Der er få ting, der kan sammenlignes med duften af nybagt brød. Når du bager dit eget brød, ved du, hvad der er i. Det garanterer
ikke kun friskheden, men det giver dig også mulighed for at bage præcis det brød, du har lyst til. At bage brød derhjemme kan være
både sjovt og kreativt. Uanset om du er nybegynder eller en erfaren bager, er der altid noget nyt at opdage. Måske er du tiltrukket af
klassiske opskrifter som surdejsbrød med den karakteristiske sprøde skorpe og det fugtige indre, eller måske har du lyst til at
eksperimentere med forskellige meltyper og smagsgivere som frø, nødder og tørret frugt. Vi giver også tips om flettet
bondebrød og det lækre Fougasse-brød.
Hvis der er noget, som pandemien lærte os, så var det, at der ikke er noget bedre end duften af hjemmebagt brød. Vi kommer her med tre forskellige brød, som består af gode basisdeje, som du kan bage som de er, eller trylle videre med og eksempelvis forme til boller eller toppe med andet godt.
Hvis der er noget, som pandemien lærte os, så var det, at der ikke er noget bedre end duften af hjemmebagt brød. Vi kommer her med tre forskellige brød, som består af gode basisdeje, som du kan bage som de er, eller trylle videre med og eksempelvis forme til boller eller toppe med andet godt.
Fougasse er et fransk brød, som er formet som et hvedeaks. Det er ikke kun et smukt brød,
men også lækkert at servere til et middagsselskab, hvor gæsterne selv kan bryde brødet.
Du skal bruge:
Sådan gør du:
Tilbuddet gælder farverne Mineral White, Glossy White, Black & Black Diamond
Tilbuddet gælder farverne Mat Black & Grå
Tilbuddet gælder KSM185 i farverne Creme, Rød, Rød Metallic, Sort, Cast Iron, Pebble Palm, Medallion Silver & Kyoto Glow
Denne bageskål fra KitchenAid er specielt velgegnet til brød. Den er udformet, så den passer til køkkenmaskiner med foldbart drivhoved fra KitchenAid. Skålen er fremstillet i keramik, har en kapacitet på 4,7 liter og hævemarkeringer på indersiden. Skålen tåler op til 260°C, men tåler også nedfrysning, mikroovn og opvaskemaskine.
Vores første brød er et surdejsbrød, som er bagt i en støbejernsgryde. Her former vi dejen med hånden – dejen skal altså ikke æltes. Den røres blot sammen, og så foldes dejen sammen to-tre gange før den formes til brød og sættes på køl for at udvikle sig. Hvad angår redskabet, så er det et ret overskueligt projekt. Reelt set kræver det kun en skål, en dejskærer til at snitte dejen, en hævekurv og en gryde til at bage i. Men til gengæld kræver det lidt tålmodighed, da det reelt set tager to dage fra du starter, til du står med brødet i hånden. Der er ikke meget arbejde i processen, og når du først kommer ind i rytmen, så er det hurtigt klaret.
Det er mere enkelt, end man skulle tro. Faktisk er det bare vand, mel og nogle af de gode bakterier, som i forvejen findes i luften. Når du starter surdejen op, kan du med fordel bruge fuldkornsmel, da der er mere power i det. Hvis man har en dej, som er en smule træt, kan det også være en god idé at friske surdejen op med halvt fuldkornsmel.
Selve starteren tager 3-5 dage, og så skal den ellers blot friskes op derfra. Hvis du har planer om at bage cirka en gang om ugen, kan du bare lade den stå let lukket til på køkkenbordet og friske den op, før du skal bage. Går der længere tid imellem bagningen, så opbevar den på køl, og frisk den op, når du vil bage.
Surdejsstarteren består af 100 gram vand, 50 gram hvedemel og 50 gram fuldkornshvedemel. Rør det let sammen, og kom det i et glas, som står let åbent, så ilt kan komme til og fra. Lad den stå 3-5 dage, indtil det bobler på toppen og dufter let syrligt. Kassér halvdelen, og suppler med 50 gram vand og 50 gram mel.
To dage før du skal bage, tager du surdej fra, så der kun er cirka 2 spiseskefulde tilbage i glasset, og tilsætter så 50 gram mel og 50 gram vand. Derefter skal det stå fremme til dagen efter. Cirka 2 timer før du skal slå dejen op, tilsætter du endnu 50 gram mel og 50 gram vand.
Hvis du bager ofte, altså mere end en gang om ugen, kan du nøjes med at friske dejen op et par timer før bagning.
Du kan teste om surdejen er klar til bagning ved at komme en smule i et glas vand. Hvis dejen flyder er den klar til at bruge. Har du lige frisket den op, skal den stå lidt længere. Har du ikke frisket op lang tid, skal den friskes op fra start.
Surdejen er nu bageklar. I denne portion er der altid til cirka 2 brød og en rest, som der kan arbejdes videre med.
Sættet indeholder alt, hvad du skal bruge for at komme i gang med at bage brød og kager med surdej. Sættet er oplagt til alle, der vil prøve kræfter med den ædle kunst at lave sin egen surdej. De medfølgende instruktioner i pakken sikrer, at det bliver nemt og sjovt at fremstille sin egen surdej.
I sættet får du en perforeret baguetteform med plads til to klassiske baguettes. Sættes indeholder også en ridsekniv, så dine baguettes kan få det genkendelige, klassiske smil. Derudover indeholder sættet en traditionel brødform på 30 centimeter, du kan bruge til franskbrød, rugbrød eller luftige kager.
Hvor surdej kræver tid, kræver et flettet brød lidt teknisk assistance. Det kan selvfølgelig gøres
med hænderne, men det er også skønt at overlade det til sin Teddy.
Denne klassiske, bløde bolledej kan næsten bruges til det meste. Hvis du tilføjer lidt kardemomme kan dejen bruges til kanelsnegle. Form den til boller eller små aflange pølsebrød, så sender du din hjemmelavede
junkfood i den 3. himmel. Tilføj enten rosiner eller chokoladeknapper, og du har pludseligt lækre fødselsdagsboller. Prøv at bage den i en form, og få et uovertruffent godt toastbrød.