De velkendte og lækre kartofler skåret ud som firkantede stave - også bedre kendt som pommes frites, er svære ikke at elske. Pommes frites bruges som tilbehør til alverdens retter eller nydes helt for sig selv. Desværre er pommes frites meget usunde, hvis man laver dem helt på traditionel vis, hvor de er tilberedt i flere liter fritureolie. Men der findes sundere alternativer, hvor du ikke behøver at gå på kompromis med pommes frites-oplevelsen.
Ønsker du at have mere føling med dine hjemmelavede pommes frites, kan du med fordel investere i et pommes frites jern. På den måde kan du enkelt skære kartofler eller andre rodfrugter op til pommes frites. Det sikrer et flot og ikke mindst ensartet resultat hver gang. Når dine hjemmeskårne pommes frit er klar, kan du tilberede dem som du ønsker - f.eks. direkte i ovnen eller på en airfryer. Nogle mandolinjern har klinger til pommes frites inkluderet.
En airfryer er elsket blandt madentusiaster og bruges i dag til meget mere end pommes frites. Den er nem og ligetil at bruge, og arbejder på mange måde som en almindelig ovn - med sørger for at den varme luft cirkuleres bedre. Derfor kan du også tilberede pommes frites med minimalt eller slet ingen olie, afhængig af modeller du bruger.
Det er nemt at lave sin egne pommes frites. Alt du skal bruge er bagekartofler, en smule olie og salt.
Skyl kartoflerne grundigt og skær dem i lige store stykker. Læg dem i blød i koldt vand i 30 minutter, eventuelt med en smule is for at sikre nedkøling. Tag dem herefter op af vandet og tør dem med et viskestykke. Hæld kartoflerne i en pose med olie (½ spsk olie per 2-3 kartofler) og ryst posen godt, så olien bliver fordelt på kartoffelstykkerne. Du kan i samme omgang eksperimentere med krydderier, og gøre dine pommes frites unikke. Nogle tilføjer også en smule revet parmesan.
Herefter skal dine pommes frites straks tilberedes. Dette kan være i din airfryer, eller i en almindelig ovn på varmluft. Tilberedningstiden er omkring 20 minutter afhængig af varmen og metoden - giv dem til de har en passende farve.
I stedet for kartofler kan du også eksperimentere med andre rodfrugter, som f.eks. gulerødder, pastinakker, rødbeder eller jordskokker. De skal i det store hele behandles på samme måde som kartofler. Skær dem i stave eller både, og vend dem i en smule olie, salt og peber. Bag dem i ovnen med ca. 25-30 minutter ved 220 grader. Prøv gerne at eksperimentere med andre krydderier som f.eks. paprika, hvidløg eller chili efter smag og retten det skal serveres til. Vi kan også anbefale at vedlægge rødløg eller nogle krydderurter, som f.eks. rosmarin.
Grønne bønner er ikke det de fleste forbinder med pommes frites. Men vend dem i en smule olie og salt, og giv dem ca. 20 minutter i ovnen ved 200 grader - så har du sprøde og lækre (sunde) bønnefritter. De kan også tilberedes direkte fra frost, hvor de skal have 30-40 minutter og du gerne må vende dem undervejs.
De er på grænsen til at blive kaldt noget med fritter, men ristede broccolistokke er en af vores favoritmåder at spise broccoli på. Skær dine buketter til noget som minder om pommes frites, og vend dem i en smule olie og drys med salt. Bag dem i 25-30 minutter ved 200 grader. De må gerne være en smule brændte på overfladen.