Vinglas
Når man skal vælge det rigtige
kan det være en hel videnskab i sig. Smagen i vinen kan ændre sig drastisk mellem forskellige glas. Derfor gælder det om virkelig at vælge det rigtige glas til den rigtige vin. Hvis du gør det, så vil det gøre meget for vinoplevelsen. Vi har mange smukke vinglas, forhåbentlig kan du finde glas, der er perfekte til dig.
Vi tilbyder vinglas fra mærker som Bodum, Eva Solo, Iittala, Orrefors, Rice, Rosendahl, Spiegelau og Rosenthal. Bland dette store sortiment har vi flere slags vinglas. Her finder du rødvinsglas, hvidvinsglas og champagneglas. Det er meget sjovt at samle på fine vinglas. Det er også en meget værdsat gave, der holder hele livet.
Du finder også vinglas i plast, som findes i forskellige varianter. Disse er meget fine og praktiske at tage med i picnickurven, ved poolen, i båden eller på campingferien! Plastglassene er af meget høj kvalitet og kan slet ikke gå i stykker.
)
DEN RETTE VIN I DET RETTE GLAS MED JENS DOLK
VÆLGE DET RETTE GLAS
)
Sauvignon Blanc
Druen:Sauvignon Blanc er en af verdens mest populære grønne druer. Vinene adskiller sig lidt i stil afhængigt af dyrkningsland, men fælles for dem er en frisk og aromatisk karakter. Almindelige indslag er grønne æbler, stikkelsbær, hyld, græs, brændenælder.
Glasset:Et vinglas med en stor, høj skål og relativt lille åbning anbefales. Formen forstærker friskheden i druen og intensiteten i duften. Desuden giver det vinen en god balance mellem frugt, syre og mineralitet.
)
Riesling
Druen:Riesling er en populær grøn drue, og rieslingvine findes i mange forskellige former. Unge vine har ofte en tydelig tone af citrus, mens lagrede vine er mere generøse med toner af bl.a. honning, abrikos og petroleum. Fælles for vinene er, at de falder ind under kategorien frisk og frugtagtig.
Glasset:En lille, høj skål med relativt lukket åbning, der balancerer syren i vinen ved at fremhæve druens frugtagtig. Af samme grund passer dette glas til rødvine med fin syre og balancerede tanniner, eksempelvis Zinfandel og Chianti.
)
Pinot Noir
Druen:Pinot Noir er en populær blå drue med oprindelse i Frankrig. Pinot Noir fra den nye verden (vinlande uden for Europa) er ofte sødere og mere komplekse end den franske. Pinot Noir fra Bourgogne er kendt for sin friskhed og mørke bæraroma.
Glasset:En stor, generøs skål passer perfekt. Et glas til New World Pinot Noir har en lige del (læbe) øverst, som fører vinen forbi tungespidsen, hvilket gør sødmen i vinen mindre påtrængende. Et glas til Old World Pinot Noir fører derimod vinen til tungens forreste del og fremhæver frugtsødmen i den syrlige vin.
)
Zinfandel
Druen:Zinfandel er en blå drue, der er dyrket i USA og Californien siden 1800-tallet. I 80'erne besluttede et par vinproducenter at fremstille en kvalitetsrødvin af druen. Det er denne vin, der kendetegner Zinfandel i dag. En kraftig, frugtagtig vin med medium tannin og toner af solmodne bær.
Glasset:Her passer et relativt lille glas med en langstrakt skål og en lukket åbning. Formen dæmper syren og alkoholen i drikken og fremhæver i stedet vinens bærhed. Derfor fungerer glasset også til hvide vine med frisk syre og frugt, f.eks. Riesling.
)
Shiraz/Syrah
Druen:Shiraz- og syrahvine laves af den samme blå drue. Navnet afslører, hvilken stil vinen har. Syrah er stramme vine med en frisk syrlighed og smag af blommer og kirsebær. Shiraz er varmere og mere generøs, har en peberagtig tone og smag af vilde hindbær og brombær.
Glasset:Et glas til syrah har en rund skål med en ret lille åbning. Skålens form forstærker duften i vinen og giver den en rundere, mindre stram smag. Et glas til shiraz har en stor, høj skål med en bred åbning.
)
Cabernet/Merlot
Druen:Cabernet Sauvignon er en af verdens mest kendte blå druer. Vine lavet af disse druer har ofte en kraftig smag med meget tannin og høj syre, samt toner af sorte ribs.
Glasset:En stor, høj kop med forholdsvis bred åbning forbedrer oplevelsen af vinen ved at mildne stræven og syren. Det gør, at frugtsødmen i druen træder frem, og smagen af vinen bliver både rundere og fyldigere.
)
Chardonnay
Druen:En af vinverdenens mest kendte grønne druer. I vindistriktet Chablis i nordlige Bourgogne er chardonnayvine som regel sprøde og frugtige med tydelig tone af citrus. I øvrige Bourgogne og i den Nye Verden er vinene mere fyldige og smagsrige. Det skyldes, at klimaet er varmere – men først og fremmest at chardonnayvine uden for Chablis lagres på egetræsfade.
Glasset:Øget chardonnay gør sig bedst i et glas med en lille åbning, som styrer vinen til tungens forreste del. Så træder frugtsødmen frem, og vinen får en rundere smag med mindre syre. Egefadslageret chardonnay passer bedre i et glas med stor kupa og ved åbning, som gør, at vinen får mere luft. Det forstærker vinens aroma og generøse egefadstoner.
)
Champagne
Druen:Champagne er verdens mest kendte mousserende vin. En klassisk champagne fremstilles af saft fra druerne Chardonnay, Pinot Noir og Pinot Meunier. Kun mousserende vine, der produceres i distriktet i Frankrig, må kaldes champagne. Vinene fremstilles ved hjælp af den traditionelle champagnemetode: en almindelig vin produceres af druesaften, som derefter får lov at gære endnu en gang på flaske. Vinen får en rigelig mængde bobler, som kommer fra det høje tryk, der dannes i flasken, og den karakteristiske brødhed træder frem.
Glasset:Kupan fremhæver en specifik drik og ikke en specifik drue. Champagneglasset passer perfekt til alle typer af mousserende vin. Den store kupan løfter aromaerne og fremhæver dermed vinets brødhed og friskhed. Den indsnævrede åbning koncentrerer duftene til næsen og styrer desuden drikken til tungens forreste del, hvilket gør, at oplevelsen af sødme bliver større.
Champagnens ABC
Blanc de Blancs:Champagne der er fremstillet udelukkende af Chardonnay. Den har en god holdbarhed.
Brut:Tør champagne.
Blanc de Noirs:Champagne fremstillet af udelukkende blå druer, det vil sige Pinot Noir eller Pinot Meunier.
Cuvée:En blanding af stille vine.
Dosering:Tilsætning af en lille mængde sød væske.
Demi-sec:Halvsød/Sød champagne.
Ekstra brut, brut non dosé, brut nature, ultra brut:Ekstra tør champagne.
NV, Non vintage, Non millésimé:Champagne blandet af vin fra flere årgange.
Prestige:Luksuschampagne fra de store huse. Laves på stille basisvin af højeste kvalitet.
Rosé:Champagne i forskellige rosa nuancer.
Sec:Halvtør champagne.
Vintage, Millésimé:Årgangschampagne laves som regel kun i gode vinår.
CAVA & PROSECCO
Prosecco og cava – hvorfor smager de forskelligt?
Det er ikke kun druesorter og fremstillingsland, der gør, at cava og prosecco smager forskelligt! Fremstillingsmetoderne adskiller sig på en afgørende måde og giver anledning til vine med forskellige fordele.
Cava
Cava fremstilles efter den traditionelle metode med en anden gæring på flaske. Man tager udgangspunkt i et færdiggæret vin, tilsætter ny gær og sukker og fylder på flasker, som lukkes. Når vinen gærer, kan kuldioxiden ikke slippe ud, og vinen bliver boblende - mousserende. Efter den anden gæring skal vinen ligge længe med gærcellerne tilbage, og det er her, de typiske brødede og mangefacetterede smagsnuancer i cavan opstår. Champagne og cremant fremstilles efter samme metode.
Prosecco
Proseccons anden gæring sker i stedet i tryktank og går betydeligt hurtigere. Så snart gæringen er færdig, tappes vinen på flaske, og kontakten med gærbunden bliver dermed meget kort. Det gør, at de oprindelige viners aromaer bevares i meget højere grad, og de brødede, mere komplekse smage udebliver.
)
)
Karafler, vakuumpumper, kølere og alt hvad der hører til!
Luftning af vin er vigtigt, og det er ikke nok bare at åbne korken på vinflasken, den er for lille. For at fremhæve vinens rette karakter kræves der meget luft for at fjerne sulfater. Jo yngre vinen er, desto større volumen kræves der på karaffen. At bruge en karaffel er ikke kun godt for at forbedre smagene, det forbedrer også oplevelsen visuelt. Et rigtig godt tip er at opbevare vinen med hjælp af en vakuumpumpe!
)
)