Amerikanske Baratza er til den dedikerede hjemmebarista. De blev hurtigt kendt for deres kvalitets- og innovative espressomaskiner. Der findes flere modeller fra Baratza, så du kan finde den, der passer til dine ønsker. Der er lagt stor vægt på produktionsudviklingen for de forskellige modeller, så du kan stole på kværnen. Baratza er derfor ofte et meget populært valg, når man taler om espressokværne.
Fordelene ved en espressokværn
At lave den perfekte kop espresso kan være en udfordring, men investerer du i en espressokværn, så vil du gøre opgaven meget lettere.
En af de vigtigste ingredienser til en god espresso er friskmalede bønner. Sørger du for at male bønnerne lige før de skal bruges, bevares der mere smag og aroma. Smagen og aromaen vil derefter blive overført til den færdigbryggede espresso. Med en espressokværn kan du male direkte i bajonetten, så du altid er klar til at lave en velsmagende espresso.
Med en espressokværn kan du ofte indstille malingsgraden, så den kan bruges til forskellige slags kaffe. På den måde får du flere muligheder med espressokværnen end bare espresso. Det er en investering, men hvis du værdsætter en rigtig god kaffe højt, så er espressokværnen et fremragende alternativ.
Købsguide – hvilken espressokværn skal jeg vælge?
Kværnblad:Som udgangspunkt findes der to typer af kværnblade; flade og koniske. De flade kværnblade ligger ovenpå hinanden. For at justere malingsgraden flyttes disse fra hinanden. Med koniske kværnblade er der en aksel i midten af afstanden mellem disse, som bestemmer malingsgraden. Det er en smagssag, om man vælger koniske eller flade kværnblade. De flade kværnblade er ofte større og kan male flere bønner, hvilket gør dem hurtigere. Prisen på de flade kværnblade er også ofte højere end de koniske.
Filter:Espressokværnene er udstyret med et bajonetfeste, så du kan male bønnerne direkte. Det kan være en fordel at kunne male direkte i bajonetten, hvis du primært skal brygge espresso på de malede bønner. Vælger du derimod en kaffekværn, kan man male i en beholder, men dette egner sig ikke lige så godt, hvis du foretrækker espresso.
Indstillinger:Det er ikke nødvendigt, at din espressokværn har masser af forskellige indstillinger. Det kan dog være godt, hvis du ofte maler kaffe, at have lidt forskellige funktioner. Normalt har espressokværnen en puls-funktion. Du trykker, og den maler så bønnerne. Nogle er også udstyret med en auto-funktion, hvor du slipper for at holde knappen nede for at male. Så kan du selv vælge at slukke den, når den ønskede mængde er opnået. De avancerede modeller har ofte en timer-funktion, som du bare skal tænde, så klarer kværnen resten. Om disse funktioner er nødvendige eller ej, afhænger af, hvor ofte du planlægger at bruge kværnen.
)
)
Kværnsorter
Næsten alle espressokværne er elektriske. Så hvis du specifikt kigger på en espressokværn, skal du kigge på en elektrisk. Der findes dog almindelige kaffekværne, som både findes som manuelle og elektriske.
Manuel kværn:Skal du kun male bønner en gang imellem, anbefaler vi en manuel. En manuel kværn kan være besværlig i længden, hvis den skal bruges ofte. En manuel kværn har ofte et lidt mere retrodesign, hvis dette ønskes. På de fleste modeller kan du vælge malingsgrad, så du kan male til den kaffe, du ønsker.
Elektrisk kværn:Hvis du derimod har planlagt at male kaffe ofte, er en elektrisk kværn at foretrække. Der findes et hav af forskellige elektriske kværne, hvor alle har enten puls-, auto- eller timer-funktion. I de fleste tilfælde får du mere præcise indstillinger på malingsgraden med en elektrisk kværn. Du kan også indstille til hvilken kaffe, du har tænkt dig at lave, som for eksempel espresso, stempelkande eller filterkaffe.
Populære mærker
)
)
Italienske Anfim har mere end 50 års erfaring inden for espressokværne. De har fokuseret på den funktionelle design og deres høje kvalitet. Virksomheden er baseret i Milano, og hvis der er noget, italienerne værdsætter højt, er det en god kop kaffe. Det enkle og tidløse design passer ind i ethvert hjem, samtidig med at den vigtige kafferaroma bevares, når du maler bønnene. På den måde kan du nyde en perfekt kop espresso hver gang.
)
Et firma, der har fokus på at fremme den italienske espressokultur, er Rancilio. Fokus ligger på det gode kaffe hele vejen gennem brygningen. Derfor fremstiller de både espressokværne og espressomaskiner. Det fokus, der er lagt på den banebrydende teknologi og design, gør, at Rancilio er elsket både i det private og professionelle. Ønsker du en espressokværn med et professionelt præg, bør du helt klart overveje Rancilio.
)
Et af de mest kendte mærker inden for kaffeverdenen er Rocket. De håndlavede maskiner udstråler den bedste italienske kvalitet. Stort fokus ligger på detaljerne og kvaliteten, så du altid får den bedste kop kaffe. Rocket er til den ultimative kaffeelsker, der ønsker at have fingeren med gennem hele bryggeprocessen. Derfor er espressokværnene fra Rocket også elsket over hele verden og bør overvejes som et stærkt valg.
Brygg-guide
Selv om den perfekte espresso er en smagssag, så findes der nogle enkle tricks, som du kan følge for altid at kunne lave en velsmagende kop. Baseret på dette kan du altid justere lidt, så espressoen bliver præcis, som du vil have den.
Begynd med at forvarme din espressomaskine og lad vandet køre igennem både maskinen og filteret. Mens maskinen varmes op, maler du dit kaffe i din espressokværn. Teksturen er det absolut vigtigste for at lave en god espresso. Bliver det for fintmalet, risikerer du, at espressoen bliver overekstraheret og derfor smager bittert og brændt. Er det derimod for groftmalet, vil espressoen i stedet blive underekstraheret, hvilket gør, at smagen bliver svag og vandet med en sur eftersmag. Den perfekte tekstur minder om rørsukker.
Med en espressokværn kan du dosere direkte ned i bajonetten, så portafiltret er klar til brygning med det samme. Du kan have som grundregel at indstille kværnen til en eller to shots. En dobbeltshot ligger normalt mellem 14–18 gram. Sørg for at tampe kaffen ordentligt og jævnt, så vandet sikkert løber igennem med en jævn fart.
Derefter placerer du portafiltret i maskinen, og du er klar til at begynde at brygge. Den optimale bryggetid er mellem 20–30 sekunder.
Nu er du klar til at nyde en kop velsmagende, nybrygget espresso.
)
)