Vi bør erkende, at stegesoen er et af de køkkenredskaber, der hurtigt kan blive en favorit. Den kan nærmest bruges til alt, uanset om det er steg eller gryderet. Stegesoen har eksisteret i mange år, og slår stadig igennem – helt uden specielle evner.
Stegesoen menes at være mere end 2000 år gammel. Dengang lavede man nemlig mad i lerforme og krukker. Det var en kendt romersk general ved navn Lucullus, som var fascineret af metoden, hvor man pakkede maden ind i ler og tilberedte den over et bål. Det var Lucullus der fandt på at bruge forme og krukker af ler, så på sin vis kan man kalde ham for stegesoens far. Om man vil, kan vi også blot kalde ham for en videreudvikler af en ældgammel køkkenmetode.
I dag kan du få mange forskellige typer af stegesøer. Nogle er fremstillet af ler, som i gamle dage, hvor andre er lavet i støbejern eller stentøj. Hvilken model der virker bedst er en smagssag. Måske har du erfaringer med en af ler, og mener derfor at den er bedst, men mange gange kan en af f.eks. støbejern være mindst lige så god.
Ordsproget ”kært barn har mange navne” kommer virkelig til sin ret i forbindelse med stegesoen. Der findes et væld af stegesøer, og vi kan alle med garanti nikke genkendende til i hvert fald én af dem. Nogle kender dem måske bedre som en cocotte eller en tangine – ideen er den samme, hvad end den bliver kaldt. Det vil sågar også være nogle af jer, der kender den som en Römertopf – som skal vise sig faktisk bare at være mærket.
Lad os starte med at kigge på netop en Römertopf, som mange af jer med garanti kender til. Römertopf er den velkendte stegeso som er lavet af ler. En kæmpe fordel ved denne er, at du kan bruge den både i mikroovnen og i en almindelig ovn. Samtidig tåler den også en tur i opvaskemaskinen. Den fås i to forskellige størrelser - så selv hvis i kun er en lille familie er der en løsning. En ulempe ved en Römertopf er, at den skal vædes udvendig i ca. 10 minutter inden brug, for at undgå, at leret bliver porøst. Så det er en af de ting man skal have med i overvejelserne.
Le Creuset er et mærke der også er kendt af mange, og de er kendte for deres solide stentøjsredskaber. Deres stegeso er selvfølgelig ingen undtagelse, og du kan få den i nogle af de velkendte Le Creuset farver. Disse stegesøer kan klare en hårdere behandling end f.eks. en Römertopf. Du kan også bruge denne stegeso til at bage brød i, så du får et multifunktionelt fad når du investere i en Le Creuset stegeso. En anden grund til at vælge denne, er det ikoniske design. Du har måske i forvejen dele fra Le Creusets, så det på den måde kommer til at passe sammen.
Du har også mulighed for at vælge en klassisk stegeso fra Pyrex. Her har du tilmed mulighed for at holde øje med hvad der foregår undervejs. Pyrex er glaskvalitet som ingen andre kan stikke. De imødekommer forbrugernes krav om funktionalitet og design, hvilket også kommer til syne ved deres stegeso. Det klassiske og enkle glasdesign passer ind i ethvert hjem og samtidig er prisen til at arbejde med.
Der er mange fordele ved at bruge en stegeso når du laver mad. Foruden at maden smager fantastisk, kan vi sagtens pin-pointe flere grunde:
Det kan være noget af en gåde hvad du egentlig skal lave i din stegeso, når nu mulighederne er så mange. Derfor vil vi gerne hjælpe dig lidt på vej, så du kommer godt fra start og med garanti bliver forelsket allerede første gang.
3-4 personer
1 god stor kylling
1 usprøjtet citron
frisk timian
600-800 gr. Små kartofler, skyllede
4 store gulerødder, skrællede og skåret i grove stykker
2 rødløg, skrællede og skåret i kvarte
salt og peber
Du kan med fordel også bruge Mill & Mortars Citrontimian i stedet for citronen og den friske timian.
Sådan gør du:
Skyl kyllingen og dup den tør med køkkenrulle. Drys herefter kyllingen godt med salt og peber både indvendig og udvendig.
Skær din friske citron i grove stykker og læg dem ind i kyllingen sammen med timian. Vælger du at bruge Mill & Mortars Citrontimian, skal du blot drysse dette udover kyllingen.
Læg nu kartofler, gulerødder og rødløg i stegesoen og drys med salt og peber. Sørg for at lægge kyllingen øverst.
Læg låget på stegesoen og sæt den ind i en kold ovn og start den ved 150 grader. Kyllingen skal stå i ovnen i ca. 3 ½ time. Ønsker du, at kyllingen skal have lidt farve kan du fjerne låget den sidste halve time og tænde for grillfunktionen.
Så er kyllingen ellers klar til servering.
4 stykker lam
4 sweet potatoes
2 store gulerødder
1 stort løg
3 peberfrugter
3 fed hvidløg
3 spsk. Af Mill & Mortar: Ras El Hanout
2-4 spsk. Rødvin
salt og peber
olivenolie
Sådan gør du:
Krydr din lam med Mill & Mortar Ras El Hanout, lidt salt og peber. Sørg for at brune dem lidt på begge sider i olivenolien på panden.
Kom alle dine grøntsager i bunden af din stegeso og krydr dem med lidt Mill & Mortar, salt og peber samt hvidløg og rødvin. Læg dit lam ovenpå.
Kom låg på og kom stegesoen i ovnen og lad det stege i 1½ time eller til du nemt kan trække lammet fra hinanden.
Så er retten klar til servering.
600 gr. Afpudset svinemørbrad
5 tomater
2 løg
4 æbler
3 dl ris
2 tsk karry
6 dl vand
1 bouillonterning
salt
Sådan gør du:
Drys salt over din afpudsede mørbrad.
Løgene rives groft, tomater skæres småt og æblerne i tynde snitter. Bland disse i stegesoen og læg mørbraden ovenpå.
Steg den i ovnen i ca. 45 minutter ved 225 grader (alm. ovn)
I mellemtiden laver du karryrisene:
Kog vand og bouillonterningen. Kom herefter ris og karry i og lad det simre under låg i 18-20 minutter. Lad efterfølgende risene stå endnu 10-20 minutter under tætsluttet låg.
Retten er nu klar til servering.