsistens af kiksene.
Det har aldrig været nemmere at lave en lækker fars til f.eks. frikadeller. Bruger du en foodprocessor til at lave farsen har du muligheden for at putte grøntsager i. Derved kan du gøre farsen mere sund.
Bland margarine og mel ved hjælp af pulsfunktionen for at undgå klistrede fingre.
Nøddesmør i butikken er nogle gange mere end bare nødderne i sig selv. Prøv derfor at lave din egen! Mix nødderne til de begynder at udvinde deres naturlige olie, og tilsæt derefter lidt salt og honning efter smag.
En foodprocessor er designet til at gøre dit køkkenarbejde nemmere - en multimaskine med mange muligheder. Et ekstra sæt hænder i køkkenet. Den sparer dig tid ved at klare dine hakke-, snitte-, rive- og blandeopgaver. Typisk vil den også kunne give dig et bedre resultat, end du selv ville kunne have klaret ved håndkraft. Resultatet ved en foodprocessor bliver ensartet hver gang.
De fleste foodprocessor kommer med et bredt udvalg af tilbehør. Det består som regel i forskellige snitteskiver, blandearme og lignende. Det udvider dine muligheder gevaldigt, og derfor bruges foodprocessoren af mange også til f.eks. lettere brøddej eller hurtig piskning.
Kapaciteten af en foodprocessor er som regel større kapacitet end hvis du bruger en blender eller minihakker. Det giver god mulighed for at snitte eller rive flere grøntsager samtidig eller blande en større mængde fars sammen på én gang.
Når du først får gang i din foodprocessor, vil du opleve de mange muligheder. Lav alt fra en perfekt humus, hakket kød, nøddesmør og havremel til den ultimative råkost med snittede grøntsager. Alt sammen på ingen tid.
Kapacitet: Du finder foodprocessorer i mange størrelser. Valget af størrelse afhænger hvor mange der er i husstanden, eller hvor store mængder du regner med at skulle lave. Hvis du laver mad til 4 anbefaler vi typisk en foodprocessor på minimum 2,5 liter. Planlægger du kun at lave mindre portioner eller f.eks. hakke urter og nødder, skal du være opmærksom på ikke at vælge en som er for stor. Nogle modeller, som f.eks. Magimix, har flere skålstørrelser.
Effekt: Sørg for at du vælger en maskine som har kræfter nok til at håndtere de hårde ingredienser. En foodprocessor kan ikke erstatte en røremaskine, men vil du lave lettere deje, skal du også have det i tankerne når du vælger en model. På tværs af sammen mærke kan du bruge antallet af watt til at sammenligne styrken på forskellige modeller, men generelt er watt udelukkende et udtryk for strømforbruget. Pris og kvalitet hænger typisk sammen, også når det kommer til effekten - så overvej om du skal investere i en bedre model, hvis det i sidste ende gør at du får maskinen brugt mere.
Størrelse og design: En foodprocessor kan fylde meget i køkkenet - en del af din overveje skal derfor gå på størrelsen. Skal den stå fremme på køkkenbordet, eller skal den kunne gemmes væk i skabet når du ikke bruger den. På alle modeller har vi angivet dimensioner, som naturligt hænger sammen med skålstørrelsen. Nogle har dog en mere kompakt fod / motordel end andre. Selve designet er en smagssag, hvor nogle sværger til KitchenAid på køkkenbordet, og andre er mere til det industrielle design.
Medfølgende tilbehør: Det medfølgende tilbehør afhænger af mærke og model. Som udgangspunkt medfølger der som regel 2-3 snitteskiver og en universal knivdel. Dette er angivet under inkluderet tilbehør på produktet, og generelt skal du være ekstra opmærksom hvis du f.eks. ønsker at blande del eller piske. Så skal du kigge efter ælte- og pisketilbehør.
Bliv klogere på de forskellige modeller i vores foodprocessor test.
En af de mest velkendte og kraftigste spillere på markedet. Franske Magmix har vundet Forbrugetrådet Tænks bedst-i-test indenfor foodprocessorer. Det giver en hvis kadeau og bestemt også noget at skulle leve op til. Magmix har eksisteret siden 60’erne, hvor fokus altid har været på brugervenlighed og kvaliteten. Derfor tilbyder de også 20 års motorgaranti på deres produkter. Ønsker du en foodprocessor, der kan det hele og mere til, så er det bestemt Magimix du bør overveje.
Amerikanske KitchenAid kan vi bestemt ikke komme udenom når der tales om køkkenmaskiner. Et velkendt og ikonisk brand, der fortsat giver maskiner man kan regne med. Ikke nok med at de er holdbare, så følger designet naturligvis også med. Er du i forvejen en fortaler for de klassiske KitchenAid produkter, bør du overveje at tilføje en foodprocessor til samlingen. Er du blot på udkig efter en stilfuld maskine, der samtidig også kan holde til brug, så bør KitchenAid også overvejes.
Der er ingen tvivl om at Kenwood er en stærk spiller på markedet for maskiner til køkkenet. Det engelske mærke tilbyder robuste maskiner, der klarer opgaverne til perfektion. De robuste foodprocessorer er designet enkelt og stilrent, så de passer ind i ethvert køkken. De er ikke mindst også kendte for deres røremaskiner. Hertil er der også en tilbehørsdel i form af en foodprocessor man roligt kan regne med. Så har du i forvejen en røremaskine, kan du med stor fordel overveje foodprocessoren som tilbehørsdel.
En køkkenmakker med gode funktioner og kapacitet. Mærket er udviklet i samarbejde med den anerkendte verdenskok Heston Blumenthal. Deraf ved man også, at der er lagt vægt på brugervenligheden og hvad man virkelig kræver af en god foodprocessor. Udvalget fra Sage er ikke så bredt, men det betyder blot, at der er lagt tanke bag hver eneste detalje på de modeller der er. Designet er skabt i samme stil, som de mange andre køkkenmaskiner fra mærket, så du roligt kan matche dem med hinanden.
Hvis vi skal bevæge os ned i et lavere prisniveau er Braun uden tvivl et mærke man bør overveje. Ved Braun er der lagt vægt på de hovedsagelige ting en foodprocessor skal kunne; snitte, rive, hakke og så videre. Det er enkle maskiner, der er ligetil at bruge. De er skabt i et kompakt design, hvor du nemt kan pakke den væk, hvis pladsen er minimal. Det gør ligeledes, at den er nem at finde frem til køkkenets mange opgaver. Er du på udkig efter en foodprocessor uden de mange avancerede funktioner, bør du overveje Braun.
Vi kender alle Philips og de fleste har nok også haft et eller andet husholdningsapparat fra den hollandske spiller. De er ikke til at undgå når der tales om køkkenmaskiner. Det er produkter af høj kvalitet, men samtidig i et prisleje, hvor alle kan være med. Foodprocessorne fra Philips gør det de er skabt til, så du kan roligt byde dem velkommen i dit køkken. Forbrugerne elsker produkterne fra Philips og det er uden tvivl med god grund. Ønsker du en simpel foodprocessor bør du bestemt overveje Philips.
🥗 Hvad kan en foodprocessor?
En foodprocessor er din nye arbejdsmakker i køkkenet; den klarer nemt alle snitte-, rive-, hakke- og blandeopgaver, som du ikke selv orker at stå for. Så længe du blot vælger hvordan dine grøntsager skal skæres kan din foodprocessor klare arbejdet. Kan bruges til f.eks. humus, fars, dej, sunde snacks og naturligvis hakkede og snittede grøntsager i alle afskygninger.
🤔 Hvilken foodprocessor skal jeg vælge?
Det afhænger meget af dine krav og forventninger til maskinen. Vil du blot have en der kan snitte og rive lidt grøntsager så kan du tage et kig på de maskiner i et lavere prisleje. Ønsker du derimod også at kunne lave nøddemel, blande fars eller pastadej, skal du investere en smule mere og have en større model. Du kan løse vores købsguide her på siden.
🙋 Selvstændig eller som tilbehørsdel?
Hvis du har en røremaskine, er det til nogle mærker muligt at tilkøbe en foodprocessor. På den måde sparer du plads, da en tilbehørsdel ikke fylder det samme som en selvstændig maskine. Du kan f.eks. købe en foodprocessor til Kenwoods røremaskiner. Bemærk dog at du ikke altid får samme kapacitet, og i flere tilfælde vil kræften være højere på en selvstænding foodprocessor. Men til snitte- og riveopgaver er en tilbehørsdel typisk mere end rigeligt.
🙋 Foodprocessor eller blender?
En foodprocessor og blender kan nogle af de samme ting, men der er stor forskel. En foodprocessor er en ekstra hånd i køkkenet, som er lavet til bl.a. at skære, hakke og rive tørre ingredienser. En blender er lavet til at knuse og mikse, og skal ofte have en form for væske for at kunne blande ingredienserne. Der findes foodprocessorer med en blenderkande inkluderet, men de vil typisk ikke kunne det samme som en kraftig blender. Men det vil være et godt supplement, som lader dig lave smoothies og saucer.
🧽 Hvordan rengøres en foodprocessor?
Mange vil gerne slippe for at vaske op i hånden. Får man nu alle kroge og huller med, så alt bliver rent. Du kan med fordel blot komme en smule sæbe i beholderen sammen med noget varmt vand og køre et par ture. Det klarer en stor del af rengøringen på ingen tid. Derudover er der flere foodprocessorer hvor alle løse dele tåler opvaskemaskine.