Gryder

VILKA STORLEKAR BEHÖVER DU?

Grytan är till hjälp vid alla möjliga utmaningar i köket och finns i flera storlekar för olika uppdrag. Ska du endast göra en tillhörande sås till maten eller ska du koka massor av potatis? Det finns grytor för varje behov samt en mängd olika storlekar att välja mellan. En bra utgångspunkt till det vanliga hushållet är att ha minst tre olika storlekar. Det vanligaste är att man har en liten gryta eller kastrull på ca. 1,3 liter som man kan göra såser eller mindre portioner i. Till kastrullen så passar en vanlig gryta på omkring 2 liter bra, i den kan du koka pasta, potatis och liknande. Sist men inte minst är en gryta på 3,5–4 liter perfekt för köttfärssås och mycket annat.

Købguide – hvilken gryde skal jeg vælge?

Kapacitet:Skal du kun lave en tilhørende sauce til maden, eller skal du koge masser af kartofler? Der findes gryder til ethvert behov samt en række forskellige størrelser at vælge imellem. En god udgangspunkt for den almindelige husstand er at have mindst tre forskellige størrelser. Det mest almindelige er at have en gryde, som man kan lave saucer eller mindre portioner i. Til gryden passer en almindelig gryde på omkring 2 liter godt, i den kan du koge pasta, kartofler og lignende. Sidst men ikke mindst er en gryde på 3,5–4 liter perfekt til kødsovs og meget andet.

Induktion:I løbet af årene er flere og flere gryder begyndt at fungere på induktion. Vælger du mellem gryder, der er fremstillet af ren aluminium eller ren kobber, vil disse ikke fungere på induktion, da de ikke har magnetiske egenskaber, hvilket er nødvendigt for at induktionskogepladen kan fungere. Alternativt kan man vælge at investere i en induktionsplade. Denne lægges mellem induktionskogepladen og gryden, så gryden og komfuret bliver kompatible.

Varmefordeling:Nogle materialer leder varme bedre end andre. Det behøver nødvendigvis ikke at betyde, at nogle materialer er dårligere. For eksempel har kobbergryder en god varmefordeling, hvilket resulterer i et mere jævnt resultat. Kobber reagerer også hurtigt ved varmeændringer, uanset om temperaturen hæves eller sænkes. Også støbejern er en god varmeleder, samtidig med at fordelen ved støbejern er, at det holder temperaturen meget godt. Dette gør støbejern meget godt til servering.

Material:Gryder kan købes i en række forskellige materialer, som alle har deres egne fordele. Mange gange er spørgsmålet også, hvilket materiale man foretrækker at arbejde med i køkkenet. De mest almindelige materialer at vælge imellem er: støbejern, rustfrit stål, kobber, aluminium, kulstål eller keramik. Støbejern og kobber udmærker sig ved deres gode varmefordelingskapaciteter, som sker gennem hele gryden. Rustfrit stål passer perfekt til supper og til at koge både pasta og kartofler. Aluminium passer bedst til retter med æg og mælk, men har også en tendens til lettere at brænde ved en risotto. Kulstål er fremragende til stegning og når du ønsker at få en fin stegeskorpe på råvarerne.

Låg:Hvad du skal tilberede i din gryde er en afgørende faktor for, om du har brug for et låg eller ej. Når du skal koge madvarer, kan det være en fordel med et låg, da du hurtigere kan få vandet til at koge. Et låg er også godt at have under kogningen. Hvis muligheden er der for at vælge din udvalgte gryde med låg, er det bedste alternativ at vælge med låg. På den måde vil låget være der, når du har brug for det.

Rengøring:Hvordan du ønsker at rengøre gryden afhænger meget af, hvilket materiale du vælger. Hvis du vil kunne rengøre gryden i opvaskemaskinen, bør du overveje materialer som rustfrit stål, aluminium eller keramik. For at opnå den længste levetid anbefales det dog altid at rengøre gryder i hånden. Kobber og støbejern skal håndvaskes for bedst vedligeholdelse. Men så vil du også have gryder, der holder i flere generationer.

Materiale til gryder

Aluminium

√ God varmefordeling
√ Perfekt til retter indeholdende mælk og æg
√ Reagerer hurtigt ved varmeændringer

Her får du god varmefordeling til en prisvenlig prisniveau. Produkterne er ofte lette, hvilket gør dem nemme at bruge for alle. De er ikke tunge på samme måde som en støbejernsgryde kan være. En grund til at undgå aluminium er, at det kan misfarve lyse fødevarer samt give dem en bitter smag. Løsningen på dette er at vælge en aluminiumsgryde med en belægning, da dette modvirker disse ulemper.

→ Aluminiumsgryder

Rustfrit stål

√ God varmefordeling i bunden
√ Ideel til at koge pasta og lignende
√ Modstandsdygtig over for fødevareacid

Det er bunden af gryden, der adskiller en bedre gryde fra en dårligere. En tykkere bund plejer at være 5-7 lag stål - varmen fordeles bedre, holder temperaturen længere og mindsker risikoen for, at råvarerne brænder fast. Gryder i rustfrit stål tåler ofte op til 240 grader i ovnen og vejer relativt lidt, hvilket gør dem lettere at håndtere end f.eks. støbejern. Du rengør det nemt med varmt vand og lidt opvaskemiddel!

→ Rustfrit stål gryder

Kopper

√ Varmefordeling
√ Ideel til flambering og sautering
√ Reagerer hurtigt ved temperaturændringer

Koppergryderne er både smukke og har fantastiske egenskaber. Kobber har en fremragende varmeledningsevne, hvilket gør, at vandet koger hurtigere - maden kan nydes tidligere! Men husk at være forsigtig, så intet brænder fast. Rengør med varmt vand og opvaskemiddel. Reduktioner bliver perfekte i et kogekar af kobber. Kobber reagerer hurtigt på temperaturskift - det opvarmes og afkøles meget hurtigt, hvilket er en egenskab, der er svær at slå i et kogekar af andet materiale!

→ Kogegrej i kobber

Grydejern

√ Fantastisk varmefordeling
√ Perfekt til brødbagning
√ Skal rengøres i hånden

Fungerer på alle varmekilder og har en meget god varmefordelingskapacitet. Emaljeret støbejern er let at vedligeholde og er særligt velegnet til stegning og langtidskogning. Hvis du passer godt på emaljen på din støbejernsgryde, kan gryden gå i arv gennem flere generationer. Det er en god idé at bruge en skrubbe- eller stålsvamp ved rengøringen af emaljen for derefter at smøre den ind i madolie. Forsøg at undgå brug af opvaskemiddel. Hvis gryden er emaljeret, kan du bruge et mildt opvaskemiddel, men sørg for, at gryden får lov at køle helt ned først.

Gryder i støbejern

Kulfiber

√Perfekt til stegning og for at få en fin stegeskorpe
√ Ideel til kød og grøntsager
√ Kræver håndrensning

Mange vælger kulstofstål, da det er ekstremt effektivt. Kulstofstål er meget værdsat af professionelle verden over, da de er designet til at klare høje temperaturer. Denne type gryde fungerer på alle slags varmekilder og har en god varmefordeling. Ofte kan man skabe en naturlig non-stick belægning, som forlænger levetiden. Efterhånden som gryden bruges, vil denne belægning dannes. Kulstofstål er et materiale, der kun bliver bedre med tiden. Du skal være opmærksom på, at den kun skal rengøres i hånden, da den ikke tåler opvaskemaskine. Den klarer dog lidt mild opvaskemiddel og en børste uden problemer.

→ Kulfyringsgryder

Keramik

√ Tåler høje temperaturer
√ Perfekt til kogning og gryder
√ Skal vedligeholdes både før og efter

Nu til dags er udvalget af gryder lavet af keramik relativt lille sammenlignet med de andre materialer. Mere specifikt er produkterne lavet af ler. Det ses dog som et meget godt valg, når man diskuterer stegegryder. For eksempel er de velkendte Römertopf stadig lavet af ler. Dette er et materiale, der kan tåle at blive rigtig varmt. Sørg for, før brug, at gryden er ordentligt fugtet, på den måde bliver leret ikke porøst og sprækker. Den skal også rengøres i hånden, da den ikke tåler opvaskemaskine.

→ Keramiske gryder

Almindelige spørgsmål

🤔 Hvilken gryde skal jeg vælge?
Dette afhænger meget af, hvordan du har tænkt dig at bruge gryden. Det er også vigtigt at vide, hvilken slags komfur du har, da ikke alle gryder fungerer på induktion. En god start er at anskaffe tre forskellige størrelser på gryder; en kasserolle, en mellemstor gryde på omkring 2 liter og så en større gryde på omkring 3,5 liter. Så er du klar til det meste.

🤷🏼Hvilke gryder fungerer på induktion?
De fleste gryder fungerer på induktion. Du bør undgå gryder lavet af ren kobber eller aluminium, da disse ikke har de magnetiske egenskaber, der kræves for at fungere på en induktionskogeplade. Derimod kan du bruge alt fra støbejern og rustfrit stål til kulstofstål og keramik.

🥘Hvilke gryder tåler at blive brugt i ovnen?
Langt fra de fleste gryder tåler at blive brugt i ovnen, men det afhænger meget af temperaturen. Der er dog nogle materialer, som uden bekymringer kan klare de høje temperaturer. Så hvis du vil have en gryde, der uden problemer kan bruges i ovnen, bør du vælge en støbejernsgryde.

Mød ovngryden

Den enkle vej til bedre mad

I dag kan du få mange forskellige typer af ovngryder. Nogle er lavet af ler, som i gamle dage, andre er i støbejern eller stentøj. Hvilken model der fungerer bedst, er en smagssag. Måske har du erfaringer med en i ler og mener derfor, at den er bedst, men mange gange kan en af f.eks. støbejern være mindst lige så god.

Kært barn har mange navne

Ordsproget "kært barn har mange navne" kommer virkelig til sin ret i forbindelse med ovngryden. Nogle kender dem måske bedre som en cocotte eller tangine - ideen er den samme, uanset hvad den kaldes. Der vil også være nogle af jer, der genkender den som Römertopf - men det er faktisk kun et varemærke.

Römertopf er den velkendte ovngryde, der er fremstillet af ler. En stor fordel ved den er, at du kan bruge den både i mikrobølgeovnen og i en almindelig ovn. Samtidig tåler den også opvaskemaskine. Den fås i to forskellige størrelser - så selv i den lille familie er den en løsning. En ulempe er dog, at den skal blødes op i ca. 10 minutter før brug, for at undgå at leret bliver porøst. Det er en af de ting, man skal have med i beregningerne.

Få mest muligt ud af din ovngryde

Ingen fedt- Tag f.eks. en steg og nogle grøntsager og læg det i en ovngryde. Mange gange kan retten faktisk klare sig uden fedt, hvis der er nok væske i kødet. Hvis du føler, at du bør tilsætte noget, kan du med fordel tilsætte lidt bouillon.

Vitaminer og mineraler bevares- Da den arbejder under låg, kan disse ikke dampes væk. Dermed forbliver vitaminerne og mineralerne i retten!

Smagen forstærkes- Igen - retten tilberedes under låg. Smagene kan dermed ikke forsvinde fra maden, og dermed forstærkes smagene.

Bruger egen saft og kraft- Tilbage til at smagen forstærkes, så bruger dine råvarer deres egen saft og kraft, og denne opbygges. Ingen tilsætningsstoffer eller smagsforstærkere er nødvendige.

Du kan bruge din tid- Brug ventetiden på noget, du måske ikke ville have haft tid til ellers. Med en ovngryde skal du blot lægge ingredienserne i ovngryden og sætte den i ovnen, så klarer den resten selv.

Bekvem og enkel rengøring- De fleste ovngryder tåler opvaskemaskine, hvilket gør rengøringen endnu lettere. Men samtidig er det også et enkelt redskab, du bruger - mindre opvask!

Populære mærker

Danske Eva Trio er en velkendt aktør på markedet for køkkenprodukter. Derfor er det også et af de mest populære mærker. Fokus ligger på design og kvalitet, hvilket gør, at gryderne passer ind i ethvert køkken. Samtidig holder de også til at blive brugt og leverer et fantastisk resultat. Der findes flere serier fra Eva Trio, så der er noget for alle smag. Der er også flere forskellige materialer at vælge imellem, så man kan få præcis det, man ønsker.

Når man skal investere i gryder, bør man overveje WMF. Den tyske producent har været på markedet i mange år, og det med god grund. De har fokus på holdbarhed og kvalitet. Derfor kan du trygt købe gryder og regne med, at de kan tåle at blive brugt. Det enkle design i rustfrit stål gør, at gryderne passer ind i alle køkkener. WMF gryder købes for at blive brugt dagligt. Du kan også vælge et gryde sæt fra WMF, og så får du alle dele, du har brug for, på én gang.

Tyske Zwilling er også et velkendt mærke, som mange vælger, og det med god grund. Udvalget er stort, og der er noget i hver prisklasse, så alle kan finde noget, der passer dem. Det klassiske og enkle design passer ind i ethvert køkken, og der er flere serier at vælge imellem. Én ting er sikker; design og holdbarhed gennemsyrer alle de forskellige modeller. Fra Zwilling kan det også være en god idé at vælge et grydesæt, så får du alle de dele, du har brug for, med det samme.