Når en blender ikke bare er en blender, har du måske overvejet at investere i en powerblender. En powerblender går også under betegnelsen highspeed- eller highend-blender, men fælles for betegnelsen er den ekstra motorkraft. En powerblender har kraften til at klare langt flere opgaver end en almindelig blender, hvorved den i nogle situationer kan erstatte andre køkkenmaskiner.
Vi har lavet en video, hvor vi giver dig et overblik over de mest populære powerblendere på markedet. Samtidig får du til slut inspiration til 5 ting du kan bruge din powerblender til (og nej, smoothie er ikke en af tingene).
Effekt
Ovenordnet set er watt et begreb for hvor meget strøm et produkt bruger, og ikke nødvendigvis hvor kraftigt det er. Det handler om, hvordan den formår at udnytte sine watt. Men skal man sætte et tal på, har de fleste powerblendere minimum 1200 watt.
Programmer
En powerblender der er udstyret med alverdens forudindstillede programmer, er ikke nødvendigvis bedre end den model, der kun har tænd/sluk-knap samt hastighedsindstillinger. De kan det samme - forskellen er bare om du skal vælge et program, eller om vil justere hastighed og køretid manuelt. For nogle er de forudindstillede programmer at foretrække, hvor de for andre er ligegyldige. Hvis en powerblender f.eks. ikke er udstyret med en suppefunktion, betyder det nødvendigvis ikke at den ikke klarer opgaven. I sidste ende handler det om hastighed og tid.
Stav / Ikke stav
Om man foretrækker blenderstaven eller ej, er en vurderingssag. Nogle producenter mener ikke den er nødvendig, hvor andre sværger til at bruge den. En af dem som ikke mener at det er nødvendigt er Blendtec, som dog i stedet for har en special-kande til de mere vanskelige opgaver.
Lydniveau
Høje hastigheder = høj larm. Man skal forvente, at en powerblenders støjniveau er højere end en almindelig blender. Til gengæld arbejder den i kortere tid, og resultatet er ikke til at tage fejl af. På nogle af de største powerblender-modeller kan du få et lydskjold, der isolerer noget af lyden.
Kniv
Knivsystemerne er helt forskellige fra producent til producent. Det er svært at sige, hvilket system der er bedre end andre, for på mange punkter kan de ikke sammenlignes. Nogle modeller har skarpe knive, der skærer råvarerne i småstykker. Andre har ikke skarpe knive, men en speciel udforming, som gør at råvarerne stadig pulveriseres ved de høje hastigheder.
Vi kan ikke svare på, hvilken powerblender hos KitchenOne som er den bedste, da alle klarer opgaven godt på hver deres måde. Det er i sidste ende en personlig sag, da det kommer an på hvad man vægter højest.
En powerblender er en større investering, så du skal kun vælge en blender af denne kaliber, hvis du vil bruge den som en aktiv del i køkkenet. Du skal ikke vælge en powerblender, hvis du kun påtænker at lave en simpel smoothie i ny og næ. Men når du først oplever de mange muligheder, vil du klart forstå at den kan være investeringen værd.
Vi mener at powerblenderen er meget mere end en blender. Det er nærmere en multimaskine, som indgår som en stor del af hverdagen i køkkenet. Vi vil gerne give dig lidt inspiration og opskrifter med på vejen, så kan du blive klogere på hvad den kan bruges til.
Ingredienser (4 personer):
3 store røde peberfrugter
1 kg friske tomater
1 håndfuld frisk timian
2 spsk olivenolie
Friskkværnet peber
Havsalt
Fremgangsmåde - med powerblender: Skær peberfrugter og tomater ud i grove stykker. Blend dem i blenderen med frisk timian. Smag til med salt og peber. Server med friskbagt brød.
Fremgangsmåde - uden powerblender: Skær peberfrugter og tomater i grove stykker. Fordel dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Drys med timian og olivenolie. Bag i ovnen ved 200 grader varmluft i ca. 40 minutter til skindet på peberfrugterne begynder at blive brune. Hæld bagepladens indhold i en blender og blend godt sammen. Smag til med salt og peber. Server med det samme med friskbagt brød.
Ingredienser (4 personer):
2 små modne bananer
5 dl plantemælk
100 g havregryn
1 tsk bagepulver
2 tsk vaniljesukker
200 g mel
kokosolie til stegning
Fremgangsmåde - med powerblender:
Blend først bananer og plantemælk. Tilsæt havregryn, bagepulver og vaniljesukker og puls et par gange. Tilsæt halvdelen af melet puls igen og til sidst blendes det sidste mel med. Varm en pande eller et vaffeljern og steg pandekagerne eller vaflerne med lidt kokosolie.
Ingredienser (6 boller / 2 pizzabunde):
2,5 dl lunken vand
25 g gær
1 spsk sirup
1 tsk salt
2 spsk olivenolie + ekstra til æltning
400 g speltmel
Fremgangsmåde:
Blend først vand, gær, sirup, salt og olivenolie og puls i ca. 4 sekunder. Tilsæt mel lidt efter lidt. Puls imellem. Til sidst vil dejen samle sig til et kugle. Lad dejen hæve i blenderkanden i ca. 15 minutter.
Hæld lidt olivenolie på et spækbræt eller på køkkenbordet og hæld dejen ud på bordet. Ælt dejen og form den til 6 boller eller to pizzabunde. Drys med lidt ekstra mel hvis nødvendigt.
Boller: Lad bollerne hæve tildækket på køkkenbordet i en times tid. Bag ved 200 grader varmluft i ca. 15 minutter.
Pizza: Form til pizzabunde, påfør fyld og bag pizzaerne ved 250 grader varmluft i ca. 8-10 minutter til kanten er gylden og sprød.
Ingredienser (6-8 portioner, 8+ måneder):
500 g søde kartofler
200 g røde splitlinser
1 dl ME, MM, havremælk eller kokosmælk
Olivenolie
Fremgangsmåde:
Skyl søde kartofler og skær dem i skiver, behold gerne skrællen på, hvis de er økologiske. Læg dem på en bageplade og pensl dem med lidt olivenolie. Bag ved 200 grader varmluft i ca. 18-20 minutter til de er bløde. Kog linser i 5 dl vand til de er kogt ud. Blend nu de bagte søde kartofler, kogte linser og mælk til en cremet masse. Hvis du bruger ME eller MM, så vent med at tilsætte mælken før servering, et par spiskeskefulde per portion. Del mosen op i 6-8 portioner og frys dem ned i frysevenlige beholdere.
Ved optøning: varm mosen i en gryde inden servering, Tilsæt en smule fedtstof.
Ingredienser:
Frosne bananer
Kakaopulver
Evt. plantemælk
Fremgangsmåde - med powerblender:
Kom alle ingredienser i og blend til isen får den ønskede konsistens. Kom evt. lidt plantemælk i undervejs for en mere cremet konsistens.
Ingredienser (1 liter):
100 g mandler
1 liter vand
Fremgangsmåde:
Læg mandler i blød i rigeligt koldt vand i en skål i køleskabet natten over. Si iblødsætningsvandet fra og hæld mandlerne i en blender med 1 liter vand. Blend på høj hastighed indtil mandlerne er helt blendet ud. Du kan bruge den ufiltrerede mandeldrik til smoothies, grød og overnight oats. Du kan også hæld den igennem en si et par gange, for aller bedste resultat brug et rent viskestykke eller et osteklædde. Opbevar mandeldrikken i en lufttæt beholder. Ryst inden servering. Kan holde sig i ca. 4-5 dage på køl.
Ingredienser:
Mandler efter behov
Fremgangsmåde:
Hæld mandler i din blender og blend igennem indtil du har en cremet masse. Hvis du har en blenderstav eller en speciellavet kande til formålet, er det oplagt at bruge det. Du har mandelsmør på få minutter.
Ingredienser:
Mandler efter behov
Fremgangsmåde:
Hæld mandler i din powerblender, puls et par gange indtil du har fint mandelmel.
Som du kan se, er der mange grunde til at toppen af poppen kaldes en powerblender. Derfor kan det også være svært at sige hvilken der er bedst. Det kan kun du vurdere. Der er mange gode grunde til at investere i en powerblender, og når du først får åbnet op for mulighederne, garanterer vi, at du også vil se fordelene.
Er du blevet overbevist om, at du skal have en power blender så kan du finde vores store udvalg lige her. Husk, at vi hos KitchenOne altid sidder klar til at hjælpe dig med dine spørgsmål.