Planlæg dine indkøb, se hvad du har derhjemme, og brug det du køber. Her er nogle tips til at blive affaldssmart!
1
Bedst-før-datoen betyder ofte, at maden kan holde sig væsentligt længere, hvis den har været opbevaret korrekt. Se, smag og duft! Hvis råvaren er mærket med en sidste anvendelsesdato, og datoen er overskredet, skal den smides ud.
3
Brug toppe og skal. Skællen på økologiske gulerødder, rødbeder, pastinak og kartofler kan ristes og blive til sprøde chips. Toppen af gulerødderne kan blive til pesto, mens toppen af rødbederne er gode i salaten.
4
Har du trætte salater, gulerødder eller andre rodfrugter i køleskabet? Læg det i en skål med vand i køleskabet i et par timer, så bliver det sprødt igen. Hold også løvsalat i poser friskere i længere tid ved at lægge et stykke papir ned, det suger fugten op og gør, at salaten holder sig frisk i længere tid.
5
Affalds-smarte retter, ja, der er meget, som kan komme i en gryderet, suppe, gratiner, pastasovs, biksemad, wok – lige hvad du måtte have lyst til!
7
Vælg mere robuste grøntsager, såsom kål, løg, blomkål, rodfrugter, de holder længere og giver også ofte mere næring for pengene.
8
Pas på resterne, og frys flere ned! Ostekanter kan rives til en lasagne, prikkede bananer kan blendes til is, rester af kaffe og vin kan fryses ned til iskaffe senere, og vinen ryger i gryden. Gammelt brød kan steges til croutoner og bruges til at toppe en salat eller suppe. Og endelig skal du ikke lægge for meget mad på din tallerken, men i stedet fylde den op igen.