Grillkul, briketter & træpiller

Grillkul, briketter & træpiller

Fordele og ulemper

Det er selvfølgelig både fordele og ulemper ved de forskellige typer af tænding. Kul er let at arbejde med og kan hurtigt tændes. Det kan som regel brænde ved 400 grader, og grillkul kan blive varmere end briketter. Briketter kan være svære at tænde, men brænder til gengæld længere og med en jævn temperatur. Med briketter er varmen let at kontrollere, hvilket kan være sværere, når man bruger kul. Træpellets er endnu lettere at kontrollere, da der ofte er en temperaturkontrol. Du kan således få præcis den temperatur, du ønsker. Træpellets er desuden meget lette at tænde og bliver hurtigt klar til brug.

Ulempen ved kul er, at det bliver skrøbeligt, brænder hurtigt ud og efterlader mere aske og snavs. Briketter tager længere tid om at nå den rette temperatur, og ligesom kul efterlader materialet en del aske. Ulempen ved træpiller er, at der i starten af grillningen dannes meget røg, hvilket også bidrager til en røget smag. Du skal også være opmærksom på, at de piller, du bruger, er egnede til madlavning. Du kan nemlig ikke bruge almindelige træpiller.

Hvilken type tænding?

Grillkul

Kort brændetid
Giver høj varme
Hurtig tænding

Grillkul kaldes i visse sammenhænge også for trækul. Denne type tænding passer perfekt, når du skal grille pølser, steg, fisk eller grøntsager. Det er ideelt til mindre råvarer, som ikke behøver lige så lang tid på grillen. Det bidrager også til en let røget smag.

Træpiller

Hurtigt klar til brug
Giver god røget smag
Ofte med temperaturkontrol

Træpellets kan bruges til alle typer af råvarer. Det bedste ved træpellets er, at du får en rigtig røget smag, hvilket gør, at det passer fremragende til ribben og lignende kød. Det er også nemt at opnå et perfekt resultat, da du nemt kan justere temperaturen.

Briketter

Lang brændetid
Giver jævn varme
Ideel til store mængder mad

Briketter er den type tænding, der passer bedst til en solid oksefilet eller andre råvarer, der passer til julebordet. Briketterne holder varmen længe, hvilket naturligvis er godt, hvis det, du griller, har længere tilberedningstid. Grillbriketter består af presset kul, trækul eller rester af kokosnødder.