Drink Specific-serien fra Riedel er verdens første serie med drinks-specifikke glas. Riedel var ligeledes også de første i verden til at designe drue-specifikke vinglas. De har nu formået at tage skridtet videre og udviklet Drink Specific serien.
Serien består af seks forskellige glas; Neat, Rocks, Highball, Fizz, Nick & Nora og Sour. Alle glas er designet til at forbedre smagsoplevelsen af mange forskellige drinks. Flere ting kan spille ind for drinkens smag, bl.a. glassets størrelse og udformning. Riedel har udviklet Drink Specific-serien i samarbejde med den kendte mixologist Zane Harris. Du kan blive endnu klogere på designet bag de forskellige glas i videoen herunder. Nogle af modellerne har endda en markering ved seks centiliter, da det er en stor hjælp når man mixer drinks. Vil du vække din indre bartender til live, så bør du bestemt tage et kig på denne serie.
Som navnet antyder er Neat-glasset specielt godt til den type spiritus og drinks der bør nydes “neat”. Nærmere at den bør nydes uden is eller vand. Det kan f.eks. være bourbon, whisky, cognac, brandy eller sazerac. Glasset minder om Riedels Rocksglas, men er noget enklere i modellen.
Rocks-glasset har du måske stødt på før, da det er mere normalt indenfor drinks-verdenen. De kaldes også for “old fashioned”-glas. Det stammer fra den populære whiskydrink med samme navn. Glasset er ideelt til drinks, der serveres “on the rocks” - serveret over store isterninger eller knust is.
Dette glas er special-designet til longdrinks. Det er drinks der oftest serveres med en stor mængde is. I den anledning er glasset også fremstillet med en forholdsvis stor bredde. En populær longdrink er den velkendte Mojito - se hvordan den kan laves i videoen nedenfor.
2 myntekviste
2-3 tsk. sukker
4 cl. lys rom
2 cl. limejuice
Danskvand
1 skive lime
Sådan gør du:
Kom mynten i et highballglas. Kom sukker oveni og mos indtil mynten er knust. Hæld rom og limejuice i og rør rundt. Fyld knust is i glasset og top med danskvand. Pynt med lime og mynteblade. Klar til servering!
Fizz-glasset minder om Highball-glasset, dog noget smallere og har en hel glat inderside. Den glatte inderside sikrer at brusende drinks, som f.eks. Gin Sour og Bourbon Lift, ikke skummer over når du hælder op.
En populær model på barer hele verden over. Formen på Nick & Nora tvinger dig til at vippe hovedet tilbage når du drikker. Det gør, at drinken lander midt på tungen i stedet for på spidsen. Derved passer glasset perfekt til drinks med en tydelig spiritus-smag såsom Martini og Manhattan.
Dette glas er også en favorit hos bartenderen. Stilken hjælper til at holde din sourdrink kold og formen på selve glasset forstærker aromaerne i drinken. Sour-glasset er perfekt til at nyde en velsmagende Pisco Sour - se hvordan den nemt kan laves i videoen nedenfor.
8 cl. pisco
4 cl. citronjuice
4 cl sukkerlage
1 æggehvide
Nogle dråber Angostura bitter
Sådan gør du:
Fyld et sourglas med is. Hæld pisco i en shaker og tilsæt citronjuice, sukkerlage, æggehvide og lidt isterninger. Ryst den godt. Hæld det over isen i sourglasset og pynt med nogle dråber Angostura bitter. Klar til servering!
Et godt supplement til de drinks-specifikke glas er mixerkanden fra Riedel. Den lader dig nemt mixe alverdens drinks og derefter hælde op uden at spilde.