For at du eller den næste ejer kan bruge en kniv så længe som muligt, er det vigtigt, at den bliver passet ordentligt. I denne guide vil vi gerne dele vores bedste tips til, hvordan du vedligeholder dine knive, så de får en lang levetid.
Hvis din kniv er blevet rigtig sløv, anbefaler vi, at du investerer i en slibesten med dobbelte sider. Med den kan du arbejde æggen op til perfektion igen. Hvis det handler mere om daglig vedligeholdelse, er det nok at bruge et slibestål eller en knivsliber.
Edin Dzemat er en af KitchenOnes yndlingskokke. Han har mildest talt en solid meritliste, og han har både vundet svenske Kockarnas Kamp og været holdkaptajn for det svenske kokkelandshold. I videoen nedenfor præsenterer Edin tre forskellige metoder til at slibe dine knive: slibestål, Minosharp og slibesten. Læn dig tilbage, mens Edin guider dig gennem videoen, og du får svar på, hvilken slibningsteknik der er den rigtige for dig.
For at passe på dine knive skal du tænke på den overflade, du skærer mod. Undgå at skære uden et skærebræt! Det beskadiger æggen, hver gang du strejfer mod overfladen, og du slider din kniv meget hurtigt op. Vi anbefaler skærebrætter af et blødere materiale som træ, plastik eller et vedvarende råmateriale som sukkerrør. Hårde overflader som sten eller glas bør altid undgås.
Hos KitchenOne foretrækker vi at have et udvalg af skærebrætter til forskellige formål. Det er ikke kun for knivens skyld, det er også meget mere hygiejnisk at skære på det rigtige underlag. Skær for eksempel aldrig brød på et skærebræt, som du bruger til løg. Brødet vil komme til at få smagen af løg.
I videoen sammenligner Edin Dzemat skærebrætter af plast og træ. Han forklarer fordele og ulemper og giver sin personlige favorit.
Lad ikke dine knive ligge og skramle i en skuffe, da de nemt kan blive beskadiget og sløve. Knivlisten/-magneten er en opbevaringsløsning, der skåner knivsæggen og samtidig giver dig mulighed for at holde styr på dine knive. Med en knivliste på væggen har du et godt overblik og kan hele tiden se din samling. Du kan nemt vælge den kniv, du har brug for.
En knivblok er også en fremragende opbevaringsmulighed. De fås i mange forskellige designs og kan tilpasses til din køkkenstil. Knivblokke fås i forskellige størrelser, afhængigt af hvilke knive du har.
Rengøringen har stor betydning for at dine knive kan blive ved med at præstere i køkkenet. Selv om det står på emballagen, at kniven kan tåle opvaskemaskine, anbefaler vi det ikke. Maskinvask giver ikke kun ujævn rengøring, æggen bliver også sløv, og det slider på træ- og plastikhåndtag. Kort sagt holder dine knive meget længere, hvis du vasker dem i hånden.
Læs mere i vores store knivguide. Her gennemgår vi forskellige typer knive og materialer. Der er selvfølgelig et væld af mærker, og vi fremhæver de mest populære for at guide dig gennem "junglen".