Champagneglas

Champagneglas

Tre Typer af Glas

Fløjteglas (flute)

Et langt glas med en smal omkreds og lang eller mellem lang stilk. Et elegant glas, der tydeligt viser drikkens bobler. I kupen kan man ofte mærke en ru overflade, hvor boblerne samles og rejser sig til toppen af glasset. Det er designet til at øge strømmen af bobler i drikken. Dette glas bruges ofte til mousserende vine af yngre årgang, da formen på kupen ikke hjælper meget med at bevare duften af en god champagne.

Tulipanglas (tulip)

Tulipanglasset ligner meget fløjtglasset, forskellen er, at åbningen buer indad med en bredere talje. Udformningen af dette glas gør, at duftene fanges og føres op til næse og mund, når man drikker. Den smalle åbning gør, at drikken når tungens forreste del, og dermed fremhæves sødmen i drikken. Derfor er dette et populært glas blandt eksperter. I sin udformning ligner glasset et hvidvinsglas, så mange finsmagere vælger at servere champagnen i hvidvinsglas frem for i coupe- eller fløjtglas.

Tefatsglas (coupe)

Et æstetisk tiltalende lavt glas med bred kant. Dette er et stilfuldt glas, der passer rigtig godt til bryllupper og festlige begivenheder på grund af dets fine design. Desuden er dette glas perfekt til et imponerende glastårn. Dog har boblerne og duftene en tendens til at slippe ud i den store åbning, så hvis du er på udkig efter et ekspertglas, bør du sigte mod et tulipanglas.

CHAMPAGNE, CAVA, PROSECCO?

Hvad er forskellene på alt boblen? De forskellige mousserende vine adskiller sig faktisk meget fra hinanden, når det kommer til både fremstillingsmetoder, druer og smag.

Champagne – nordfrankrig

  • Smag:Produceres i et køligt klima og kalkrigt jord, som bidrager til en karakteristisk boble med tydelig syre.

  • Gæring:To jæsnings i flasken

  • Lagring:Skal have lagret mindst 15 måneder sammen med den gær, der derefter bliver tilbage i flasken (gærbunden).

  • Område:Kun champagneområdet i Frankrig.

  • Druer:Primært pinot meunier, pinot noir og chardonnay. Men også arbanne, petit meslier, pinot blanc og pinot gris må anvendes. Druerne forekommer både enkeltvis og som blanding.

Cava – Spanien

  • Smag:Tør stil, middelhøj syre

  • Gæring:To jæsnings i flasken

  • Lagring:Skal have lagret mindst 10 måneder sammen med den gær, der derefter bliver tilbage i flasken (gærbunden).

  • Område:Produceres i seks tilladte vinområder i forskellige dele af Spanien.

  • Druer:macabeo (viura), parellada, xarel-lo, garnacha, monastrell, grenache, malvoisie, trepat, pinot noir eller chardonnay

Prosecco – nordøstlige Italien

  • Smag:Frugtagtig

  • Gæring:En gæring på flaske og en gennem charmatmetoden i ståltank eller tryktank

  • Lagring:Minimaltiden er 30 dage, men gæringen kan også være i flere måneder.

  • Område:Produceres primært til regionen Veneto

  • Druer:Glera

  • Øvrigt:Hvis der står frizzante på etiketten, så er det prosecco i let perlende stil, og står der spumante, så er det mere bobler ligesom champagne og cava.