Slow cooker

slow cookers – den bästa vännen för dig som älskar matlagning utan stress! Med en slow cooker kan du förbereda dina favoriträtter på ett enkelt sätt och låta dem tillagas medan du gör annat!

Därför ska du ha en slow cooker

Med en slow cooker laver du mad på en sund og enkel måde. Læg kød, grøntsager og vand i om morgenen, og når du kommer hjem fra arbejde, har du en fantastisk lækker gryderet, der venter på dig. Maden tilberedes ved lav temperatur over lang tid, hvilket gør, at dine råvarer bliver saftige og møre under kogningen.

Godt at vide er også, at de er meget energieffektive, og i forhold til en almindelig komfur sparer du meget energi. Lidt sløset kan vi forklare en slow cooker som “en elektrisk gryde, der laver maden for dig, mens du har andet for dig”. Opskrifter og inspiration til forskellige retter, der kan tilberedes i en slow cooker, findes der masser af, vi tipser om nogle her lidt længere nede på siden.

Det er enkelt at lykkes med madlavningen, når man har en slow cooker - maden bliver samtidig både lækker og nærende! Allerede i 70'erne lancerede Crock-Pot sin Slow Cooker. Den har siden da været meget værdsat i USA, og populariteten har siden spredt sig til resten af verden. Hos Bagaren og Kokken mener vi, at en slow cooker er et selvfølgeligt køkkenredskab i hjemmet!

Købguide - når du vælger slow cooker

Gryde:De fleste slow cooker gryder er ovale i formen for at rumme store stege og grøntsager i alle former. Oval er at foretrække frem for en cirkelformet.

Låg:Et gennemsigtigt låg i glas eller gennemsigtig plast er et plus, da du kan se, hvordan madlavningen skrider frem uden at løfte låget. Hvis du ønsker at kunne transportere din gryde til festen, kan det være fordelagtigt med et låg, der kan låses fast, og som har et håndtag på toppen, så du nemt kan bære din slow cooker.

Kapacitet:Vores slow cookers rummer alt fra omkring 2 liter til lige over 6 liter, og i portioner kan det oversættes fra alt mellem 3 til over 10 portioner. Nogle hævder, at det bedste resultat opnås, hvis du kun fylder din cooker til halvvejs, og i så fald også reducerer antallet af portioner. Her må man simpelthen teste sig frem, for det er dine smagsløg, der afgør, hvor meget du mener, din slow cooker rummer for det bedste resultat.

En populær størrelse på slow cooker er 5,7 liter, da den giver flere portioner, og at der desuden kan blive mad til madpakker. Men nogle foretrækker mindre cookers, da jo større gryde, desto mere plads kræves i skabene... Måske vil du nyde den gode kost, som en slow cooker giver, og samtidig få plads til den i køkkenskabet, så kan en mindre model passe bedre.

Temperaturindstillinger:Når det kommer til temperaturindstillinger for slow cookers, er det nok sådan, at der ikke sker nogen kæmpe udvikling, og de fleste er udstyret med to valgmuligheder: høj eller lav temperatur. Hvilket ikke er dårligt, men helt passende til at tilberede maden. Derimod udvikles teknologien på køkkenapparaterne således, at nogle har temperaturmålere både i bunden og i låget, og til andre følger der en termometer med. Begge metoder er til for at sikre, at maden ikke overstiger den temperatur, du ønsker. Indstil hvad du vil have, f.eks. fisken skal nå for gradantal, og når det er gjort, skifter slow cookeren til "hold varm", så maden ikke tilberedes videre og bliver overkogt.

Rengøring:Kan gryden vaskes i opvaskemaskine, og hvad er den lavet af for materiale - er den for eksempel ridsefrit? Til sidst, glem ikke at det er lettere at rengøre en skærm end knapperne.

Tipset!- Stabile håndtag, som ikke er varmeledende, er et godt tip - hold øje med det, når du læser produktspecifikationerne. Med nogle slow cookers følger der også gode tilbehør som stegeholder (til at stege kød, fisk og fowl eller dampe grøntsager), opbevaring til ledninger samt varmeisolerende bærepose. Disse redskaber er på ingen måde et must for at lykkes med maden, men kan være værdifulde alligevel.

Ofte stillede spørgsmål

Hvordan fungerer en slow cooker?
Præcis som navnet afslører handler slow cooking om langsom madlavning. Ved at maden tilberedes langsomt og ikke overskrider hverken 100 grader eller den temperatur, du på forhånd indstiller. På den måde bevares næringsstofferne, og råvarerne bevarer desuden deres saftighed. Du bestemmer, hvor lang tid maden skal tilberedes, og jo lavere temperatur og jo længere tid, desto mere mørt resultat.

En af de største fordele ved en slow cooker er, at den gør arbejdet for dig - du indstiller tid og temperatur. Du kan derefter tage på arbejde, og maden er klar til servering, når du kommer hjem. Med en slow cooker kan du lave alt fra lettere måltider til festmåltider, og det er også helt fint at bage desserter i den (vi har lagt nogle opskrifter op her til inspiration).

Hvilken slow cooker er bedst?
Som for så meget andet er meningerne delte, og hvad der er bedst for dig, er måske ikke optimalt for andre. Hvor nogle mener, at Crock pot er bedst, foretrækker andre Hamilton Beach, eller at den højteknologiske slow cooker fra Sage er det. Hos Bagaren og Kokken har vi derfor flere mærker og modeller i sortimentet - vi vil jo gerne have, at du kan vælge en model, der passer til netop dig. Brug gerne vores købsguide til at kortlægge, hvilke funktioner der er vigtigst for dig. Overvej hvilket budget du vil lægge på din slow cooker - er det her en mindre eller større investering for dig?

Hvad er forskellen på slowcooking sammenlignet med tilberedning i trykkoger eller lergryde?
En trykkoger tilbereder din mad hurtigt og bevarer desuden næringsstofferne bedre end hvad “almindelig” madlavning i ovn eller gryde gør. Lergryden har en tradition, der strækker sig langt tilbage i tiden og blev allerede brugt under romertiden. Fordele ved en lergryde er dels dens evne til at bevare næringsstoffer og fremhæve gode smage i maden, samt at den er pæn at have fremme, men samtidig ikke tager så meget plads i skabet.

Slowcookeren tilbereder dog ikke maden hurtigt (som trykkogeren gør), men bevarer næringsstoffer lige så godt som både en trykkoger og lergryde. Derimod er slowcookeren bedst i klassen, når det kommer til at "klare sig selv", og derfor kan du trygt overlade ansvaret for madlavningen til din slow cooker. Dette mens du er på arbejde, træner eller er sammen med venner - helt enkelt mens du bruger værdifuld tid på andet.

En kunst der kun er blevet bedre

En slow cooker er egentlig ikke et nyt fænomen. At lave mad på denne måde har været en del af menneskets historie i lang tid, men under andre navne, fra kogegrober dækket af sten til den nordafrikanske lergryde tagine. Slow cookers tog dog USA med storm første gang i 70'erne, såkaldte crock pots dukkede op i hinandens hjem. Siden da har langtidskogning været i perioder, men er de seneste år blevet endnu mere populært.

Måske lyder pulled pork eller chili bekendt? Det er fremragende opskrifter at smide sammen i en slow cooker. Men der er så meget mere at udforske, det er næsten kun fantasien, der sætter grænser. Og bedst af alt? At lave meget mad på én gang er økonomisk, en perfekt løsning for dig, der vil lave ugens madkasser eller har en stor familie. Og så bliver det jo også både bedre og mere næringsrigt, når maden får simre ved lav temperatur og bevarer sine næringsstoffer.

Fixer bøffen mens du laver andet

Slowcookeren elsker at simre og koge i flere timer. Oftest er alt, hvad du behøver udover en slow cooker, en god opskrift, gode råvarer, en kniv og et skærebræt - så er det bare at komme i gang! Enkeltheden tiltaler os i dag, når det let sker, at vi ikke har den tid i køkkenet, vi ønsker, men samtidig vil have rigtig mad efter arbejde eller til weekendens lange aftener.

Med en slow cooker får du virkelig begge dele og helt uden besvær. Mange gode opskrifter i en slow cooker passer sig selv, mens du er væk og arbejder, laver ærinder i byen eller bare nyder at være fri. Når du kommer hjem igen, mødes du af en duft af færdiglavet mad, findes der noget bedre?

Hvilken slow cooker skal jeg vælge?

Har du gået med tankerne om at købe en slow cooker? Så kan det være godt at vide, hvilke forskelle der gemmer sig under overfladen. Alle slow cookers har rent faktisk én ting til fælles, og det er, at de er verdens bedste til at tilberede mad over lang tid.

Men hvis du har lidt flere behov, kan det være en god idé at kigge efter detaljerne. Har du brug for en slow cooker, der kan holde maden varm, efter den er færdig? Vil du have en, der ikke fylder så meget? En som du nemt kan tage med dig? Skal den kunne tåle opvaskemaskine? Vi har alle varianter i vores sortiment, så du kan vælge slow cooker efter netop dine behov.

Inspiration

Hvad skal du tilberede først i din slow cooker? Vi har samlet opskrifter, som vi håber vil inspirere dig. Nedenfor finder du en lækker opskrift på tacos med kylling. Du finder flere velsmagende opskrifter og tips til, hvordan du får succes med din slowcooking på vores blog, klik her for at læse videre!

Tacokylling i Crock Pot

Du skal bruge:

1 kg benfrie, skindfrie kyllingebryst
2 teskefulde anchochilipulver
1 teskefuld malet spidskommen
½ tsk malet koriander
1 fed hvidløg, skivet
1 kop tacosauce eller hjemmelavet salsa
Salt og nymalet sort peber

Server med varme tortillas, cremefraiche, lime & salsa!