Købguide – hvilken gryde skal jeg vælge?
Kapacitet:Skal du kun lave en tilhørende sauce til maden, eller skal du koge masser af kartofler? Der findes gryder til ethvert behov samt en række forskellige størrelser at vælge imellem. En god udgangspunkt for den almindelige husstand er at have mindst tre forskellige størrelser. Det mest almindelige er at have en gryde, som man kan lave saucer eller mindre portioner i. Til gryden passer en almindelig gryde på omkring 2 liter godt, i den kan du koge pasta, kartofler og lignende. Sidst men ikke mindst er en gryde på 3,5–4 liter perfekt til kødsovs og meget andet.
Induktion:I løbet af årene er flere og flere gryder begyndt at fungere på induktion. Vælger du mellem gryder, der er fremstillet af ren aluminium eller ren kobber, vil disse ikke fungere på induktion, da de ikke har magnetiske egenskaber, hvilket er nødvendigt for at induktionskogepladen kan fungere. Alternativt kan man vælge at investere i en induktionsplade. Denne lægges mellem induktionskogepladen og gryden, så gryden og komfuret bliver kompatible.
Varmefordeling:Nogle materialer leder varme bedre end andre. Det behøver nødvendigvis ikke at betyde, at nogle materialer er dårligere. For eksempel har kobbergryder en god varmefordeling, hvilket resulterer i et mere jævnt resultat. Kobber reagerer også hurtigt ved varmeændringer, uanset om temperaturen hæves eller sænkes. Også støbejern er en god varmeleder, samtidig med at fordelen ved støbejern er, at det holder temperaturen meget godt. Dette gør støbejern meget godt til servering.
Material:Gryder kan købes i en række forskellige materialer, som alle har deres egne fordele. Mange gange er spørgsmålet også, hvilket materiale man foretrækker at arbejde med i køkkenet. De mest almindelige materialer at vælge imellem er: støbejern, rustfrit stål, kobber, aluminium, kulstål eller keramik. Støbejern og kobber udmærker sig ved deres gode varmefordelingskapaciteter, som sker gennem hele gryden. Rustfrit stål passer perfekt til supper og til at koge både pasta og kartofler. Aluminium passer bedst til retter med æg og mælk, men har også en tendens til lettere at brænde ved en risotto. Kulstål er fremragende til stegning og når du ønsker at få en fin stegeskorpe på råvarerne.
Låg:Hvad du skal tilberede i din gryde er en afgørende faktor for, om du har brug for et låg eller ej. Når du skal koge madvarer, kan det være en fordel med et låg, da du hurtigere kan få vandet til at koge. Et låg er også godt at have under kogningen. Hvis muligheden er der for at vælge din udvalgte gryde med låg, er det bedste alternativ at vælge med låg. På den måde vil låget være der, når du har brug for det.
Rengøring:Hvordan du ønsker at rengøre gryden afhænger meget af, hvilket materiale du vælger. Hvis du vil kunne rengøre gryden i opvaskemaskinen, bør du overveje materialer som rustfrit stål, aluminium eller keramik. For at opnå den længste levetid anbefales det dog altid at rengøre gryder i hånden. Kobber og støbejern skal håndvaskes for bedst vedligeholdelse. Men så vil du også have gryder, der holder i flere generationer.