Raw Food tendensen breder sig stille og roligt over det danske land og flere og flere danskere får øjnene op for brugen af dehydratorer til at tørre frugt og grøntsager i.
Lige meget om du, som så mange andre danskere lige nu, overvejer at anskaffe dig en dehydrator til at tørre frugt og grøntsager i, eller hvis du allerede ejer af en af disse vidundermaskiner, burde du læse videre. Vi har nemlig samlet nogle lækre fif og opskrifter, så du enten kan komme godt i gang eller få lidt ny inspiration.
For at kunne vejlede vores kunder rigtigt i brugen af dehydrator og selv få lidt erfaring med maskinen, har vi valgt at teste forskellige begynderopskrifter, som vi derfor vil dele med jer.
Fem fordele ved en dehydrator
- En af de største fordele ved at bruge en dehydrator til at tørre frugt og grøntsager, er at du har mulighed for let at lave sunde og bekvemme snacks. De er nemme at have med som en sund eftermiddagssnack på arbejde og i madpakken. Derudover er de geniale som et sundt alternativ til fredagsslikket.
- Ved at tilberede dine frugter og grøntsager i en dehydrator forlænger du deres holdbarhed væsentligt, helt op til 1 år.
- Den er ikke kun god til at tørring af frugter og grøntsager, men kan også bruges til urter, beef jerky, knækbrød og meget andet.
- I og med at temperaturen aldrig kommer over 74 grader, er det nærmest umuligt at ”brænde” indholdet på eller at gøre det forkert. Derudover er de fleste dehydratorer i dag udstyret med en timerfunktion, så den automatisk slukker efter endt tid.
- Du kan tørre frugter, grøntsager og bær uden at miste de vigtige vitaminer og antioxidanter der er i dem. Derudover bibeholder du fibrene, som er meget vigtige i en varieret og sund kost.
Dehydrator tips - før du starter
Placering: Når du skal bruge din dehydrator, er det vigtigt at den er placeret, så det er muligt med en gennemstrømmende ventilation og luftcirkulation. Placer derfor ikke dehydratoren i et skab, mens den bruges.
Kombination: Det er vigtigt ikke at dehydrere sure og søde frugter eller grøntsager på samme tid, da luftcirkulationen gør at smag og aromaer, kan overføres. Med mindre du ønsker ananas som smager af grønkål.
Ananaschips
En hel ananas
Fremgangsmåde
- Skær bunden, toppen og skrællen af ananassen.
- Flæk ananasen, så du får 2 halve.
- Skær hver halvdel ud i 8 skiver, ca. 1 cm tykke.
- Fordel skiverne på dehydratorbakken, uden at de rør hinanden.
- Dehydrer i 15-20 timer ved 38 grader.
- Efter 15 timer har de en gummiagtig konsistens, hvor de efter 20 timer er mer sprøde.
- De vil i nedkølingsperioden, blive hårdere.
Hindbær
250 gram friske hindbær
Fremgangsmåde
- Skyl hindbærene godt og placer dem på dehydratorbakkerne, uden at de rør hinanden.
- Hindbærene kan spøjtes med lidt citronsaft, for at bibeholde den flotte farve.
- Dehydrer ved 57 grader i ca. 15-18 timer.
Bananchips
10 bananer
Fremgangsmåde
- Skræl bananerne og skær dem i skive på ca. 0,5 cm.
- Placer skiverne på dehydratorbakkerne, uden at de rør ved hinanden.
- Dehydrer ved 57 grader i ca. 5-8 timer.
Kiwi ruller
5 kiwier
3-4 spsk. honning
Fremgangsmåde
- Vask kiwierne og skær dem ud i grove stykker.
- Blend kiwierne og honningen i en blender. Stavblender kan også bruges.
- Hæld massen ud på et silikoneunderlag.
- Dehydrer i 5-8 timer ved 57 grader.
- Massen skal være fast, men stadig lidt klisteret.
- Rul massen sammen til en pølse og skær ud i små ruller.
- Vi brugte bagepapir, så de ikke klistrede sammen under transport.
Banan-peanut butter ”læder”
1200 gram banan
250 gram Peanut butter
1 tsk. Vaniljepulver
Fremgangsmåde
- Blend alle ingredienserne.
- Smør det ud på non-stick bagepapir.
- Dehydrer ved 57 grader i ca. 5-8 timer eller indtil det føles læder-agtigt.
- Rul massen sammen til en pølse og skær ud i små ruller.
- Vi brugte bagepapir, så de ikke klistrede sammen under transport.
Vanilje-kanel Granola
340 gram mandler
100 gram valnødder
170 gram græskarkerner
1 spsk. vanilje ekstrakt
1 spsk. kanel
6 stk. stenfri dadler
0,6 dl. Vand
2 tsk. Honning
Fremgangsmåde
- Sæt mandler og valnødder i blød i 6 timer.
- Sæt græskarkernerne i blød i 2 timer.
- 15min før start sættes dadlerne i blød.
- Blend dadler, vaniljeekstrakt, honning og kanel, til en grov masse.
- Hak nødder groft.
- Bland nødder og dadlmassen sammen.
- Fordel blandingen jævnt på pladerne til dehydratoren.
- Dehydrer ved ca. 45 grader i 20 timer.
- Smag evt. på granolaen undervejs for at den rigtige konsistens opnåes.
Nyd den nylavede granola på en lækker skål skyr, eller som en simpel snack.
Hjemmelavet nachos
350 gram majs
¼ tsk. løgpulver
¼ tsk. hvidløgspulver
Fremgangsmåde
- Bland ingredienserne i en blender.
- Smør massen ud på nok-stick bagepapir i ca. en halv cm tykkelse.
- Dehydrer ved 68 grader i 8-10 timer, eller indtil massen er sprød.
- Bræk dem i passende stykker og server med frisklavet salsa.
Salsa
300 g Cherry tomater
1 stk. Chili
1 stk. Rød peberfrugt
1 stk. Orange peberfrugt
1 stk. Rødløg
2-3 fed Hvidløg
Fremgangsmåde
- Blend løg, chili og hvidløg.
- Tilsæt resten af ingredienserne og blend til en passende grovhed.
- Server med de nylavede nachos.
Kun fantasien sætter grænser
I dette indlæg har vi været omkring mange simple og grundlæggende dehydrator opskrifter, men en dehydrator kan meget mere end dette. Der er skrevet et utal af bøger og nettet bugner med spændende inspiration, så det handler blot om at kaste sig ud i det.
Du finder opskrifter på en dehydrator med alt fra brød, kager, chips, fisk og supper til snacks til kæledyr.
Del meget gerne dine egne erfaringer i en kommentar.