Fritøse

Fritøse

Det fine ved friturestegning

Friteret = usundt?

At frittere på traditionel vis med olie er en enkel proces. Fedtstoffet binder smagsstoffer, og de fremhæves ekstra meget! Når maden placeres i hed olie, starter en massiv tørreproces. Ved første øjekast ser det ud som om, at olien koger, men boblerne er faktisk vanddamp, der presses ud fra fødevaren. Dampen forhindrer olien i at trænge ind i maden. Når det stopper med at boble, er overfladen udtørret. Rigtigt tilberedt indeholder friteret mad ofte mindre fedt end f.eks. stegt mad!

Fritere uden olie?

Det er blevet stadig mere populært med andre typer af frituregryder som f.eks. airfryer og actifry. Med enairfryerdu kan fritere helt uden olie, hvilket betyder mindre damp, og du slipper for friturelugten, som ellers skabes, når du friterer i en frituregryde. EnActifryer en varmluftsfritøs med automatisk omrører. Med en actifry slipper du også overskydende olier og dampe!

Læs mere om, hvilken fritøse der passer bedst til dig ikøbsvejledninglængere nede på siden!

Hvad kan man fritere?

Der er meget mere end bare pomfritter at lave i fritøsen! Gode klassiske snacks eller tilbehør som løgringe, mozzarella sticks eller grønkålschips for eksempel. Mange grøntsager egner sig rigtig godt til at blive friturestegt, prøv broccoli, aubergine, stangselleri eller blomkål! Du kan også lave lækre desserter som churros og friturestegt banan.

Et varmt tip er også at bage brød eller lave lækre fish tacos med virkelig sprød fisk i din airfryer.

Udvalgte favoritter

Købsguide: Fritøs og airfryer

Pris:En fritøse er ofte et par hundrede kroner billigere end en airfryer. Men glem ikke, at en airfryer bruger minimalt med olie og desuden trækker mindre strøm end fritøsen - så i det lange løb er spørgsmålet, om prisen ikke alligevel bliver billigere for en airfryer og actifyer. Så i stedet for at lade pris være afgørende, så udgå i stedet fra, hvad du bedst kan lide af fritøse eller airfryer, når du skal handle.

Olie:Søg efter en olie med høj rygepunkt, og der er færdig fritureolie, men også olier som raps- og solsikkeolie.

Den optimale stegetemperatur er 160 grader. For at opnå dette skal du se på forholdet mellem olie mængde og ingredienser og sikre, at olien hele tiden dækker det, der tilberedes. Tommelfingerreglen er, at jo flere ingredienser du tilsætter, desto hurtigere falder temperaturen, og du kan have brug for at justere den op. På den anden side kan for få ingredienser let brænde på, og så er det bedre at sænke temperaturen lidt.

Slip madlugt:Bare mados fra en frituregryde er måske ikke noget, man ønsker at fylde hjemmet med, og der er flere gode tricks til at undgå det. Begynd med at lukke alle indvendige døre (især døren til køkkenet) og åbne køkkenvinduerne i stedet. Vask derefter gryder og pander gradvist, mens maden tilberedes. Når middagen er klar - læg en gammel brødbit i eddike og stil den frem - den vil hurtigt absorbere eventuel madlugt i køkkenet. Et godt alternativ, hvis du ikke vil lade godt brød gå til spilde, er i stedet at tage skallen fra citron/appelsin/lime og lægge den i en gryde sammen med vand. Lad blandingen simre, indtil du er fri for lugten af mados.

Rengøring:Hvor nemt fritøsen eller airfryeren er at rengøre påvirker selvfølgelig helhedsoplevelsen og hvor ofte du ønsker at bruge din nye køkkenmaskine. Tjek under produktspecifikationerne, om modellen kan skilles ad eller ej, og om skålene er udstyret med en non-stick-belægning (som også letter rengøringen). Oftest er denne type produkt konstrueret, så forskellige dele nemt kan vaskes manuelt og tåle opvaskemaskine. Øvrige overflader er ofte nemme at tørre af og holde rene.

Sikkerhed:Det sker, at olien begynder at ryge, og så er anbefalingen at slukke for varmen for at lade olien køle af. Hvis ønskes, findes der fritøsemodeller med vindue, som gør det muligt for hjemmekokken at holde øje med hele fritureprocessen. Yderligere andre modeller er udstyret med et låsbart låg, og fra et sikkerhedssynspunkt er dette at foretrække. Friturestegning involverer meget varm olie, og derfor bør man være ekstra forsigtig, så små børn og dyr ikke opholder sig i nærheden under tilberedningen.

RECEPT

Grillstegt zucchini med råkost & tzatziki

Du behøver:

6–8 personer, som forret/smårret

Tzatziki

  • 1 agurk

  • 1/2 teskefuld flagesalt

  • 350 g tyk yoghurt

  • 1 knust hvidløgsfed,

  • 1 spsk olivenolie,

  • 1 spsk citronsaft og

  • 1 1/2 spsk finhakket dild

Friteret zucchini

  • 4 3/4 dl hvedemel

  • 3 teskefulde bagepulver

  • 5 dl koldt, kulsyreholdigt vand

  • 3 gule og 3 grønne zucchinis

  • Vegetabilsk fritureolie

  • Server med radiser, fennikel og blomkål

Gør sådan her:

  1. Skræl og del agurken på halv, fjern frøene og riv den groft. Den revne agurk lægger du derefter i en skål og blander med 1/2 teskefuld flagesalt. Placer derefter skålen i køleskabet i ca. 30 minutter, så noget af væsken kan trænge ud. “Dræn agurken” ved at presse den overskydende væske ud i en si. I en ren skål tilsætter du yoghurt, 1 fed hvidløg, 1 spsk olivenolie, citronsaft, finhakket dild og blander det med agurken. Krydr og smag til med salt og peber.

  2. Sigt hvedemel og bagepulver i en skål og krydr med salt og peber. Tilsæt danskvand i portioner og pisk, indtil dejen er glat. Skær zucchini i 1 cm tykke skiver og dyp dem i dejen.

  3. Hæld fritureolie i en dyb gryde og varm op til 180°. Ryst overskydende frituredej af og fritér zucchinien i portioner i ca. 3 minutter, indtil de har en gyldenbrun farve og en sprød overflade. Lad den friterede zucchini dryppe af på køkkenpapir, krydr med havsalt og server straks med tzatziki og en råkostsalat.