Det kan være svært at vælge den rigtige røremaskine. Vi hjælper dig med at finde røremaskinen som passer til dit behov, og guider dig blandt de mange mærker og modeller. Efter mange år i branchen ved vi hvad du skal være opmærksom på.
Hos KitchenOne er vi officiel forhandler af 11 forskellige mærker af røremaskiner, og har sammenlagt mere end 100 forskellige modeller og farvevarianter. Efter at have solgt flere tusinde røremaskiner er vi din garanti for den bedste hjælp. Det bedste valg afhænger af dine behov - men vi ønsker i dette indlæg at gøre dig klogere på forskelle, fordele og ulemper.
Der findes røremaskiner i mange prisklasser, og nogle gange kan det virke som en større investering end du havde regnet med. Omvendt får du en uundværlig hjælper i køkkenet. Når du ælter dej med en røremaskine bliver ingredienserne blandet bedre og mere effektivt, hvorved ingredienserne udvikler sig så resultatet bliver helt fantastisk. Når du pisker, får du et langt mere luftigt resultat, end du vil kunne klare med en traditionel håndmixer.
Selvom resultatet kan blive godt ved egen håndkraft, vil du uden tvivl opleve en forskel når du bruger en røremaskine.
Værd at fremhæver er også det tidsbesparende element, hvor du kan bliver mere effektiv i køkkenet. Det er et ekstra sæt store hænder, som kan gøre arbejdet mens du laver noget andet. Med de mange muligheder for tilbehørsdele, kan de fleste røremaskiner i dag også omdannes til multimaskiner, som også blender, hakker, snitter og klarer meget andet.
Fra start handler det om dine forventninger til røremaskinen, og hvad du forventer at skulle bruge den til. Den væsentlige fordel ved en røremaskine er håndtering af dej, men det findes mange forskellige typer og mængder af dej, som hver har deres behov.
Skal du bruge røremaskinen i ny og næ til at blande en simpel kage- eller bolledej, er kravet ikke nær så højt. Men skal du bage en tung brøddej fire gange i ugen er sagen en anden.
Vi har valgt at dele det op i tre kategorier: let bagning, medium bagning eller tung bagning.
Let bagning: Røremaskinen kan klare de almindelige opgaver i ny og næ, og klarer ælte- og piskeopgaver nemt og med et godt resultat. En maskine i denne kategori kunne eksempelvis være Sage The Scrape Mixer Pro eller Smeg røremaskinen. De kan nemt klare en normal husholdning med almindelige behov for bagværk. Men bager du ofte de tunge deje (f.eks. rugbrødsdej) eller store mængder, kan maskinen have sine begrænsninger.
Medium bagning: Røremaskinen til dig der bager oftere, og indimellem også de mere krævende opskrifter hvor flere kræfter kommer til sin ret. Til medium bagning kan en maskine f.eks. være en KitchenAid Artisan KSM røremaskine eller Kenwood Chef Titanium. Begge maskiner er holdbare valg, der kan klare at blive brugt og nemt kan gå i arv gennem generationer. Maskiner i denne kategori har ofte også et større udvalg af ekstra tilbehørsdele der kan tilkøbes, for at give maskinen flere muligheder.
Tung bagning: Røremaskinen der skal bruges ofte - op til flere gange i ugen. Samtidig er det også når du foretrækker store portioner og til tider en tungere dej. De kraftige og solide maskiner, der skal have kræfterne til at blive brugt til alt og ingenting. En model her kunne være en Ankarsrum. En maskine der har en kapacitet på 7 liter og kan klare op til 5 kg. dej, og generelt er perfekt til bageentusiasterne. Et alternativ fra øverste hylde er også Bjørn Teddy med kraftfuld motor og en kapacitet på 5 liter. Det kunne også være KitchenAid Heavy Duty, der er har en kapacitet på 6,9 liter og en af de mest kraftfulde modeller fra KitchenAid.
Kan du placere dig i en af ovenstående grupper er du allerede godt på vej.
Det kan være svært at sætte et budget uden at skulle gå på kompromis med krav og forventninger. Vælger du en maskine, der har større kapacitet, stærkere motor, flere indstillinger osv. så bliver prisen naturligvis også højere. Til en vis grad er der ofte sammenhæng mellem prisen og kvaliteten.
Vi har et bredt prisniveau, så der er noget for alle. Det betyder ikke, at dem der ligger i den billigere prisklasse ikke kan klare en ælte- eller piskeopgaver. Men derimod kan det være, at der ikke er så stor motorkraft, eller så mange mulige indstillinger eller medfølgende tilbehør.
Derfor er en budgettet også nødt til at være en afvejning af, hvad dine forventninger er. Man vil nødigt investere i en mindre maskine, fordi den er billigere og så opdage, at denne ikke lever op til forventningerne. De ekstra penge kan være det hele værd, hvis man får en maskine som bliver brugte oftere i sidste ende.
Forskellige deje kræver også hastighedsindstillinger. De fleste røremaskiner har mellem 1 og 10 variable hastighedstrin. Der kan man som regel finde en indstillingen der passer godt til, hvad man nu end er i gang med. De forskellige hastigheder har hver deres fordele, derfor er det altid godt at vælge en maskine med flere hastigheder.
Ved den lave hastighed har man nemmere ved at tilsætte ingredienser undervejs uden at skulle stoppe maskinen helt. Samtidig gør de høje hastigheder at maskinen kan få lov at arbejde ordentligt igennem med ingredienserne. F.eks. ved en bolledej er de høje hastigheder væsentlige for at banke det godt igennem så den eventuelle gluten kan blive udløst. Ligeledes er den høje hastighed også perfekt til hvis du skal piske fløde eller marengs.
Nogle maskiner er udstyret med en direkte programindstilling til de forskellige typer, hvor den selv sætter hastigheden alt efter hvad du laver. Det kan du f.eks. vælge ved Sage, hvor du indstiller den direkte på f.eks. at ælte til brøddej. Ved maskiner som Ankarsrum og Kenwood er hastighedsindstillingerne mere variable. Her justerer man selv alt efter hvad man føler der passer til opgaven. KitchenAid og Bjørn er inddelt i tal, hvilket for nogle gør det mere overskueligt, så man altid kan danne sig et pejlemærke i forhold til hvad den skal køre efter.
Når man ser på de forskellige røremaskiner kan watt-effekten være meget svingende. Derfor kan watt ses som en rettesnor når man sammenligner på tværs af samme mærke. Dog skal du være opmærksom på at watt udelukkende svarer til strømforbruget, og at det i praksis handler om udnyttelsen af disse watt, hvilket varierer meget fra producent til producent.
Hvis du f.eks. sammenligner en Kenwood med 1700 watt med en Bjørn Teddy på 500 watt, så betyder det ikke at Kenwood er mere kraftfuld. Her udnytter Bjørn-maskinen effekten på en helt anden måde, hvor momentet kan være anderledes. Det kan f.eks. sammenlignes med en cykeltur op ad bakke, hvor der skal bruges langt mindre energi (watt) på de bedste racercykler sammenlignet med en normal bycykel.
Det afhænger af effekt-placeringen, og ikke mindst hvor meget der går tabt i processen. Et generelt eksempel som illustrerer forskellen der kan være på input (watt) og output (watt):
Bor du i en lille lejlighed med minimal bordplads, er dette en overvejelse du skal gøre dig. Mange af de større maskiner fylder og vejer mere, så de kræver også mere plads. Det kan også være værd at overveje, hvis du ikke vil have røremaskinen stående fremme på bordet, men kun ønsker at pakke den frem lejlighedsvis. Der findes modeller, som fylder og vejer mindre.
Selve designet er en smagssag og betyder meget for mange. Blandt det store udvalg af røremaskiner findes et have af stilarter, lige fra de retroinspireret til dem som minder mere om industrimaskiner. Mange elsker det ikoniske design fra KitchenAid, som også er udstillet på Museum of Modern Art i både New York og San Francisco. Fordelen ved KitchenAid er også det store udvalg i farver, hvor vi i skrivende stund har mere end 20 forskellige varianter. Et alternativt til KitchenAid er designet fra Smeg, som er gået hen og blevet en italiensk designklassiker.
De mere traditionelle modeller er maskinerne fra Kenwood, Sage og Bjørn. Her er der naturligvis lagt fokus på at designet er brugervenligt, men derimod kan de ikke fås i et væld af farver og udsmykninger. Disse røremaskiner er lavet i et mere tidløst design med neutrale farver, der kan tilpasses ethvert køkken.
Som udgangspunkt medfølger det “nødvendige” tilbehør fra start, hovedsageligt i form af røreredskaber. Det er typisk en dejkrog, et ballonpiskeris og en form for fladpisker. De tre er nødvendige i den forstand, at du således er dækket ind til f.eks. at piske marengs, blande en kagedej og ælte en bolledej.
Udover de medfølgende redskaber er det muligt at købe ekstra tilbehør til de fleste modeller. Det kan f.eks. være blendere, råkostjern, pastaapparater eller juicere. De større tilbehørsdele kan være gode investeringer, da det ofte giver mange flere muligheder i én maskine. Samtidig er det også pladsbesparende, at du ikke skal have flere køkkenmaskiner stående, men blot kan nøjes med én. Dog skal du altid være opmærksom på, at en tilbehørsdel ikke altid kan sammenlignes med en selvstændig maskine til det specifikke formål, men er et godt alternativ. Der er meget forskel på hvor meget tilbehør der findes, men her en oversigt over det aktuelle udvalg (udover røreredskaber):
Kenwood: Kødhakker, snittetilbehør, pastatilbehør, ismaskine, blender, citruspresser, kornmølle, foodprocessor, slowjuicer, spiralizer, Smoothie To-Go beholder, saftpresser og minihakker
KitchenAid: Kødhakker, råkostjern, pastatilbehør, ismaskine, blender, citruspresser, kornmølle, foodprocessor, slowjuicer, spiralizer og purépresser
Ankarsrum: Kødhakker, råkostjern, pastatilbehør, blender, citruspresser, melkværn og müslikværn
Smeg: Kødhakker, råkostjern, pastatilbehør og ismaskine
Bjørn: Ingen tilbehør
Sage: Ingen tilbehør
Kapacitet (liter/dej): 7 liter / 5 kg.
Hastighedstrin: Variabel
Vægt: 8,6 kg.
Medfølgende tilbehør: 1x dejkrog, 1x dejrulle, 1x dejkniv, 1x dobbelt piskeris, 1x dejskraber, 1x 7 liters skål (rustfri stål), 1x 3,5 liters skål (plast), 1x låg til skål
Dele tåler opvaskemaskine: Ja
Antal udtag: 1
Siden lanceringen af den første Assistent i 1940 har Ankarsrum udviklet på det anerkendte design. Designet er i store træk blevet bevaret, men flere farver og funktioner er kommet til. Ankarsrum er kvalitet hele vejen igennem, og med garanti en røremaskine der kan gå i arv gennem flere generationer. Den er udstyret med en kraftfuld motor, og maskinens gear er placeret direkte under skålen for at give flere kræfter. Det betyder også, at ved Ankarsrum er det skålen der drejer rundt, modsat andre røremaskiner.
Røremaskinen fra Ankarsrum samt alle tilbehørsdele bliver produceret lokalt i den smålandske mølleby Ankarsrum i Sverige. Da alle dele fremstilles lokalt garanterer en god kvalitet med en fremragende arbejdsgang. Kombinationen af en kraftfuld konstruktion og måden skålen arbejder på, gør den efter vores mening blandt de bedste på markedet til at håndtere dej. Til dej kan du både arbejde med dejkrogen (store portioner) eller dejrullen (mindre portioner).
De primære funktioner ved røremaskinen er de eminente ælte- og blandefunktioner. Det betyder dog ikke, at den ikke kan meget mere end det. Assistenten er en af de røremaskiner hvor der findes et stor udvalg af tilbehør der kan tilkøbes. Når du skal bruge tilbehøret til Ankarsrum skal maskinen ned og ligge på siden, da det skal tilsluttes på siden. Således er du også sikret den bedste ydeevne og dertil også det bedste resultat.
Kapacitet (liter/dej): 4,6-6,7 liter
Hastighedstrin: Variabel
Vægt: 10,4 kg.
Medfølgende tilbehør: 1x dejkrog, 1x piskeris, 1x k-pisker, 1x cremepisker, 1x vendeværktøj
Dele tåler opvaskemaskine: Ja
Antal udtag: Op til 3 udtag alt efter hvilken model man vælger
En kraftfuld og solid spiller på markedet. Kenwood har eksisteret i mange år og står med et prisbelønnet design. De har formået at udvikle på maskinerne gennem årene, så de fortsat ligger højt på udvalget af røremaskiner. Der er sket meget siden de første røremaskiner fra Kenwood, og i dag findes der flere forskellige serier, som alle har deres forskelle.
Tilbage i tiden har der været forskellige serier og måder at inddele maskinerne på. De nyeste serier kan hovedsageligt inddeles i Chef og Chef XL. Derudover findes der også kMix og Prospero som begge er mindre modeller, der ikke har så stor kraft eller så mange tilbehørsdele. Sidst men ikke mindst findes der Kenwood Cooking Chef, som minder meget om Chef og Chef XL - men som skiller sig ud ved at have et indbygget varmelegeme (gør det muligt f.eks. at temperere chokolade eller lave risotto direkte i skålen).
Under de forskellige serier findes forskellige modelnumre. Forskellen er som ofte det medfølgende tilbehør. Som udgangspunkt har de alle de nødvendige røreredskaber, men så er der nogle der har ekstra dele med. Chef-modellerne kan også inddeles i forskellige størrelser, hvor der findes Chef-serien og Chef-XL. Disse to serier kan hver især også inddeles, da der er forskel på ydeevnen og hvor drejeknap og løfte-knap er placeret. Fælles for modellerne i Chef-serien er kapaciteten på 4,6 liter, hvor den ved XL-serien ligger på 6,7 liter.
Der findes over 25 forskellige tilbehørsdele til Kenwood maskinerne. Det er blandt andet blender, slow juicer, foodprocessor, pastaapparater og meget mere. Kenwood har som en af de eneste maskine to udtag til tilbehør - et med lav motorkraft til f.eks. slow juicere og et med høj motorkraft til f.eks. foodprocessoren.
Komplet Kenwood guide: Forskellen på alle Kenwood røremaskiner
Kapacitet (liter/dej): 4,8-6,9 liter
Hastighedstrin: 10
Vægt: 10,4 - 12 kg.
Medfølgende tilbehør:
Dele tåler opvaskemaskine: Ja
Antal udtag: 1
Med over 100 års erfaring er KitchenAid ikke blevet populær uden grund. Efter en del år på markedet med stor succes introducerede KitchenAid en bred palette af farver, for at give køkkenet et frisk pust. Det skulle senere vise sig at være et af KitchenAids særpræg. I dag er det også den røremaskine du kan vælge i flest forskellige farver.
Blandt de mange KitchenAid modeller kan du finde en røremaskine til ethvert behov. De har flere forskellige serier, så der er noget både til let bagning og helt op til tung bagning. Faktisk findes der 11 serier af røremaskiner, men nogle herimellem minder meget om hinanden, hvor forskellen f.eks. kan være tilbehørsdele eller udvalget af farver.
De mest populære maskiner fra KitchenAid er KSM-modellerne. Det er den helt klassiske, hvor der også er det største udvalg af farver. Ved disse modeller kan også findes limited edition modellerne, som indebærer en unik farve og en speciel tilhørende skål. KSM-modellerne er som oftest dem der bliver valgt, når man vælger en KitchenAid.
Dertil er der også Classic og Mini, som er de mindre modeller fra KitchenAid. Disse har samme design, som de klassiske standmixere, men udvalget af farver er minimeret i forhold til KSM-modellerne. Sidst men ikke mindst findes der også Artisan XL, Heavy Duty og Professional. Dette er maskinerne til den tunge bagning og er de helt store modeller fra KitchenAid. Selve designet på disse maskiner er en smule anderledes, men stadig i samme retro udformning, som vi kender.
Der findes et væld af tilbehørsdele til KitchenAid, der nemt kan tilkøbes. Heriblandt finder du foodprocessor, slow juicer, pastatilbehør og meget mere. Som noget specielt ved KitchenAid kan du også tilkøbe et væld af smukke skåle. KitchenAid er også kendt som et designikon og en røremaskine der bestemt pynter i køkkenet. De mange forskellige skåle der kan tilkøbes giver dig muligheden for at sætte dit helt eget præg på maskinen.
Komplet KitchenAid guide: Forskellen på alle KitchenAid røremaskiner
Kapacitet (liter/dej): 5 liter / 2,5 kg.
Hastighedstrin: 5
Vægt: 20 kg.
Medfølgende tilbehør: 1x dejkrog, 1x ballonpiskeris, 1x spatel, 1x skål, 1x plastlåg, 1x påfyldningsbakke
Dele tåler opvaskemaskine:
Antal udtag: 1
Den største Bjørn på markedet er Teddy. Den eneste dansk-udviklede røremaskine, der kan findes på markedet. Wodschow & Co. står bag maskinerne der findes både til privat brug og mindre virksomheder. Fokus ligger på køkkenmaskiner, og derfor kan du også være sikker på, at hver funktion er gennemtænkt og med tanke på forbrugeren.
Ydeevnen og byggekvaliteten er unik og kan sjældent sammenlignes med nogle andre røremaskiner. Designet på maskinen er tidløst og vil nemt indgå i ethvert køkken. Hagen ved den store Bjørn er vægten. Det er en stor og robust maskine på hele 20 kg., så når først du får den placeret i køkkenet, er du ikke i tvivl om, at den bliver stående. Til maskinerne medfølger de nødvendige redskaber, som dejkrog og piskeris, så du kan både ælte og piske. Disse redskaber er fremstillet i rustfri stål, der sikrer en længere holdbarhed.
En model der er højtelsket af forbrugeren, som med garanti vil give mange gode arbejdstimer i køkkenet, samt gå i arv gennem generationer.
Kapacitet (liter/dej): 3,8 - 4,7 liter
Hastighedstrin: Variabel
Vægt: 8,7 - 11 kg.
Medfølgende tilbehør: 1x K-spade med og uden silikone, 1x dejkrog, 1x piskeris
Dele tåler opvaskemaskine: Ja
Antal udtag: Ingen
Udvalget af røremaskiner fra Sage er ikke så stort. Faktisk er der kun tre modeller at vælge imellem; The Scraper Mixer, The Scraper Mixer Pro og The Bakery Boss.
Sage har gennem mange års erfaring fremstillet kvalitetskøkkenmaskiner til køkkenet, hvor der er brugervenligheden er gennemtænkt. Da det er brugeren der har været i fokus, er der ikke blevet produceret en masse forskellige maskiner, men derimod gået i dybden med de enkelte modeller der findes.
Sammenligner man de tre modeller er The Scraper Mixer den lille model, dernæst kommer The Scraper Mixer Pro og til sidst The Bakery Boss. Ved de to større modeller kan man justere hastighedsindstillingerne mere efter hvad du præcist er igang med at lave i skålen. Derimod ved den mindste model er der en mere variabel hastighedsindstilling, hvor du selv skal finde den hastighed der passer.
Sage røremaskinerne er ideel til den almindelige husholdning, der bruger røremaskinen til de almindelige kreationer, som kagedej og boller. Det er maskiner der er lavet i samme stil, som mange af de andre køkkenmaskiner fra mærket. Så ønsker man at køre samme stil, kan med fordel sagtens vælge en Sage røremaskine.
Røremaskinerne fra Sage er ikke udstyret med udtag, hvilket også betyder, at det ikke er maskiner, hvor der kan tilkøbes ekstra tilbehør. Derfor skal man se på investeringen i Sage, som en investering i bagekraft.
Kapacitet (liter/dej): 4,8 liter
Hastighedstrin: 10
Vægt: 11,4 kg.
Medfølgende tilbehør: 1x piskeris, 1x fladpisker, 1x dejkrog, 1x låg til skål
Dele tåler opvaskemaskine: Ja
Antal udtag: 1
Velkendt, ikonisk og retro - det er kort hvad der kan siges om Smeg. Og det er bestemt ingen undtagelse ved røremaskinerne herfra. De passer ind i den enkle, retro stil der er gennemgående ved de andre produktkategorier. Samtidig kan du selvfølgelig også vælge maskinerne i de velkendte farver, så det hele kan matche i dit køkken.
Som mange af de andre produkter fra Smeg er designet også en af grundene til at man vælger disse maskiner. Det betyder dog ikke, at der er gået på kompromis med effektiviteten. Køkkenmaskinerne forstår at udnytte effekten, så du står med et fantastisk resultat hver gang. Som ved mange andre røremaskiner medfølger der en dejkrog og to slags piskeris; en fladpisker og et ballonpiskeris. Så har man alt hvad man behøver for at komme godt i gang med arbejdet.
Du kan sagtens udvide de kulinariske muligheder med Smegs køkkenmaskiner, hvor du blandt andet kan finde kødhakker og pasta-apparater som tilbehørsdele. Du kan tilmed også tilkøbe en isskål, så du kan lave masser af lækker is til sommerens varme dage, direkte på din røremaskine.