At kreere den perfekte kop espresso kan være en udfordring i sig selv. Men investerer du i en espressokværn, giver du dig selv en stor fordel.
En af nøgleordene bag en espresso er friskkværnede bønner. Sørger du for at kværne bønnerne lige inden brug bevarer du mere smag og aroma. Smag og aroma der bliver ført videre i den færdigbrygget espresso. Med en espressokværn kan du kværne direkte i bajonetten, så du altid er klar til at brygge en velsmagende espresso.
Med en espressokværn kan du som regel også indstille malegraden, så den kan bruges til andre typer af kaffe. Derved opnår du mange flere muligheder med espressokværnen end blot espresso. Det kan være lidt af en investering, men hvis du blot sætter en lille smule pris på en god kaffe; så er en espressokværn vejen frem.
Kværnblade: Som udgangspunkt findes der to typer af kværnblade; flade og koniske. De flade kværnblade betyder at der ligger to sæt blade ovenpå hinanden. Disse kan drejes fra hinanden og således justerer du malingsgraden. Ved de koniske kværnblade er der en akse i midten og afstanden mellem disse bestemmer malingsgraden. Det er en vurderingssag om man vælger koniske eller flade. De flade kværnblade er normalt større og kan kværne flere bønner i timen samt gøre dette hurtigere. Prisen på de flade er derfor som regel også højere end de koniske.
Filter: Espressokværne er udstyret med en holder til bajonetten, så du kan kværne bønnerne direkte i. Det er en fordel at kunne kværne direkte i bajonetten, når du primært skal brygge espresso når du kværner bønnerne. Vælger du derimod en kaffekværn, kan du kværne i en beholder, men det er ikke en fordel hvis du foretrækker espresso.
Indstillinger: Det er ikke en nødvendighed at din espressokværn besidder en masse forskellige indstillinger. Dog kan det være en fordel hvis du ofte kværner, at der er visse funktioner. Som ofte har espressokværnen en pulse-funktion. Du trykker og den kværner bønnerne. Nogle er også udstyret med en auto-funktion, hvor du slipper for ikke at skulle holde knappen nede for at kværne. Så skal du selv sørge for at slukke den når mængden er som du ønsker. De avancerede modeller har en timer-funktion, hvor du blot sætter den igang og så klarer den resten. Om disse funktioner er nødvendige, er en vurderingssag alt efter hvor ofte du forventer at bruge den.
Stort set alle espressokværne er elektriske. Så hvis du ønsker en specifik espressokværn, skal du kigge efter en elektrisk. Der findes dog også almindelige kaffekværne, som både findes som manuelle og elektriske.
Manuel kværn: Skal du blot kværne bønner en gang imellem kan du med fordel vælge en manuel. Det kan dog være hårdt i længden at skulle kværne manuelt, hvis du forventer at bruge den ofte. En manuel kværn har et mere retro design, hvis dette foretrækkes. På de fleste kan du indstille malegraderne, så du kan variere alt efter hvilken kaffedrik du ønsker.
→ Se alle manuelle kaffekværne
Elektrisk kværn: Hvis du påtænker at skulle kværne kaffe ofte, er det klart en fordel at vælge en elektrisk. Der findes et væld af forskellige elektriske, som alle er med enten en pulse, auto eller timer funktion. Som ofte får du mere præcise indstillinger på malegraderne med en elektrisk kværn. Her kan du også indstille til en mere specifik kaffedrik, som f.eks. espresso, stempelkande eller filter.
Amerikanske Baratza er skabt til den dedikerede hjemmebarista. De er hurtigt blevet kendt for deres kvalitet og innovative espressokværne. Der findes flere modeller fra Baratza, så du kan finde den der passer præcis til dit behov. Der er lagt vægt på produktudviklingen ved de forskellige modeller, så du ved du kan regne med kværnen. Baratza er derfor ofte et populært valg når man taler om espressokværne.
Italienske Anfim har mere end 50 års erfaring indenfor espressokværne. De har fokus på det funktionelle design og er skabt af bedste kvalitet. Firmaet er baseret i Milano og hvis der er noget italienere vægter højt er det en god kop kaffe. Det enkle og tidløse design passer ind i ethvert hjem, samtidig med at den vigtige kaffearoma bliver velbevaret når du kværner bønnerne. Så kan du nyde en perfekt kop espresso hver gang.
Et firma der har fokus på at fremme den italienske espressokultur er Rancilio. Der er fokus på den gode kaffe hele vejen igennem brygningen. Derfor står de både bag espressokværn og espressomaskiner. Der er fokus på banebrydende teknologi og designet, hvorfor Rancilio er elsket af både private og professionelle. Ønsker du en espressokværn med professionelt touch bør du bestemt overveje Rancilio.
Et af de mest velkendte mærker indenfor kaffe er Rocket. Det er håndlavede maskiner af den bedste italienske kvalitet. Der er stor fokus på detaljerne og kvaliteten, så du får den bedste kop kaffe hver gang. Rocket er skabt til den ultimative kaffeelsker, der vil have en finger med i hele bryggeprocessen. Derfor er espressokværnene fra Rocket også elsket hele verden over og bør bestemt overvejes.
Selvom en perfekt espresso er en smagssag, så er der alligevel nogle simple trin du kan følge for at opnå en velsmagende kop. Herfra kan du altid justere så espressoen bliver lige præcis som du foretrækker den.
Start med at forvarme din espressomaskine og lad et blank skud løbe igennem maskinen. Det vil sige, at du lader vand løbe gennem både maskine og portafilteret.
Mens maskinen varmer op, kværner du kaffe i din espressokværn. Teksturen er meget vigtig for en god kop espresso. Er det kværnet for fint kan du risikere en overekstraheret espresso, der smager bitter og brændt. Er den derimod malet for groft vil espressoen bliver under-ekstraheret. Derved bliver smagen svag, vandet og smager surt. Den ideelle tekstur minder om rørsukker.
Med en espressokværn kan du dosere direkte ned i bajonetten, så portafilteret er klar til brygningen med det samme. Du kan som regel også indstille om du skal kværne til et eller to shot. Et dobbeltshot ligger normalt på omkring 14-18 gram.
Sørg for at tampe kaffen godt og ligeligt, da det sikrer en ensartet og konstant vandgennemstrømning. Herefter placerer du portafilteret i maskinen og du er klar til brygning. Den ideelle bryggetid er mellem 20-30 sekunder.
Nu er du klar til at nyde en kop velsmagende friskbrygget espresso.