Jernpanden er din nye bedste ven i køkkenet, og har været kokkens favorit i årtier. Den har en lang levetid, en fantastisk varmedistribution og en naturlig non-stick belægning. Jernpander består af jern og kulstof. I forhold til støbejernspander er de lettere og reagerer hurtigere på temperaturforskelle. Jern er et yderst robust, varmebestandigt og varmeabsorberende materiale. Vedligeholder du din jernpande godt, vil du opleve at den går gennem generationer. Hvis den en dag bliver skrottet, kan materialet genanvendes, hvilket gør den miljøvenlig. Jernpanden er ikke rustfri og har heller ikke en non-stick belægning. Du skaber selv den naturlige non-stick overflade - dette kaldes “seasoning”.
Jernpander er alsidige: De er gode til at holde på varmen og bliver hurtigt varme, uden at materialet tager skade. Vær dog forsigtig med hurtig opvarmning da jernet slår sig og kan risikere at blive skævt hvis det får varme for aggressivt (specielt vigtigt ved store pander). Det skal nok absorbere varmen hurtigt, så varm den stille og roligt op til den ønskede temperatur
Naturlig non-stick belægning: Det at give din pande den naturlige non-stick belægning er hurtigt, effektivt - og meget nemmere end du tror. Inden din jernpande skal tages i brug for første gang, skal du sørge for at ryge den godt af. En ny pande har en beskyttende voksbelægning. Det gør du ved at komme lidt olie på panden, og når det begynder at ryge, lader du den gøre det i et par minutter. Herefter hælder du olien af panden, og den er klar til brug. Efter brug skal du vaske den i varmt vand, tørre den og smøre den ind i et beskedent lag olie med noget køkkenrulle. Herefter forbedres jernpandens non-stick overflade løbende jo mere panden anvendes. Desto mørkere og mere brugt panden er, desto bedre stegeegenskaber har den. Jernpander er derfor et redskab der kun bliver bedre med tiden. Det bliver hurtigt den pande man altid lige har ved hånden.
Mindre fedtstof: Pandens naturlige non-stick belægning, gør også at din jernpande kræver mindre og mindre fedtstof ved hvert brug. Du behøver takket være non-stick belægningen, ikke at komme olie eller andre fedtstoffer på panden inden brug. Det giver mulighed for at lavere sundere retter da du f.eks. kan sautere dine grøntsager uden smør og olie. Du kan også stege dit kød ved høje temperaturer uden at det brænder på. Jo mere du bruger din jernpande, jo hurtigere skabes den naturlige non-stick belægning. Herefter vil panden kun kræve fedtstof når den vedligeholdes.
Anvend din jernpande til alt: Om det er luftige æg, brasede kartofler, sprøde skorper på dit kød, sauterede grøntsager eller ovnstegning. Jernpander kan alt - hvilket også er grunden til at den i årtier har været de professionelles go-to redskab i restauranter.
Alle varmekilder fungerer til jernpander - inklusiv induktion og ovn.
Start med en moderat temperatur når du anvender en jernpande. Jernpander bliver hurtigt varme og holder temperaturen så længe de er på blusset. Så vær tålmodig og forsigtig med dit varmeblus og start på 2-3 (middel varme). Du undgår herved at jernet slår sig og at panden skulle blive skæv.
Jernpander er praktiske til at opnå høje temperaturer og når du vil lave retter med en sprød og karamelliseret skorpe. Når panden er på blusset, absorberer panden den optimale varme - lige så vel som når den fjernes, forsvinder varmen igen.
De fleste jernpander kommer med en beskyttende voksbelægning, så du inden brug skal sørge for at vaske den i meget varmt vand uden opvaskemiddel, og tørre den af med køkkenrulle.
Hvis du behandler din jernpande med lidt olie efter hvert brug, sørger du for at den har en naturlig non-stick belægning. Der er to muligheder for hvordan du bedst muligt vedligeholder din pande og giver den en optimal non-stick belægning eller seasoning som det kaldes:
Efter hvert brug skal du håndvaske din jernpande, tørre den af med køkkenrulle og påføre den et tyndt lag olie.
En anden mulighed er, at du en gang imellem kommer ca. 2 teskeer olie på panden og kører det rundt så hele overfladen bliver smurt ind i cirka 1 mm. olie. Kom herefter panden på blusset ved middel varme i cirka 2 minutter. Sørg hele tiden for at overskydende olie fjernes med køkkenrulle. Når panden begynder at ryge og har gjort det i cirka 2 minutter, slukker du for varmen og lader den afkøle. Dette vil også give panden en non-stick overflade.
Du vil opleve at din jernpande bliver bedre desto mere den bruges og kræver mindre fedtstof. Den opbygger simpelthen non-stick belægningen naturligt desto mere den bliver brugt.
Jernpander tåler ikke opvaskemaskine. Lad den heller ikke stå i blød. Disse ting kan gøre at den ruster. Sørg for at vaske den op i hånden med varmt vand og en blød svamp (undgå sæbe og ellers brug en der er mild). Slut af med at påføre et tyndt lag olie så du har givet den lidt seasoning.
Du kan indimellem give din pande en lidt grovere rengøring for at fjerne lugt og madrester. Kom lidt salt på panden og varm den igennem i 1-2 minutter. Kom varmt vand på mens den stadig er på blusset og lad det koge op så eventuelle madrester og lugt løsnes og fjernes fra panden. Tør den til sidst af med køkkenrulle og påfør lidt olie som efter en normal rengøring.
Vær opmærksom på, at sure/syrebaserede madvarer og ingredienser ikke går godt med jernpander, da den kemiske reaktion kan misfarve materialet - for eksempel tomater, citrus og hvidvin. Det kan ikke undgås, at det er synligt, at din pande er blevet brugt. Men desto mere du passer og vedligeholder din pande med seasoning kan den også bedre modstå de syrebestandige ingredienser. Dette gør dog intet dårligt for panden, men er udelukkende værd at bemærke i forhold til udseendet.
Skulle det ske at der kommer rust på din pande, kan du skrubbe panden med en hård svamp eller ståluld og derefter slutte af med en oliebehandling.
Oplever du at jernet slår sig og bunden af panden er blevet skæv? Vend da panden på hovedet, og tap på den med f.eks. en hammer. En gummihammer er den bedste mulighed, men en almindelig hammer kan også bruges. Kom papir eller en klud mellem panden og hammeren, så du undgår mærker på pandens overflade. På denne måde kan du være heldig at rette skaden ud.
Mange store producenter tilbyder gode jernpander af høj kvalitet. Heriblandt De Buyer, Garcima, Lodge og Ken Hom.
En fransk producent af køkkenredskaber, der kombinerer oplevelser med innovation. I samarbejde med professionelle kokke stiler de efter at udvikle produkter der teknisk set og holdbarhedsmæssigt lever op til de nuværende standarder og tendenser der rører på sig - på den mest troværdige måde.
En spansk producent af køkkenredskaber, især kendt for deres unikke paellapander. Med deres erfaring indenfor unik spiseoplevelser, skaber de holdbare produkter i høj kvalitet og med gode ydeevner.
Solidt, holdbart og fantastisk. Det er hvad man kan sige om produkterne fra amerikanske Lodge. Med over 120 års erfaring indenfor producering af køkkenredskaber, skaber de ikke kun produkter der er anvendelige og alsidige - de skaber også minder der varer i generationer.
Ken Hom er en anerkendt kok der anses som en af de førende eksperter i det asiatiske køkken. Hans overbevisning er, at man med højeffektivt køkkenudstyr får det nødsagede værktøj til at skabe fantastiske smage til enhver ret. Hans serie af køkkenredskaber er derfor skabt med øje for kvalitet, optimal ydeevne, anvendelighed og effektivitet.