6 trin til den perfekte kaffe
At lave kaffe derhjemme er en kunst. Men med blot et par små tricks lykkes det at kunne lave en rigtig god kop kaffe. Vi giver dig de rigtige tips!
Trin 1: Frisk kaffepulver. Jo friskere kaffe, jo bedre. Kaffe er næsten lige så følsom over for syre som vin er. En åben pakke med brygningskaffe holder sig frisk i op til en uge, hvis du opbevarer den korrekt. Opbevar kaffen køligt, mørkt og tørt, helst i køleskabet. Opbevar den i den originale pakke, luk den tæt og anbring den i en lufttæt kaffebeholder.
Trin 2: Korrekt temperatur. For at kaffen skal smage så godt som muligt, kræves en temperatur på ca. 92-96 grader, samtidig skal pladen, som gryden står på, aldrig være varmere end 83 grader. Til det, kræves to elementer. De billigste bryggere har ofte et element med en temperatur på ca. 80-88 grader. Her frigives smagene ikke nok, fordi temperaturen er for lav, samtidig kan kaffen stå og miste smagen på en varm plade.
Trin 3: Passende mængde. Overdosér ikke kaffen i din brygger, da den bliver bitter. Cirka 7 gram kaffepulver pr. kop er tilstrækkeligt. Hvis du ønsker en stærkere kaffe, kan du skifte til en mere mørkristet type bønne.
Trin 4: Koldt vand. Brug altid koldt og frisk vand. Jo hårdere vandet er, jo hurtigere flyder det gennem kaffen, og smagene bliver ikke indhentet. Et tip er, at bruge en mere mørkristet og finmalet kaffe, der bremser vandets rejse. Hvis vandet er meget blødt, er en grovere formalet kaffe bedst egnet.
Trin 5: Omrør. Rør i kanden, før du serverer kaffen. Det meste af smagen ligger i toppen, og vil derfor blive serveret først. Server i en tynd porcelænskop.
Trin 6: Rengør. Glem ikke at rengøre bryggeren regelmæssigt for kalk, fedt og eventuelle rester.