Lørdag den 1. oktober er international kaffedag - og hvem elsker ikke en dejlig kop varm kaffe. Men hvorfor er denne dag så vigtig? Kaffehandlen, såvel som andre råvarer som f.eks. sukker, krydderier og kakao, har hjulpet os til at skabe det handelsnetværk vi bruger i dag. Selvfølgelig har der været en bagside af medaljen, såsom slavehandlen der har foregået samtidig. Vi skal dog bare huske på og anerkende historien og potentialet for internationaliseringen. Det har nemlig samtidig også skabt menneskerettigheder og øget kommunikationen.
Derfor bruger vi den internationale kaffedag til at fejre fordelene ved internationalisering ved kaffe, og arbejder os videre fra de dårligere tider. I dag arbejder vi fremad mod bedre kvalitet, bæredygtighed og velstand for at kunne omfavne den globale mangfoldighed gennem vores handel. Så lad os nu endelig sætte os ned og nyde en kop kaffe.
Kaffe er meget mere end bare kaffe. Det handler for mange om passionen for det bedste resultat i koppen, og ikke mindst en verden af smagoplevelser udover det sædvanlige. Er du i tvivl om alle de forskellige typer af maskiner, kaffebønner og alt hvad der ellers hører sig til – så læs endelig med videre.
Vil du gerne have baristakvaliteten, men uden rigtig at gøre noget udover at trykke på én knap, så skal du anskaffe dig en automatisk eller fuldautomatisk espressomaskine.
Disse maskiner er perfekt til dig der gerne have en traditionel tilgang til at brygge din espresso, og hvor du selv har en finger med hele tiden.
Denne slags er altid den mest simple og nemme løsning, som f.eks. hurtigt laver en hel kande sort kaffe. På en traditionel kaffemaskine kan du naturligvis ikke lave så mange forskellige varianter, på samme måde som en espressomaskine. Men hvis du bruger en kværn til at male dine kaffebønner, får du meget mere smag og aroma ud af dine bønner, så du kan få mere ud af din filterkaffemaskine.
Gør tingene på din helt egen måde. Du vælger selv hvor meget kaffe der skal ud – om den skal være mild eller stærk. En fordybelse i processen som bringer lidenskaben ind i det at brygge kaffe.
En af de mest populære manuelle brygmetoder er stempelkanden. Den giver dig optimal mulighed for at justere og forfine kaffens smag, så du får den lige som du bedst kan lide den. Hæld vand og kaffe i kanden og lade det trække lige efter den smag, hvorefter du presser stemplet i bund og nu er du klar til at kunne drikke en kop frisk og velsmagende kaffe.
En af de mere futuristieke brygmetoder er Bodum Pebo vakuum kaffebrygger. Med denne kan du imponer selv de mest lidenskabelige kaffedrikkere. En usædvanlig effektiv vakuum bryggemetode, formår at trække de dyrebare olier fra bønnerne. De lækre aromaer bliver i kaffen. For at sikre at den laver en perfekt kop hver gang, bliver tiden og temperaturen nøje afstemt ved hver brygning.
Sidt men ikke mindst er det værd at nævne Pour Over metoden, til dig der virkelig går op i præcision og fokus. Med f.eks. et Hario Pour Over startkit kommer du godt i gang. Du laver kaffen i denne ved, at du hælder vand over filtret i bløde cirkelbevægelser. Teamet bag kanden foreslår, at du bruger mellem 15 og 25 gram friskkværnet kaffe til 2,5 dl, bruger 94 grader varmt vand og bruger ca. 4 minutter på at hælde vandet over.
En alternativ Pour Over metode er Stelton Theo kaffebryggeren. Filtret på denne kande har kun tre huller i bunden, hvilket forlænger dens gennemløbstid og du får en kop aromatisk og velsmagende kaffe – hver gang. Den er perfekt til at lave kaffe til to personer.
Spred duften i hjemme hver gang du kværner dine egne kaffebønner. Ved at kværne dine egne bønner, giver dig kontrollen over hvordan lige præcis din kaffe skal være. Der findes mange forskellige typer af kaffekværn – både automatisk og hånddrevne. Der er to overordnet typer af kværn; en med kniv og en der knuser. En der knuser bønnerne er klart den bedste metode, i og med at den giver dig tusindvis af små ens stykker. Hvorimod en knivblad, som er den lidt billigere version, bare kværner dem uden præcision. Den er dog helt fin til hvis du skal brygge på en filter maskine.
De to mest anvendte kaffebønner er den milde og aromatiske Arabica og den mere stærke Robusta. Arabica dækker groft sagt ¾ dele af verdens kaffeproduktion. Robusta er en stærkere bønne med en mere bitter smag som også har en noget højere koffein indhold. Hver sæson, bærer et gennemsnitlig kaffetræ nok bønner til at lave et halvt kilo ristet kaffe. Frugterne modner som regel på forskellige tidspunkter og derfor bliver de som oftest samlet med hånd. Hos KitchenOne forhandler vi bl.a. Peter Larsen, Lavazza, Segafredo og Kimbo.