Når du fleste af os hører jul og tænker over det, så associeres det ofte med risengrød i lange baner. Det kommer sig selvfølgelig oftest fra barns ben, at man har fået risengrød da man var lille og man har måske endda givet noget til nisserne på loftet. En hyggelig tradition man bør føre videre. Der findes et hav af forskellige måder at lave risengrøden på og mange gange kommer det an på hvad man er opvokset med. Vi kan heller ikke komme uden om, at i dagens Danmark er der meget større fokus på sundhed, end der måske har været hidtil. Det skal bestemt ikke ses som en dårlig ting, men i visse situationer kan det have sine begrænsninger og skal vi være helt ærlige så er en rigtig god risengrød ikke den sundeste spise.
Som sagt så findes der et væld af forskellige måder at lave sin risengrød på. Nogle er måske vokset op med den helt lange procedure hvor gryden har skullet stå pakket ind i dyner og så varmes op og røres rundt til sidst. Der skal dog ikke lægges skjul på, at i dag er der ingen der har tid til at lave risengrød der tager lang tid. Vi er meget mere tidsbegrænsede i dag og søger derfor de hurtige og nemme metoder.
Hvis du skal koge din risengrød på hel almindelig vis, så tager det omkring 50 minutter. Hvis du ikke har meget tid kan du med fordel lave det i en trykkoger, der kan du lave det på blot 16 minutter. Grunden til, at du kan gøre det så meget hurtigere i en trykkoger, er fordi du bevarer trykket under hele kogningen. For at gøre det endnu nemmere for dig, har vi eksperimenteret med at lave risengrød i en trykkoger, som du kan se i videoen nedenfor.
Det kan jo være hårdt når man skal stå og røre rundt i en gryde i længere tid. Derfor kan man jo forsøge sig med en stegeso. Det er såre simpelt at lave risengrød i en stegeso. Alt du skal gøre er at hælde grødris i bunden og tilsætte lidt salt, samt mælk. Har du en Römertopf, så husk lige at fugte den inden brug. Efter 2 ½ time er den ved at være færdig og klar til at spise. Ved at lave risengrøden på denne måde, får du fornemmelsen af at det bliver lavet som i de gamle dage.
Det kan være meget at skulle lave risengrød i en trykkoger eller en stegeso, hvis man kun er én person. Derfor kan du benytte dig af en grødkoger til mikroovnen. Med grødkogeren kan du nemt lave grød hurtig og uden, at den brænder på.
Selvfølgelig kan vi ikke komme udenom den helt traditionelle måde at lave risengrød på – nemlig i en ganske almindelig gryde. Er du ikke til de mange smarte måder at lave risengrød på, kan du med fordel vælge en ganske almindelig gryde. Du kan finde et væld af gryder, både i forskellige farver og størrelser lige her.
Som nævnt tidligere er en traditionel risengrød ikke just den sundeste spise. Nogle mener måske, at det er det, der er med til at gøre det hyggeligt og lækkert. Andre fravælger grøden af den grund. Der er dog et sundere alternativ, hvis man ikke har lyst til at udelukke risengrøden helt fra ens liv. Du kan nemlig lave en lækker version af risengrød på paleo. Der indgår godt nok ikke ris i en paleo-kost, og derfor er det selvfølgelig heller ikke ligesom at få den ægte version.
De mange måder giver gode alternativer til at få risengrøden i hus. Den hører sig til i december måned og derfor skal vi ikke gå glip af den. Hvad end du prøver dig med det sundere alternativ eller vælger den helt traditionelle, så er muligheden der for det. Intet mindre ønsker vi dig i hvert fald en glædelig december med en masse risengrød.